Főoldal
Kontakt
21. februar 2018. sreda

Glavna strana

Fotokonkurs 2017

- Poziv za foto-konkurs

- Prijavni list za foto-konkurs

- Raspis konkursa 320-godisnjice No 2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- STATUT KULTURNO-OBRAZOVNOG CENTRA „THURZÓ LAJOS” U SENTI

- ODLUKU O IZMENAMA I DOPUNAMA STATUTA KULTURNO-OBRAZOVNOG CENTRA "TURZO LAJOŠ" U SENTI

- I Z M E N A STATUTA KULTURNO-OBRAZOVNOG CENTRA „THURZÓ LAJOS” U SENTI

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

januári programajánló

Програмска понуда за јануар

2018

 

3. јануар, среда, 16.00 ч: Дом културе

Mobil 3D Cinema

Deda mraz i kompanija 2D

 

3. јануар, среда, 18.00 ч: Дом културе

Mobil 3D Cinema

Ferdinand 3D

 

3. јануар, среда, 20.00 ч: Дом културе

Mobil 3D Cinema

Star Wars: poslednji džedaji 3D

 

Január 4–5., csütörtök–péntek, 10.00 óra. Tópart Helyi Közösség

Művész kuckó

Kézműves-foglalkozás gyermekek részére a Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében

 

Január 5., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

Kiállításmegnyitó

Kiállítás, a zentai Bólyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium által meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotásokból, melyet már hagyományosan közzétesz az általános iskolák felső tagozatos diákjai részére. A kiállításmegnyitó egyben díjkiosztó ünnepség is.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

A szervezők: a BTGK képzőművészeti tagozat szaktanárai

 

Január 5., péntek, 19.30 óra. Művelődési Ház

Az Újvidéki Színház vendégjátéka

Miloš Nikolić: Kovácsok

Szereplők: Peter – Magyar Attila (Erzsébet-díjas); Luiza – Banka Lívia (Pataki gyűrű-díjas); Aca – Balázs Áron (Jászai Mari-, Pataki gyűrű- és kétszeres Sterija-díjas); Iván – Giricz Attila. Rendező: L’uboslav Majera, m. v. Fordító: Lénárd Róbert. Dramaturgia: L’uboslav Majera és Lénárd Róbert. Díszlet: L’uboslav Majera, m. v. Kosztüm: Janovics Erika, m. v. Zene: Viliam Stanek, m. v. Ügyelő és súgó: Lovas Csilla. Fény: Majoros Róbert. Hang: Fekete Árpád. Smink: Bojana Radović. Fotó: Srđan Doroški.

 

A fogó hallgat, az acél kemény, a kalapács a sarokba pókhálósodott. Kocsmaricsaj és sörbűz vette át a műhelyek kohóillatát. A parázs már pislákolni is lusta.

Ebben a lassan elsötétedő világban tör ki a balhé. Ki kalapál ott, ahol a madár se jár, nemhogy a kovács? Ki csinált gyereket a német kovácsnak húsz évvel ezelőtt? Kinek fontos, hogy szerb, német vagy orosz a gyereke? Ki kinek az apja és pontosan hány százalékban? És ha valaki valakinek nem az apja, akkor ki az apja annak a valakinek, és ha az illető apja nem az apja, akkor kinek az apja az illető apja?

Az üllőn még aprítják a vasat. Ha kihűlt, akkor is.

Miről szól a Kovácsok?

A második világháborúban három különböző nemzetiségű kovács három különböző ellenséges fronton három különböző kovácsműhelyben találja magát – három kovács, akit a sors távol vetett a szülőföldjétől, a más műhelyébe, a más házába, a más asszonyához.

Több, mint húsz évvel a háború vége után mindegyikük megtudja, hogy bár a kovácsműhelyük az övék, a feleségük nem csak az övéik, a háború után született fiaik pedig félig, vagy egyáltalán nem az övéik, hanem a háború gyermekei. Szerb a némettel, orosz a szerbbel, német az orosszal, felszabadító a felszabadítottal, elnyomó az elnyomottal, táborlakó az ellenséggel.

Miloš Nikolić a Kovácsok című drámáját az antik tragédia szabályai szerint írta meg, az eredmény mégis szarkasztikus komédia nemzetről, anyaságról, apaságról, múltról és a kovácsok eltűnéséről. 1992-es bemutatója óta több, mint harminc színházban játszották Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, Görögországban és Cipruson. Az Újvidéki Színház bemutatója a magyar nyelvű ősbemutató is egyben.

 

L’uboslav Majera, rendező:

A Kovácsok ma a kérdések, pontosabban a kérdések kérdésének drámája: mindannyian megpróbálunk mások lenni, miközben lényegében mind ugyanolyanok vagyunk. Minden specifikumunk – a hagyomány, a nyelv, a vallás, az ideológia – kevés, hogy eltakarja az emberi lényeget. Ha ebből a szemszögből olvassuk ezt a szöveget, a humanizmus elvének szemszögéből, akkor látjuk meg igazán, milyen mélyen téren és időn kívüli darab ez, főleg akkor, amikor az identitásunk elvesztésétől rettegünk. Valahogy nem tudjuk megérteni, hogy a humanizmus égisze alatt semmit sem veszítünk a magunk sajátságából vagy individuumunkból. Igazából pont a humanizmus felszámolásával veszítünk – nem csupán emberségünk javarészét, hanem mindent.

Más részről a Kovácsok jajkiáltás is az ifjúság felé. Olyan időbe vágyunk vissza, amelyet elpocsékoltunk, miközben az élet haladt tovább… Nikolić drámája tiszta alaprajz, nincs itt sok rendezői filozófia, csupán az emberség, a karakterek viszonyai, a színész által nyújtott anyag: a temperamentum, a személyiség, a tudás, a tapasztalat, a kíváncsiság, az akarat, az erő, a kreativitás szintjén kell kezelnünk a helyzeteket. Másképp hat a színész az egész formálására, az előadás melódiájának alakulására. Nikolić, mint minden jó drámaíró, egy hihető történetet kovácsolt össze, az élet egy lehetséges verzióját írta meg. Ettől olyan hatalmas.

 

Magyar Attila – Peter, a német kovács:

Egy ilyen szöveg mindig érdekfeszítő a színésznek: első pillantásra egyszerű a dráma, de a feladat igazából bonyolult, mert a legnehezebb mindig az egyszerűséget eljátszani. Nem állnak rendelkezésre színészi segédeszközök, csak a puszta érzelmek. Három kovácsról mesélünk történetet, három egyszerű emberről. Én Petert játszom, az idősödő német kovácsot, aki élete nagy részét boldogan élte le: feleséggel, kovácsműhellyel, egy fiúval – és most, harminc évvel később beállít hozzá valaki, akinek az arca ismerősnek tűnik neki… Megtudja, hogy a fia apja érkezett meg hozzá! A műhely az övé volt mindig, az asszonya nem csak az övé volt, a fia pedig egyáltalán nem az övé… Ekörül fonódik a történet, belép az asszony, megérkezik egy harmadik kovács… Életparadoxonok… Az élet elszaladt, a kovácsműhely bezárt, a helyén már kocsma van, a gyerekek kocsmárosok lettek, a kovácsokra már semmi szükség… Miről beszélünk mi, kit érdekel, ki kinek a gyereke, miért nem mondjuk csak azt: a gyermekünk apja kovács? Hát léteznek nagy, tiszta nemzetek? Melyik európai nép mondhatja ezt el magáról? Akkora kavarodás, hogy erről beszélni is értelmetlen. Összekevertek minket a mindenféle háborúk, már az isten se tudja, ki kié… Ez nagy igazság.

 

Balázs Áron – Aca, a szerb kovács:

A kortárs színház szabadon, sokszínűen bánik az elemekkel; a színházba bekerül a videó, a mikrofon, a vetítés, a megafon… A Kovácsok ennek szöges ellentéte. Egyszerű emberi történet, mindamellett egy igen jól megírt történet.

Nincs itt semmiféle mankó, rejtőzködés, filozófia, nincs kórus, táncosok, koreográfia, hogy segítsék a színész munkáját. A történet érthető és pontos kell, hogy maradjon, és ez csak a színpadon álló négy embertől függ. Hiszem, hogy az, ami most létrejön a próbák során, az a színpadon is érezhető marad és az emberek hazavisznek innen egy csipetnyi empátiát.

 

Giricz Attila – Iván, az orosz kovács:

Ez az előadás számomra az öregedés témáját nyitja meg, az egész darab az időben meghúzott vonal jegyében zajlik… Azokban az években vagyok, amikor ez a vonal már közel van, és én azon gondolkodom, hogy – félelemből vajon, vagy csak az időfölösleg miatt? – el tudok-e még mindent intézni, amit elterveztem, hogy azzá nevelhetem-e a gyerekeimet, amivé szeretném, hogy váljanak, hogy olyan élet, munka és család vár-e rájuk, amilyen jár nekik…

 

Banka Lívia – Luiza, Peter felesége:

A háborúkban a nők – így mondja a történelem – mindig sokkal többet szenvedtek, mint a férfiak, mindig egy kicsit megalázottabb helyzetben voltak, mert női mivoltukban is meggyalázták őket. De még ha vesztesek is voltak, az élet hordozása okán ugyanakkor örök győztesek is. Egy olyan rendkívüli helyzetben, mint a háború, az új élet megszülésének vágya még nagyobb, mint békeidőben, mert mindenütt a halál tarol. Ez a győzelmek győzelme. A vérvonal megsemmisíti a gonoszt. A természetnek tökmindegy, hogy ki az apa és ki az anya. Az új élet számít. Ennek a darabnak az üzenete az, hogy amikor már mindennek vége, ne keresgéljünk bűnbakot, vagy hogy miért volt valami így vagy úgy. Azt kell látni, mi a végeredmény, hogy ki mit nyert. Máról holnapra kell élnünk. Az igazság nem mindig boldogít. Néha nagyobb boldogság az igazság egy részét elhallgatni.

 

Január 10., szerda, 17. 00 óra. Népi Technika előadóterme (Fő utca 23.)

Életmód Egy Órában

Tiszta víz és méregtelenítés

Kuruc Laura Biocom munkatárs, szakaszisztens ismeretterjesztő előadása

 

Tudtad, hogy az elmúlt évtizedekben olyan mértékű szennyeződés történt a környezetünkben hogy a felszíni vizeink elszennyeződtek és vízgyáraink vannak? A táplálékunkat most már élelmiszereknek nevezik és mind távolabb kerül az úgynevezett jó hazainál. A testedben a víz olyan, mint egy pocsolya, vagy mint egy hegyi, kristálytiszta tó és ennek függvényében alakul az egészséged is? Mit tehet a ma embere annak érdekében,hogy megőrizze egészségét? Érdekel, hogyan juthatsz tiszta ivóvízhez és miként szabadulhatsz meg a táplálkozás által bejuttatott méreganyagoktól? Hogyan alakítsd folyadékpótlásod, hogy a szervezeted hálás legyen érte, hogyan csökkentsd a méreganyagokat a szervezetedben? Csapdák és a veszélyek, amiről tudnod kell. Bevált módszerekről hallhatsz és gyakorlati tippeket kapsz.

 

A program szervezője az „Éld az életed!” Egyesület

 

Január 12., péntek, 15.00 óra. Zentai Alkotóház

Kárpát-medencei kulturális fórum

A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozója a magyar kultúra napja alkalmából a Kárpát-medencei kulturális intézetek, művelődési ernyőszervezetek, vajdasági közintézmények és szervezetek vezetőinek és szakmunkatársainak részvételével

 

Január 12., péntek, 19.00 óra. Művelődési Ház

A magyar kultúra ünnepe

A magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi ünnepsége. Az est ünnepi szónoka dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

 

Január 15., hétfő, 19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

Az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgaelőadása

Samuel Beckett: Godot-ra várva

Játsszák: Fülöp Tímea, László Judit, Orlovity Sztaniszlava, Ozsvár Róbert, Rókus Zoltán, Szalai Bence, Szilágyi Áron, Verebes Judit. Osztályvezető tanárok: László Sándor, Balázs Áron. Külön köszönet a közreműködésért és a segítségért: Baráth Attilának, Crnkovity Gabriellának, Széles Gergely Mátyásnak.

 

Egy szürreálisnak és behatárolhatatlannak tűnő világból bontakozik ki két ember, két barát nagyon is kézzelfogható alakja. Soha véget nem érő várakozásban tengetik mindennapjaikat, létfontosságú témákat boncolgatva, cipőt fűzögetve, cívódva, vívódva, mégis elválaszthatatlanul és egymásra utalva. Godot-ra várnak. De kicsoda, vagy micsoda Godot? Az Ő személye talán egy a boldog és értelmes élet, haladás és megváltás reményével? De mi a megváltás? Mi a boldogság? Mi lenne velünk a másik nélkül? Honnan jöttünk, s hová tartunk? Hol van, és hol lesz a helyünk az életben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy különleges, humoros, néhol megható előadás keretein belül, ahol állandó körforgásban van idő, tér és szerep.

 

Január 16., kedd, 19.00 óra. Újvidéki Színház

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Németh Ákos: Autótolvajok

Vígjáték

Szereposztás: Móni, akit (majdnem) mindenki Ankének szólít, felszolgál egy étteremben – Lőrinc Tímea; Lacika, műtősfiú, aki ismeri a méregszekrény kódját – Papp Arnold; Áron, felszolgál egy étteremben (már amikor kedve van) – Dévai Zoltán; Ildikó, egy étterem vezetője, akit mindenki szeretne hazakísérni – László Judit m. v.; Molnárné, gyógyszerész, nagyon szingli – László Judit; Dal, alvilági üzletember – Virág György; Doktor, idős orvos, aki túl sok temetést látott – Virág György; Nanette, idős hölgy, kutyával, és ebből csak a baj van – Verebes Judit; Lukács atya, plébános – Szilágyi Áron; Ferike, rendőrzászlós – Szilágyi Áron; Motoros rendőr, a motorja sokat tud autópályán, de ez pont nem érdekes – Szilágyi Áron; Brünn, problémákat old meg – Nešić Máté. Kosztümtervező: Janovics Erika. Díszlettervező: Kálló Béla. Asszisztens: Rutonić Róbert. Rendező: Németh Ákos.

 

A tizenéves Móninak nem kell egy kis zűrzavarért a szomszédba mennie, könnyen megteremti a káoszt maga körül: hiányzó család, méltatlan barátok, alkalmi ismeretségek, amiket jobb lenne elkerülni. Fiúk és férfiak, de sose azok, akikre szüksége lenne. És hát az örök gond: hogyan szerezzünk pénzt könnyen, gyorsan, fáradság nélkül? Ötletben nincs hiány, kár, hogy egyik se nyerő.

Németh Ákos sodró lendületű vígjátéka nem várt fordulatok során rohan a végkifejlet felé. Könnyű lenne a darab szereplőit, a társadalom peremén épp csak megkapaszkodó alakokat figyelmen kívül hagyni, de nagyon is vágynak a figyelemre. Könnyedén csalják csapdába saját magukat, zsákutcából zsákutcába futnak, a túlélés művészei. Csakhogy nincs az a rossz helyzet, amit ne lehetne tovább rontani. És valljuk be, ez olykor komikus pillanatokhoz vezet…

Legyen egy vígjáték tárgya bármilyen alávaló vagy becstelen vagy méltatlannak tűnő vagy jelentéktelen, írni, próbálni, már csak gondolni is rá – öröm, sugallja a szerző. A vígjáték szereplői természetesen valódiak, így a képzelet szülötteivel való bármely azonosságuk véletlen egybeesés.

 

Január 18., csütörtök, 19.00 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)

Könyvbemutató

Nem éltünk gyöngyszigeten

Az est vendége Dudás Károly író, publicista, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, akivel Gruik Ibolya újságíró, a Magyar Szó Üveggolyó művelődési mellékletének szerkesztője beszélget

 

„Dudás Károly válogatott írásait tartalmazó, Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetének írásaiban nyomon követhető a tájélmény kibontakozásának, a közösségi kiszolgáltatottságból eredő emberi sorsok megrendítő tragédiáinak, a maradék magyarság iránytévesztett sodródásának, maradékká apadásának egymásból eredő, egymást feltételező rendje, mint ahogyan fölfedhető a közösség szolgálatának egyedüli értelme, páratlan szépsége is. Hogy ennek erőteljes alakítója, formálója volt maga a könyv szerzője is, bizonyítják Dudás Károly kallódástól megmentett írásai is. Hét évtizedből fél évszázadnyi idő rendületlen hűségben – maradék magyarságunk maradandó értéke!” (Mák Ferenc)

 

Január 19., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

Miért vagyok én római katolikus és nem más?

Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

 

Január 22., hétfő, 17. 00 óra. Népi Technika előadóterme (Fő utca 23.)

Életmód Egy Órában

Alkalmazott biológiai növényvédelem a növényházi zöldségtermesztésben

Kovács Dobák Attila (Zenta–Szentes) növényorvos ismeretterjesztő előadása

 

2017-ben 50 éves a holland Koppert vállalat, amely a világon az első biológiai növényvédelemmel foglalkozó vállalkozás. Magyarországon az üvegházi és fóliás zöldségtermesztésben nagyjából 20 éve sikeresen alkalmazzák a hasznos rovarokat a főbb kártevők ellen. Vajon csak ők képesek erre? Milyen feltételei vannak a biológiai növényvédelemnek? Milyen hozadéka lehet még a tisztább termesztésnek az egészséges táplálékon túl?

 

A program szervezője az „Éld az életed!” Egyesület

 

Január 24., szerda, 10.00 óra. Városi Könyvtár

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

A verseny célja az anyanyelv iránti tisztelet, a tudatos nyelvhasználat iránti igény, a tanulók és a széles közvélemény nyelvi érzékenységének fokozása. A Kárpát-medencei döntőn, Gyulán a feladatok összeállítását, az értékelést a magyar nyelvtudomány és tanárképzés szaktekintélyeiből álló zsűri irányítja.

 

Január 25., csütörtök, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

Kiállításmegnyitó

…gyöngykagylók rejtik, / aranyhalak őrzik, / a Tiszát.

A Zentai Gimnázium és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjainak kiállításmegnyitója és szerzői estje

 

Január 25., csütörtök, 17.00 óra. Népi Technika előadóterme (Fő utca 23.)

Életmód Egy Órában

Organikus kiskertek együtt

Hajdú László (magyarkanizsa) környezetgazdálkodási agrármérnök előadása

 

Bemutatkozik a magyarkanizsai Ökokert mozgalom. Beszámolnak tapasztalataikról, a téli előadásokról, szakmai kirándulások szervezéséről, terménycsere napokról, közös kertlátogatásról, az organikus házi kertek szerepéről az egészség megőrzésében. A közösségépítő szerepéről is szó esik, valamint szakmai tanácsadást is hallhatunk.

 

A program szervezője az „Éld az életed!” Egyesület

 

Január 26., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

A holokauszt nemzetközi emléknapja

Filmest

Filmvetítésre invitáljuk közönségünket a holokauszt nemzetközi napja alkalmából

 

26. јануар, петак, 19.00 ч: Дом културе

Светосавска академије камерне сцене „Мирослав Антић”

 

Програм:

Химна Светом Сави – Најмлађи чланови фолклорног ансамбла СКЦ „Стеван Сремац”

Беседа о Светом Сави – Говори мр Наташа Половина, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду на катедри за средњевековну књижевност

Рецитал о Светом Сави – Дечија група КС „Мирослав Антић”

Песме о Светом Сави – Певају сестре Сочин

Молитва светом кнезу Лазару – Говори Бранислав Ковић, првак позоришта „Јанко Веселиновић” из Богатића

Песма „Сини јарко сунце са Косова” – Пева Слађана Бабин

Извештај о Школском фонду

Домаћин вечери Предраг Поповић.

 

Január 27., szombat, 10.00 óra. Művelődési Ház

Szent Száva-napi ünnepi műsor

Az oktatási intézmények Szent Száva-napi műsora. A rendezvény szervezője a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola

 

27. јануар, субота, 10.00 ч: Дом културе

Светосавска Академија

Свечани програм образовних установа поводом обележавања дана Светог Саве. Организатор приредбе је Економско-трговинска школа.

 

Január 27., szombat, 19.00 óra. Magyarkanizsa

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hullámtörés

Lars von Trier azonos című filmje alapján írta Lőrinc Tímea és Oláh Tamás

Lőrinc Tímea monodrámája. Rendező: Oláh Tamás.

 

„Bess mélyen vallásos lány. Egy elszigetelt közösség szigorú rendben élő gyülekezetének tagja. Gyermekien ártatlan, s végtelenül érzékeny. Újdonsült férje, Jan az első férfi az életében. Az általa megismert testi öröm Bess szemében hasonlóan szakrális természetű, mint egy összekulcsolt kezekkel elmondott fohász. Szent és profán számára elválaszthatatlanok, ahogyan az egymás után vágyódó szerelmesek is. Mindenben ott a Teremtő, aki olykor kemény próbatételek elé állítja teremtményeit. Mikor Jan egy balestet következtében nyaktól lefelé lebénul, arra kéri a lányt, hogy mentse meg őt a haláltól. A szerelem hatalmas erő, de hol vannak a határai? Mi a legtöbb, amit még képesek vagyunk megtenni a másikért, s mi az, amitől már meghátrálunk?” (Oláh Tamás)

 

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

 

Január 29., hétfő, 19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Németh Ákos: Autótolvajok

Vígjáték

Szereposztás: Móni, akit (majdnem) mindenki Ankének szólít, felszolgál egy étteremben – Lőrinc Tímea; Lacika, műtősfiú, aki ismeri a méregszekrény kódját – Papp Arnold; Áron, felszolgál egy étteremben (már amikor kedve van) – Dévai Zoltán; Ildikó, egy étterem vezetője, akit mindenki szeretne hazakísérni – László Judit m. v.; Molnárné, gyógyszerész, nagyon szingli – László Judit; Dal, alvilági üzletember – Virág György; Doktor, idős orvos, aki túl sok temetést látott – Virág György; Nanette, idős hölgy, kutyával, és ebből csak a baj van – Verebes Judit; Lukács atya, plébános – Szilágyi Áron; Ferike, rendőrzászlós – Szilágyi Áron; Motoros rendőr, a motorja sokat tud autópályán, de ez pont nem érdekes – Szilágyi Áron; Brünn, problémákat old meg – Nešić Máté. Kosztümtervező: Janovics Erika. Díszlettervező: Kálló Béla. Asszisztens: Rutonić Róbert. Rendező: Németh Ákos.

 

A tizenéves Móninak nem kell egy kis zűrzavarért a szomszédba mennie, könnyen megteremti a káoszt maga körül: hiányzó család, méltatlan barátok, alkalmi ismeretségek, amiket jobb lenne elkerülni. Fiúk és férfiak, de sose azok, akikre szüksége lenne. És hát az örök gond: hogyan szerezzünk pénzt könnyen, gyorsan, fáradság nélkül? Ötletben nincs hiány, kár, hogy egyik se nyerő.

Németh Ákos sodró lendületű vígjátéka nem várt fordulatok során rohan a végkifejlet felé. Könnyű lenne a darab szereplőit, a társadalom peremén épp csak megkapaszkodó alakokat figyelmen kívül hagyni, de nagyon is vágynak a figyelemre. Könnyedén csalják csapdába saját magukat, zsákutcából zsákutcába futnak, a túlélés művészei. Csakhogy nincs az a rossz helyzet, amit ne lehetne tovább rontani. És valljuk be, ez olykor komikus pillanatokhoz vezet…

Legyen egy vígjáték tárgya bármilyen alávaló vagy becstelen vagy méltatlannak tűnő vagy jelentéktelen, írni, próbálni, már csak gondolni is rá – öröm, sugallja a szerző. A vígjáték szereplői természetesen valódiak, így a képzelet szülötteivel való bármely azonosságuk véletlen egybeesés.

 

Január 30., kedd, 19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Németh Ákos: Autótolvajok

Vígjáték

Szereposztás: Móni, akit (majdnem) mindenki Ankének szólít, felszolgál egy étteremben – Lőrinc Tímea; Lacika, műtősfiú, aki ismeri a méregszekrény kódját – Papp Arnold; Áron, felszolgál egy étteremben (már amikor kedve van) – Dévai Zoltán; Ildikó, egy étterem vezetője, akit mindenki szeretne hazakísérni – László Judit m. v.; Molnárné, gyógyszerész, nagyon szingli – László Judit; Dal, alvilági üzletember – Virág György; Doktor, idős orvos, aki túl sok temetést látott – Virág György; Nanette, idős hölgy, kutyával, és ebből csak a baj van – Verebes Judit; Lukács atya, plébános – Szilágyi Áron; Ferike, rendőrzászlós – Szilágyi Áron; Motoros rendőr, a motorja sokat tud autópályán, de ez pont nem érdekes – Szilágyi Áron; Brünn, problémákat old meg – Nešić Máté. Kosztümtervező: Janovics Erika. Díszlettervező: Kálló Béla. Asszisztens: Rutonić Róbert. Rendező: Németh Ákos.

 

A tizenéves Móninak nem kell egy kis zűrzavarért a szomszédba mennie, könnyen megteremti a káoszt maga körül: hiányzó család, méltatlan barátok, alkalmi ismeretségek, amiket jobb lenne elkerülni. Fiúk és férfiak, de sose azok, akikre szüksége lenne. És hát az örök gond: hogyan szerezzünk pénzt könnyen, gyorsan, fáradság nélkül? Ötletben nincs hiány, kár, hogy egyik se nyerő.

Németh Ákos sodró lendületű vígjátéka nem várt fordulatok során rohan a végkifejlet felé. Könnyű lenne a darab szereplőit, a társadalom peremén épp csak megkapaszkodó alakokat figyelmen kívül hagyni, de nagyon is vágynak a figyelemre. Könnyedén csalják csapdába saját magukat, zsákutcából zsákutcába futnak, a túlélés művészei. Csakhogy nincs az a rossz helyzet, amit ne lehetne tovább rontani. És valljuk be, ez olykor komikus pillanatokhoz vezet…

Legyen egy vígjáték tárgya bármilyen alávaló vagy becstelen vagy méltatlannak tűnő vagy jelentéktelen, írni, próbálni, már csak gondolni is rá – öröm, sugallja a szerző. A vígjáték szereplői természetesen valódiak, így a képzelet szülötteivel való bármely azonosságuk véletlen egybeesés.

 

Január 31., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Világutazók 2018

Arches nemzeti park

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

 

„Az Amerikai Egyesült Államokban szeptember–október hónapban 40 napot utazgattunk. Tót Lacinál, Zentáról elszármazott barátunknál töltöttünk egy hetet Denverben és környékén, utána pedig egy bérelt kocsival megcsodáltuk a közelben található nemzeti parkokat.

Amerikában nagyon jól működött a motelszolgáltatás. Már 30 és 60 dollár között bérelhettünk szobát, sőt a vendégek kényelmét minden szobában mosógép, jégkockakészítő gép és mosógép tette kellemesebbé.

A nemzeti park bejáratánál 50 dollárért a személygépkocsinkra egy mind parkra érvényes belépőt kaptunk, a kedvezmény alól csak az indiánok hatáskörbe tartozó parkok képeztek kivételt.

A parkokban a látogatóközpontok (Visitior Center) tökéletesen működnek. A tájékozódást térképek, információs pontok segítik. A természet valóban csodálatos, mindegyik parkban van valami egyedi. Az idő ebben a hónapban kellemes, eső nem esik, a hőmérséklet még a Death Valley Nemzeti Park (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park) is elviselhető.

Az Arches Nemzeti Parkot az ívek parkjának nevezhetjük a világon egyedülálló 2000 természetes vörös–sárga színű hídképződményével.” (Gere Lídia)