Programajánló

Június

júniusi programajánló

Програмска понуда за јун

2019

 

Június 1., szombat, 10.00 óra. Zentai Sportcsarnok

Országos kick-box bajnokság

1 јун, субота, 15.30 часова: Православно гробље

Парастос руским војницима 1914–1918. сахрањеним у сенти

1 јун, субота, 17.00 часова: Дом културе (камерна сала)

Историјска трибина

Очување историјског сећања на белу руску емиграцију

 

Június 1., szombat, 17.00 óra. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (oszlopcsarnok)

Az emberi civilizációk azonosság-, különbözőség- és másságképe

Magyarok a világban – etnikumok magyarországon

Kopcsik István történész képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadása

 

„Az előadás-sorozatban megvizsgáljuk, hogy a magyarság történelme során hogyan alakult ki és változott a közösségek, etnikumok azonosságképe, önmeghatározása. Hogyan viszonyultak a természeti környezetükhöz, a közösségen belüli különbözőségekhez; pl. férfi-nő kapcsolata és viszonya, az egymást követő generációk együttélése, a szellemi- vagy fizikai fogyatékosság megítélése, a társadalmi tagozódás elfogadása? Mit gondoltak a különböző nyelvekről, más kultúrákról, vallásokról? Hogyan viszonyulnak a magyar közösségek az őket ért külső támadásokhoz (honvédelem, függetlenségi harcok) és a saját hódító háborúikhoz (honfoglalás, kalandozások, dinasztikus háborúk, az I. és II. világháborúk)?

Megnézzük, hogy a saját és külső történeti források alapján a magyarság hogyan kezeli a traumákat (tatárdúlás, Mohács, szabadságharcaink, az I. és II. világháború eseményei és következményei, Trianon, Don-kanyar, a holokauszt, török, osztrák, német, orosz megszállás), azok okait és következményeit. Megvizsgáljuk, hogy ezen sorfordító események hogyan hatnak az ország népességi viszonyaira, mozgásaira és az emigráció, migráció nagyságára és irányaira.

Meddig képesek a különböző közösségek, etnikumok békésen egymás mellett élni, és mikor, miért kerülnek egymással szembe, ellentétbe? Miben különböznek az ugyanazon földrajzi környezetben, egy állam területén élő etnikumok egymástól és egy másik állam etnikumaitól? Milyen változásokat hoz az eltérő vallások kialakulása az emberi közösségek, civilizációk kapcsolatában? Mikor előny és hátrány a másság, a más kultúrához való tartozás? Hogyan lesz az etnikumból nemzetiség? Mikor és miért válik hatalmi, politikai érdekké a közösségen belüli és a közösségen kívüli ellenségkeresés? Kiknek és miért érdeke, a biológiai és politikai rasszizmus kialakítása, hogy az emberi fajon (emberiségen) országhatáron belül az etnikumok és nemzetiségek közötti különbségeket, ellentéteket élezzék?

A politikai ideológiák hatása a hagyományok és a szokásrendszerek egymás mellett élésére és ellentétére.

A magyarság napjaink világában – az élet lehetőségei és a jövő alternatívái!”

1 јун, субота, 19.00 часова: Дом културе

Плесни и вокално–инструментални наступ уметника из Русије и Србије

Наступају:

  1. Московски фолклорни ансамбл „СЛАВИЦА”
  2. Кавкаски плесни ансамбл „НАРТЫ”

 

Június 6., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Életmód Egy Órában

Holisztikus táplálkozástudomány

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzése és diétája

 

Táplálkozni mindenki tud. De helyesen táplálkozni? Legalábbis mindenki szeretne…

 

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség egyre többeket érintő betegség. Mivel civilizációs táplálékunk mindkettő kialakulásában döntő szerepet játszik, ezért megelőzésük is a táplálkozással lehetséges. A már kialakult problémát ugyanakkor megfelelő diétával sok esetben vissza lehet fordítani.

 

Dr. Benda Judit egészségmegőrzéssel és személyre szabott táplálkozási tanácsadással foglalkozik. Főzőiskolájában gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak is tart tanfolyamokat és életmódváltó táborokat, amelyek a tartós életmódváltásban segítenek elindulni.

 

Könyve –Egyszerűen finom. A teljes értékű konyha– gyakorlatias szemlélettel vezet be a teljes értékű konyha mindennapjaiba úgy, hogy az elméletbe is bepillantást nyerünk.

 

Június 7., péntek, 17.00 óra. Bácsfeketehegy

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Zenés mesejáték

(Magyar népmese alapján)

Szereplők: Legkisebbik királykisasszony – Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas); Öreg király – Papp Arnold; Az öreg király szolgálója – Virág György; Disznó – Nešić Máté; Egy a sokszáz szolgáló közül, vásári árus, királykisasszony, tündér, falusi asszony – Verebes Judit; Vásári árus, részeg, falusi ember, varázsfa – Szilágyi Áron; Vásári árus, részeg, falusi ember, varázsfa – Dévai Zoltán. Zenei válogatás: Hanák Rigó Ildikó, Krizsán Szilvia. Zenei munkatárs: Virág György. A zenéket feljátszotta a Fokos zenekar. Díszlet, jelmez, bábok: Janovics Erika. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

 

A legkisebbik királykisasszonynak különös kívánsága van. Azt szeretné, ha az édesapja, az öreg király gyümölcsöt hozna neki a vásárból. De nem ám akármilyen gyümölcsöt, hanem olyan szőlőt, amelyik beszél, olyan almát, amelyik mosolyog, és olyan barackot, ami csilingel. Nem is sejti, hogy ezzel a nem mindennapi kívánsággal olyan végzetes eseménysort indít be, ami az egész életét örökre megváltoztatja. Ez lesz a legkisebbik királykisasszony életének a legrosszabbik napja. Persze azért a néző sokat kacaghat. Meg szomorkodhat is. Sőt még borzonghat is. Mert a mesében ott lebeg egy átlátszó gonosz tündér is. És ott röfög egy félelmetes két lábon járó disznó is…

 

Június 7., péntek. 17.00 óra. Zentai Alkotóház

Okoskonyha vagy okos háziasszony?

Zentai Rózsa Sándor háztartás-vezetése I. rész

 

Nincs mosogatás! *100 Ft-ból egy kiló kenyér* Kolbász vagy kulimász?

„Halálmiszer” fölismerése* Krém, fogpor, PET-játék házilag.

 

Június 7., péntek, 19.00 óra. Városi Múzeum

Könyvbemutató

Röpkekilenc

Gál Hedda legújabb verseskötetének ünnepélyes bemutatója. Közreműködik Fodor Martin gitáron és a kötet illusztrátora Gál Zsófi.

 

A Röpkekilenc Gál Hedda 2016-ban megjelent Ősanya c. kötetének sodró folytatása. Alcíme: „Versek, kisprózák rólad és rólam” tehát ajánlott annak, aki „Nő, aki Férfi, aki Anya, és aki még nem. Annak, aki árva, elhagyott, és annak, aki tudja megélni a pillanat boldogságát.” (idézet az Ősanya c. kötetből)

 

Június 8., szombat, 10.00 óra. Zentai Sportcsarnok

Országos bírkózó bajnokság (U15-ös korosztály)

 

Június 8., szombat, 16.00 óra. Kis zsinagóga. Boško Jugović u. 23.

Az utolsó zsinagóga

Pejin Attila történész, muzeológus művelődéstörténeti előadása

 

Hogy ne tűnjék túlságosan hatásvadásznak a cím: a város, illetve a bácskai Tisza-vidék utolsó zsinagógája a zentai; ugyanakkor a vele kapcsolatosan megütött hang jogosan drámai, hiszen ha belegondolunk, hogy a zsidóság deportálása előtt virágzó, bár viszonylag kis létszámú zsidó közösségek éltek a Tisza melletti településeken, s vagyoni erejükhöz mérten reprezentatív vagy éppenséggel szerény méretű-külsejű zsinagógákat, imaházakat építettek, az utókor joggal kérheti számon, hogy ezek hol vannak, mi lett a sorsuk.

Létszámbelileg éppen a zentaiak tűntek ki, de nem csak számuk tekintetében, hanem mert a 19. század végéig látványos módon két hitközségbe különültek el, s 1928-tól, amikor az ortodoxok a romossá vált imaház helyén felépítették zsinagógájukat, ez volt városunkban a második, s a köznyelvben csak „kistemplomként” és „nagytemplomként” különböztették meg őket egymástól. A háború után visszatért túlélők száma tovább fogyott, s először a „nagytemplom” esett áldozatul a talán nem szándék nélküli közönynek: 1957-ben lebontották, majd a megfogyatkozott zsidó közösség az 1950-es években a „kistemplomot” is eladta a városnak, mert már nem tudta azt működtetni, fenntartani. Attól kezdve tornateremként használták, műemlékvédelmi megfontolásoknak fittyet hányva hozzáépített szárnnyal változtatták meg külsejét, miközben a zsinagógai enteriőr szinte teljesen eltűnt, elkerülte viszont a lebontott „nagytemplom” sorsát. Ugyanakkor bekerült az „újrahasznosított” zsinagógák sorába, melyekből mindenfelé szép számmal találunk szerte a világban.

Újabban a művelődési-oktatási központ kebelébe került, s a tervek szerint – felújítása után – képtárként működik majd tovább, s mint ilyen, mindenki számára megnyitja kapuját. Mivel a zentaiak többsége nem ismeri az épület múltját, úgy gondoltuk, talán érdekes lehet erről hallani, ezúttal nem a múzeumban vagy másutt, hanem éppen ott, az egykori zsinagógában.

 

Június 8., szombat, 19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének bemutatója

Tánc – Történet

Táncosok: Bognár Ádám, Gazsó Tibor, Lukács Petra, Lukács Sára, Nagy Dorottya, Patyerek Csaba, Patyerek-Fodor Nóra, Patyerek Réka, Savelin Roland, Szakács Tamás, Varga Viola. Kísér a Fokos Zenekar: Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Szabó András, Szerda Balázs. Zenei összeállítás: Fokos zenekar. Koreográfusok: Nagypál Anett, Kádár Ignác, Rémi Tünde és Appelshoffer János.

 

A Tánc – Történet című előadás egy különleges vállalkozás, melynek célja, hogy a Kárpát- medence néptánckultúrájának segítségével az érdeklődő közönség megismerhesse, közelebb kerülhessen, az európai, majd szűkebben, hazánk táncainak történeti alakuláshoz. A műsor menetén keresztül szeretnénk megmutatni, hogy az egy- egy kor divathulláma hogyan alakította táncainkat, majd azok hogyan ágyazódtak be a helyi tánckultúrába. Ezeket a folyamatokat, a művészettörténeti korokat segítségül hívva mutatjuk be. Az egyes tételek átvezetőjeként, a modern technika lehetőségeit kihasználva, vetített képekkel hívjuk fel a figyelmet a párhuzamra a kortörténeti és a táncok alakulásának vonatkozásában. Olyan (az éppen színen megjelenő korszakra jellemző) építészeti, képzőművészeti diákat sorakoztatunk fel, melyeket a jelölt időszak tánctörténeti utalásaival egybevetve a néző számára közelebb hozzák, hogy a különböző tánctípusok (körtáncok, ugró- és fegyvertáncok, forgós-forgatóstáncok, verbunk és csárdás) milyen európai tánc-divathullámnak köszönhetik hazai megjelenésüket, majd megmaradásukat.

Az előadás a néptáncot kedvelő és szerető nagyérdeműnek egy színes, látványos esti szórakozást biztosít. Emellett, akik szeretnének többet tudni néptánc kultúránk eredetéről, segítséget kaphatnak az eltérő korszakok összművészetének megismerésére, valamint a már említett tánctípusok történelmi, időszaki elhelyezésére, felfedezésére.

 

Középkori körtáncaink:

Jellemző a közösségi táncforma – füzér-, és körtáncok – melyekben kevés a lehetőség az egyéni alkotás érvényesítésére. A moldvai csángók hagyománya őrizte meg a legjobban ezt a tánctípust, illetve a női körtáncok, karikázók.

Példák a képekre: Jáki templom; Németalföldi paraszttánc – Israhel van Meckenem; A hét szabad művészet Andrea da Firenze freskóján.

 

Reneszánsz kori kötődések:

A körtáncok felbomlásával az individum kerül előtérbe, az egyén szabad, improvizációs tánca, a kötetlen forma lesz a jellemző. Egymáshoz alig igazodva, függetlenül, önmagukba merülve, járják táncukat kedvük, tehetségük szerint. Két típusa jelenik meg:

  1. Fegyvertáncok: Hajdútánc: nevét a 16–17. századi hajdúkról kapta, jellemző rá a kard virtuóz forgatásával együtt járó, többnyire kötetlen szerkezetű, vívó mozdulatokkal teli férfi tánc, melyet alkalmanként nővel is járták.

Botolók: a hajdútáncnak a parasztság rétegében megragadott változata, virtuóz eszközkezeléssel járó, annak forgatásával egybekötött stilizált vívómozdulatok jellemzik, melynek két változatát ismertetjük, a cigányok körében élő botoló és a kanásztánc és botoló.

  1. Ugrós táncok, melyek a magyar tánckincs régi rétegének legfontosabb családját jelentik. Fejlettségi szintjük alapján három típust mutatunk be: Somogy, Rábaköz és Dél-Alföld területéről.

Példák a diákra: Michelangelo: Dávid szobor; Mikes palota, Kolozsvár; Boticelli: Vénusz születése; Hajdútánc Kapronca vára előterében (részlet) Birkenstein rézmetszet sorozatából (1686); Guillard-Virgil Solis munkája (1514–1562).

 

Barokk:

A 16. századtól jellemző a szinte egész Európában hódító forgós és forgatós táncdivat. Legtipikusabb formáit Erdélyből mutatjuk be, melyekben egyértelműen megtalálható a rögtönzött és csalogatós páros tánc jellegzetessége. Sűrített szerkezetű, virtuóz páros főbb formái, a nő átvetése, kiforgatása, az egymást kerülgető kifordulások, a férfi rövid külön figurázása. Egy magyar és egy román forgatóssal illusztráljuk ezt a tételt.

Példák a képekre: Festetics kastély, Keszthely; Caravaggio-Bacchus; ifj. Peter Brueghel- Lakodalmi tánc a szabadban; D. Hopfer: Paraszttánc a szabadban rajz a 16. századból.

 

Reformkor:

A tánckultúránk történetében lezajlott átalakulásról tanúskodnak új táncstílusunk reprezentatív típusai, a 18. század második felétől nyomon követhető verbunk és a 19. században kiteljesedő csárdás. Ide sorolható a magyar romantika nemzeti tánca, a népies műtánc. A verbunk és a csárdás nemcsak népi és nemzeti táncstílusunk reprezentatív képviselője, hanem a kor követelményeinek megfelelő forma, amelyben szervesen folytatódik a Kárpát- medencében élő népek közös tánchagyománya.

Mind a verbunkra, mind a csárdásra, két példát mutatunk, mivel a divathullám mindegyik területen magába olvasztotta a már jelenlévő táncokat, így más-más jellegzetességek figyelhetők meg a bemutatott példákban.

Példák a képekre: Magyar Nemzeti Múzeum; Szinyei Merse Pál: Szerelmespár; Munkácsy Mihály: Siralomház; G. Opiz: Huszártánc 1830-ból; Ismeretlen szerző: Vígan táncoló magyarok (19. század eleje).

 

Az előadás alatt, a tételek átvezetéseként felvillanó képek mellett a megjelenített korszakra jellemző zene, illetve arra jellemző európai tánc vezeti a nézőt.

 

Június 9., vasárnap, 18.30 óra. Művelődési Ház

Nyárnyitó táncbemutató

Az M Dance Studio látványos gálaműsora

 

Június 10., hétfő, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

Könyvbemutató

Írásaim tükrében

Szepsy Eleonóra Magyarországon, Szegeden élő nyugdíjas pedagógus, költő verseskötetének ünnepélyes bemutatója. A szerzővel dr. Bálintné Ágoston Ilona író beszélget.

 

Június 12., kedd, 18.00 óra. Művelődési Ház

A zentai Stevan Mokranjac zeneiskola évzáró hangversenye

 

  1. 12. јун, уторак, 18.00 часова. Дом културе

Завршни концерт ученика сенћанске Mузичке школе „Стеван Мокрањац”

 

Június 13., csütörtök, 17.45 óra. Zentai Sportcsarnok

a közgazdasági és kereskedelmi iskola ballagóünnepélye

 

Június 13., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Világutazók 2019

dél-afrikai köztársaság: a Panoráma út és a Chobe-folyó

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

 

„Október 29-én korán reggel elhagytuk szállásunkat a Kruger Nemzeti Parknál, célunk Johannesburg volt. Az út 460 km tett ki. Dél-afrika talán egyik legszebb részén utaztunk át, a Panoráma út Summit-csúcsok útján, sajnos az erre részre szánt idő azonban elég rövidre volt szabva. A nagy térbeli kiterjedésű Dél-afrikai Köztársaság igen változatos tájakból tevődik össze. »Egy világ egy országban!« – mondja a turistareklám. Az óceánok melletti keskeny síkság csak a Limpopo-völgyénél Mozambik határánál szélesedik ki, itt van a Kruger Nemzeti Park, ahonnan ma reggel elindultunk. Ez a rész az alacsony föld, a Low Veld. A vidék hirtelen emelkedik 1000 méter fölé, így alakul ki a belső magasfennsík, a High Veld, átlagban 1200–1800 méter magas. Az út amin haladtunk szaggatott gerincek között vezet a Drakensberg Mpumalanga hegyen. A vidékre csodálatos változatosság jellemző. Erdős hegyoldalak, magas hegyes szikladárdák, markáns csúcsok, mély szakadékok, kristálytiszta folyók, magas vízesések, zöld völgyek váltakoznak. A hegyvonulat északi részén a benső Felföld – a Highveld – meredeken esik az 1000–1200 méterrel lejjebb lévő Lowvedre, az alacsonyföldre, aminek része a Kruger Nemzeti Park is. Több helyen kialakított kilátópontok vannak, ahonnan csodálatos a kilátás. Ez főleg a téli hónapokra érvényes, egyébként a peremhegyek akadályai, a keletről, a nem messze lévő óceánrol jövő felhőknek. Ennek a következménye a hirtelen lezúduló hideg eső, vagy sűrű köd, sőt akár 0 fok is lehet. Hát egy kicsit több volt mint 0 fok, de állandóan szemerkélt az eső, és ami még nagyobb baj volt, hogy itt-ott olyan sűrű a köd, hogy semmit sem látni. A Blyde Kanyon 26 km hosszú, falai főleg vörös homokkőből, dolomitból, bazaltból vannak, majdnem 1000 méter magasak, csaknem függőlegesek. Afrika egyik természeti csodája.

Legmagasabb pontja a Mariepskop 1944 méter, legalacsonyabb pontja, ahol a folyó elhagyja a kanyont 561 méter. Habár nehéz összehasonlítani, a kanyon egyik legnagyobb a Földön, és mindenképpen a legnagyobb zöld kanyon.

Chobe-folyó című kisfilm egy kellemes hajózás a Chobe-folyón. Végre nincs rohanás, nincs tömeg, csak a parton és vízben eszegető, uszkáló állatok. Ezzel a hajózással búcsúztunk el új barátainktól, az afrikai állatoktól.” (Gere Lídia)

 

Június 14., péntek, 17.00 óra. Művelődési Ház

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium ballagóünnepélye

 

Június 14., péntek, 18.00 óra. Zentai Sportcsarnok

az egészségügyi középiskola ballagóünnepélye

 

Június 14., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

A Nemzeti Rekonstrukció és a történelemoktatás

Lados Balázs 25 éves gyakorlattal rendelkező tanár-túravezető, aki óriási erőbevetéssel dolgozik azon, hogy a fiatalokban kialakuljon a valóságon, a tudományos eredményeken alapuló helyes világnézet és önazonosság-tudat.

 

„A rendszerváltoztatást követően a történeti tudatunk megújításával kellett volna kezdenünk. E helyett ma is a posztkommunista és totalitárius liberalizmus alapjain tanítják a történelmet és ugyanilyen szellemű a főáramú történelemkutatás is Magyarországon, aminek következtében a tanárokat tömörítő társaságok is értéksemlegesek. Következménye ennek az, hogy a tanárok képzésében és a tankönyvekben óriásiak a tartalmi hiányosságok is, miközben az egyik legfontosabb cél kellene, hogy legyen a kipróbált, valóban magyar és keresztény hagyományok átadása.

Mindennek ismeretében nem csoda, hogy fiataljaink fegyelme, személyisége, öntudata, közösségi elköteleződése óriási válságban van, ami kétségtelenül a szándékos nemzetbomlasztás következménye.

Szükség van az egész magyarság segítségére ahhoz, hogy a kedvezőtlen tendenciákat megfordítsuk.

Az előadás a jelzett visszásságokra mutat rá, és kínál megoldásokat.” (Lados Balázs)

 

Június 14–16., péntek–vasárnap, Tisza-part (Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete)

Tiszavirág Fesztivál

 

Program:

 

Június 14., péntek:

18:30 óra:                   Borutca és kézműves kiállítás

19:00 óra:                    Szabadtéri kiállításmegnyitó: a Bolyai TGK képzőművészeti tagozatának kiállítása

19:15 óra:                   Zenta Város Fúvószenekara

20:00 óra:                   INKE & the TRAILER

22:30 óra:                   „STAND BY – EX YU” koncert

00:00 óra:                   DJ

 

Június 15., szombat:

09:00 óra:                   Retro horgászverseny (Baricsek László: 063/1140759)

11:00 óra:                   Tiszavirág regatta – nemzetközi kajakverseny

17:00 óra:                   Bortér és kézműves kiállítás

21:45 óra:                   Fáklyás hajós felvonulás

 

Kisszinpad – borutca:

17:30 óra:                   „CULTSTREAM – A víz úј kultúrája” – projektbemutató

19:00 óra:                   Dér Zsolt hegedű koncertje

20:30–00:30 óra:        CONTRABAYANDO – akusztikus koncert

 

Alsó-rakpart:

20:30–21:30 óra:        Etno folyam – kézművesség, néptáncoktatás

22:15 óra:                   TÁNCHÁZ

(Szakmai együttműködő: Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság, VMMI)

 

Nagyszínpad:

20:00 óra:                   „Hercenšlus” koncert

22:15 óra:                   „Gypo Cirkus” koncert

00:00 óra:                   DJ

 

Június 16., vasárnap:

18:00 óra:                   Bortér és kézműves kiállítás

18:00 óra:                   Néptáncoktatás gyerekeknek

19:30–22:30 óra:        „JAZZ&ROLL” koncert

21:00 óra:                   „St. Longinus” – tűzzsonglőr bemutató

 

A szervező a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

 

14–16. јун, петак–недеља, Тиски кеј (Туристичка организација општине Сента)

ФЕСТИВАЛ ЦВЕТАЊА ТИСЕ

 

Програм:

 

  1. јун, петак:

18:30 часова:             Вински трг и изложба рукотворине

19:00 часова:             Изложба на отвореном – изложба ученика Гимназије за талентоване ученике „Бољаи”

19:15 часова:             Сенћански дувачки оркестар

20:00 часова:             Концерт „Inke and the trailer”

22:30 часова:             Концерт „STAND BY – EX YU”

00:00 часова:             DJ

 

  1. 1 јун, субота:

09:00 часова:             Ретро-риболов (пријаве на телефон: 063/1140759)

11:00 часова:             „Тисин цвет” Регата – међународно кајакашко такмичење

17.00 часова:             Вински трг и изложба рукотворине

21:45 часова:             Регата са бакљадом на реци

 

Мала бина – Улица вина:

17:30 часова:             „CULTSTREAM – Нова култура воде” – презентација пројекта

19:00 часова:             Концерт „Жолт Дер – виолина”

20:30–00:30 часова: „CONTRABAYANDO” – акустични концерт у улици вина

 

Доње шеталиште:

20:30 часова:             Етно ток – рукотворине, подучавање народног плеса

22:15 часова:             Народна музика и плес до зоре

(Стручна подршка: Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság, Завод за културу војвођанских Мађара)

 

Велика бина:

20:00 часова:             Концерт „Hercenšlus”

22:15 часова:             Концерт „Gypo Cirkus”

00:00 часова:             Дј

 

  1. 1 јун, недеља:

18:00 часова:             Улица вина и изложба рукотворине

18:00 часова:             Подучавање народног плеса за децу

19:30–22:30 часова:  Концерт „JAZZ&ROLL”

21:00 часова:                         „St. Longinus” – наступ са ватром

 

Организатор задржава право промене програма!

 

  1. 15. јун, субота, 19.30 часова: Дом културе

Српски Културни Центар „Стеван Сремац” Сента

Годишњи концерт фолклорног ансамбла

 

Június 17., hétfő, 18.00 óra. Borelli üzlethelyiség (Fő tér 2.)

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti tagozatának év végi kiállítása

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozata minden iskolai évet stílusosan egy nagy kiállítással zár. Ezen az első, a második és a harmadik osztályosok vesznek részt és mutatják meg legjobban sikerült munkáikat.

 

A kiállítás megtekinthető június 20-áig munkanapokon 10.00 és 12.00 óra, valamint 17.00 és 19.00 óra között.

 

Június 18., kedd, 19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Csurka István: DEFICIT

Szereposztás: X – Dévai Zoltán; Y – Verebes Judit; Z – Virág György; W – Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas). Jelmeztervező: Szélyes Andrea Natália. Díszlettervező: Perlaki Róbert (Tolnay Pál-díjas, Magyar Arany Érdemkereszt). Művészeti munkatárs: Perlaki Ilona. Rendező: Szilágyi Tibor (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja).

 

„A több mint fél évszázados pályám egyik legnagyobb sikere Csurka István Deficitjének X-e. A Vígszínház tagjaként Horvai István rendezésében mutattuk be a Pesti Színházban 1979 őszén. Ez volt a darab ősbemutatója. Azt hiszem, aláhúzza a produkció kiemelkedő sikerét, hogy 387 alkalommal játszottuk zsúfolt teltház előtt nyolc szezonon keresztül. Bár színész-rendezőként nagyon sok produkciót rendeztem, meghatározó szakmai esemény számomra, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínházban négy kiváló színésszel Csurka remekművét színpadra állíthatom.” (Szilágyi Tibor gondolatai)

 

Június 19–23., szerda–vasárnap. Zentai Alkotóház (udvar)

Nemzetközi Művészeti Műhely 2019

  1. Nemzetközi rakukerámia alkotótelep és tanácskozás

A művészi kerámia nemzetközi alkotótelepének vezetője és szervezője Mezei Erzsébet zentai grafikusművész

 

Június 21., péntek, 18.00 óra. Művelődési Ház

  1. Rákóczi Ferenc-emléknap

Hős Rákóczi népe, kurucok, előre!

 

A műsorban fellép a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a Kék pántlika népdalcsoport, a Pöndöly asszonykórus, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrközpont Botra férfikórusa, a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikórusa, a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományörző és Kézműves Egyesület Tarka lepkék ifjúsági tánccsoportja, Szeles Veronika népdalénekes, Radócki Márk mesemondó, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Füzike leánykara és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng néptánccsoportja.

 

A rendezvény szervezője a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete

 

Június 21., péntek, 21.00 óra. Kisvárda, Zsinagóga, Magyar Színházak Fesztiválja

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában

Csurka István: DEFICIT

Szereposztás: X – Dévai Zoltán; Y – Verebes Judit; Z – Virág György; W – Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas). Jelmeztervező: Szélyes Andrea Natália. Díszlettervező: Perlaki Róbert (Tolnay Pál-díjas, Magyar Arany Érdemkereszt). Művészeti munkatárs: Perlaki Ilona. Rendező: Szilágyi Tibor (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja).

 

„A több mint fél évszázados pályám egyik legnagyobb sikere Csurka István Deficitjének X-e. A Vígszínház tagjaként Horvai István rendezésében mutattuk be a Pesti Színházban 1979 őszén. Ez volt a darab ősbemutatója. Azt hiszem, aláhúzza a produkció kiemelkedő sikerét, hogy 387 alkalommal játszottuk zsúfolt teltház előtt nyolc szezonon keresztül. Bár színész-rendezőként nagyon sok produkciót rendeztem, meghatározó szakmai esemény számomra, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínházban négy kiváló színésszel Csurka remekművét színpadra állíthatom.” (Szilágyi Tibor gondolatai)

 

Június 22., szombat, 09.00 óra. Városi Sportcsarnok

III. Nemzetközi Mazsorett Fesztivál

A látványos és több európai ország részvételével megrendezésre kerülő fesztivál szervezője a zentai Flamenco Táncklub

 

A rendezvény támogatója Zenta Község Önkormányzata

 

Június 22., szombat, 10.00 óra. Bátkai-komp

Kompirodalmi performansz tiszavirágzáskor a bátkai kompon

 

Az írók alkotnak a vízen,

majd, miután fölolvasták írásaikat,

azokat széttépve a vízbe vetik.

 

Meghívott írók, bca-sorrendben:

 

Vicei Károly

Tari István

Szegedi-Szabó Béla

Molnár Csikós Attila

Kókai Péter

Danyi Zoltán

Balogh István

 

Június 23., vasárnap, 09.00 óra. Csernák-gyümölcsös (Sárgapart)

Pálinkafőzési idénynyitás

A gyakorlati ismeretszerzés és a kapcsolatteremtés jegyében a Zentai Pálinkabírálók Társasága a pálinkafőzés felkészülési munkálataiba enged bepillantást.

 

Június 24–29., hétfő–szombat. Zentai Alkotóház (udvar)

  1. Nemzetközi grafikai és festészeti alkotóműhely

A nemzetközi grafikai és festészeti alkotóműhely vezetője és szervezője Mezei Erzsébet zentai grafikusművész

 

Június 28., péntek, 07.00–19.00 óra. Zentai Főposta (Posta utca 2.)

Emlékbélyegző benes józsef tiszteletére

A főpostán emlékbélyegző lesz forgalomban abból az alkalomból, hogy az eszperantisták a XXIX. Baráti Zöldnapi Találkozón megemlékeznek nemrégiben elhunyt Benes József festőművész életéről és munkásságáról.

 

Június 28., péntek, 17.00 óra. Civil Szervezetek Háza (Fő utca 15.)

XXVIX. Baráti Zöld Napok – verdaj amikaj tagoj – Zeleni dani prijateljstva

A zentai Eszperantó Egyesület és testvéregyesületei találkozójának ünnepélyes megnyitója

 

Program:

17.15 óra: Kajári Ilona előadása Milka Plavšič eszperantistáról.

 

18.00 óra: Belec Imre kiállítása az eszperantista aktivitásokról Zentán és a világban.

 

18.30 óra: Baráti Zöldnapi Est

 

Június 28., péntek, 17.00 óra. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (oszlopcsarnok)

Mit mond a feltámadott jelenése a tibériás tavánál?

Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

 

Június 29., szombat, 10.00 óra. Civil Szervezetek Háza (Fő utca 15.)

XXIX. Baráti Zöld Napok – verdaj amikaj tagoj – Zeleni dani prijateljstva

A zentai Eszperantó Egyesület szervezésében előadások hangzanak el magyar és eszperantó nyelven Benes József festőművész életéről és munkásságáról. Közreműködik dr. Jung Németh Erzsébet és Dér Zsolt hegedűművész.

 

Június 29., szombat, 18.00 óra. Művelődési Ház

Folklór-est

A műsorban fellép a Kék pántlika asszonykórus, a törökfalusi Búzavirág vegyeskórus, a Pöndöly asszonykórus, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenekara, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és a szederkényi Intermelody Énekegyüttes.