Programajánló

PROGRAMAJÁNLÓ

OKTÓBERI PROGRAMAJÁNLÓ
ПРОГРАМСКА ПОНУДА ЗА ОКТОБАР
2022

Október 1., szombat, 09.00 óra. Zentai Alkotóház
MESEDÉLELŐTT
A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében

Október 3., hétfő, 15.00 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

VARRÁS. A kézműves műhelymunka résztvevői a zentai Stevan Sremac Áltatános Iskola 1. osztályos tanulói. Foglalkozásvezető: Papp Katalin.

A Rozetta Kézműves Társaság programjait és működését a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, a Tartományi Oktatási Nemzeti Közösségi Nemzeti Kisebbségi Titkárság, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatja

Október 4–7., kedd–péntek, 10.30, 12.00 és 14.00 óra. Városi Múzeum (Fő tér 5.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Az állandó néprajzi kiállítás megtekintése. Tárlatvezető: Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus.

Október 6., csütörtök, 14.00 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

SZÖVÉS, BŐRÖZÉS. A kézműves műhelymunka résztvevői a zentai Stevan Sremac Áltatános Iskola 2. osztályos tanulói. Foglalkozásvezető: Pető Piroska és Csépe Mária.

Október 6., csütörtök, 15.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
Nemzeti gyásznap
IN MEMORIAM GRÓF BATTHYÁNY LAJOS
Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnöke emléktáblájának megkoszorúzása és alkalmi megemlékezés az aradi vértanúkról. Ünnepi köszöntőt mond Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa. Közreműködnek a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói. Felkészítő tanár: Pék Domonkos Ibolya.

Október 6., csütörtök, 16.30 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

GYERTYAÖNTÉS. A foglalkozást bemutatja Kobrehel Kornélia.

Október 7., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Tudomány Egy Órában
A TANULÓI LÉTSZÁMOK VÁLTOZÁSA A VAJDASÁGI MAGYAR KÖZOKTATÁSBAN A 2010-ES ÉVEKBEN
Tátrai Patrik könyvbemutató előadása a Közoktatási kör(tér)kép című kötetről

Az előadás a tanulói létszámok változásán keresztül a vajdasági magyarságra ható társadalmi folyamatokat mutatná be három szinten: óvodák, általános iskolák, középiskolák. Bemutatásra kerülnek a közvetlen demográfiai összefüggések, illetve a magyar tannyelvű oktatás olyan fontos indikátorai, mint a beóvodázási és beiskolázási arányok. Mindezt számos színes térkép segítségével illusztrálja az előadás.

Október 8., szombat, 17.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, előcsarnok
Könyvbemutató
Verebes István két könyvének bemutatója. A szerzővel dr. Káich Katalin nyugalmazott egyetemi tanár, művelődéstörténész beszélget.

VOLTAK
A kötetet megírni lelkiismeretem kötelessége. Segítette a régiekkel töltött idők jókedvének, a nélkülük töltött idők rosszkedvének emléke, és az utánuk bekövetkezett csend. Azokról írok, akikről írni akarok, mivel muszáj róluk írnom. Helyettük élvezve a létezést, emlékezem rájuk, akik már nem élvezhetik, de közöm mindannyiukhoz így is feloldhatatlan.

HÁTRAARC
Színházi állapotok múltja a jelenkori történések tükrében. Egykori színészekről a ma ifjú színészeinek esélyei ürügyén. Verebes István ötven évének sajátos tapasztalatai és emlékei. Mi és hogyan volt egykor, mi és hogyan van ma a színházi életben. Mit jelentett színésznek lenni egykor és ma. Szigorú és kedélyes írások igazgatókról, rendezőkről, színészekről és másokról, akik színháziak.

Verebes István játszott 25 szerepet: a 25. Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, az Operettszínházban, a Thália Színházban.
Rendezett 140 előadást Magyarország összes színházában, vidéken és Budapesten kivéve ötöt a kőszínházak közül.
Három színházat igazgatott: 1990-től 1993-ig a Komédium Színházat, 1993-tól 1999-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, 2010-től 2011-ig a Kabaré 24-et.
Dolgozott a Magyar Televízió szerkesztőjeként, a Lapkiadó, majd az Ádám újságírójaként, a Rádiókabaré szerzőjeként és konferansziéjaként, a Napkelte műsorvezetőjeként és a Heti Hetes egyik beszélgetőjeként. (verebesistvan.hu)

Október 9., vasárnap, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatója
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

Október 11., 12., 13., 14., 18., és 19-én. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
(diákok számára szervezett színházlátogatás)
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté.
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

11–15. октобар, уторак–субота, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”

11. октобар, уторак, 19.30 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Свечано отварање X јубиларног фестивала у Сенти, фестивал отвара Дејан Цицмиловић.

Позориште: „Драгољуб Милосављевић Гула” – Петровац на Млави
ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ
Аутор: Љубомир Симовић. Режија: Милош Јагодић.

12. октобар, среда, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: „Шмиранти” – Нови Сад
СВИ СМО МИ ОДНЕКУД ДОШЛИ, А НЕКО И МАЛО РАНИЈЕ

Аутор: Удружење Шмирант, текст: Александра Мрђен. Режија: Андреа Елодие Моретти.

Október 13., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2022
VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA 2022
A Cinema Filmműhely szervezésében 2021. október 13-án, 14-én és 15-én kerül megrendezésre a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. A 2 nap alatt, 6 vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azokat az új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2021-es évben.

1. ARCÉLEK – VAJDASÁGI TRIPTICHON
Dokumentumfilm, 18 perc
Rendező: Lavro Ferenc. Dramaturg: Lavro-Gazdag Olga. Operatőr: Szarapka Szabolcs. Gyártásvezető: Brasnyó Szilvia. Zene: Bakos Árpád, Lajkó Félix és Juhász Zenekar. Támogató: Magyar Nemzeti Tanács.

Rövid tartalom: Vajdaság megannyi csodát hordoz. A legnagyobb kincse mégis az itt élő, vajdasági magyar emberek. A Vajdasági Triptichon című dokumentumfilm-sorozatunk három részből áll. Mindegyik önálló mű, de együtt is nézhetők. A célunk a filmsorozat elkészítésével az volt, hogy megmutassuk a vajdasági magyar identitás különböző szintjeit. Egyszerű vajdasági magyarokkal találkozhatnak nézőink, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy magyarnak maradhassanak meg utódaik is. Földművesek, akadémikusok, lelki vezetők mesélnek arról, hogy kik a vajdasági magyarok és mit jelent a szülőföld megtartó ereje.

2. ANTIKA
Dokumentumfilm, 5 perc
Szerkesztő: Bartus Bella, Herczeg Zsolt. Operatőr: Szarapka Szabolcs. Vágó: Alen Igumanović.

Rövid tartalom: Egy nevelőszülőknél élő vajdasági fiatal életének mozzanataiba enged betekintést az Antika című kisfilm. Puhalák Antal kisgyermek éveit az utcán töltötte. Kéregetett, később pedig alkalmi munkákat vállalt. Halmozottan hátrányos helyzetű. Súlyosan diszlexiás és diszgráfiás, ezért soha nem tanult meg írni és olvasni. A számokat sem ismeri. Ennek ellenére szereti a verseket. Viszontagságos sorsa miatt egyedül a versekben lel nyugalmat. Hosszú évek óta a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület védence, ahol a nevelők szárnyaik alá vették és hallás után tanítják a fiút a szavalni. Múltját, régi családját próbálja elfeledni. Egy új család lehetőségében bízva látja jövőjét.

3. SZERÉMI BORVIDÉK
Dokumentumfilm, 25 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: Sagmeister Ernő (borász), Maurer Oszkár (borász).

Rövid tartalom: Ezzel a filmmel a szerémi borvidékre és annak magyar borászaira kívánjuk ráirányítani a vajdasági magyar közösség, illetve Magyarország figyelmét. A szerémi borvidéken évezredek óta folyik a bortermelés. A kedvező klimatikus viszonyok, valamint vulkáni és üledékes talajok, kőzetek keveréke, a megfelelő földrajzi fekvés, mind-mind a szőlőkultúrának kedveztek. Kelták, rómaiak, hunok, avarok, majd magyarok termelték a szőlőt és szűrték el a bort a Szerémi borvidéken, régi nevén a Tarcal-hegyen. Közismert, ugyanakkor mégis elhanyagolt tény, hogy Mátyás király visegrádi palotájának szökőkútjából szerémi bor folyt. A szerémi bor a középkorban világhírnek örvendett, s a török korig a magyar királyság legelső borának számított.

4. BÁCSI KIRÁLYI ÉS ÉRSEKI LOVAGVÁR
Dokumentumfilm, 25 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: Nagy Tibor (történész), dr. Pfeiffer Attila (történész), dr. Hovány Lajos (vízépítő mérnök), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (festő, restaurátor művész).

Rövid tartalom: A Bácson található királyi és érseki lovagvár szintén a Vajdasági Értéktár – Külhoni Nemzetrész Értéktár részét képezi, s az egyik legjelentősebb középkori várromnak számít a Délvidéken. 1990-ben kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánították. Középkori adataink róla, jóllehet, csupán elszórtan találhatók, mégis sok izgalmat rejt magában története, jól tanítható az minden korosztály körében, s a magyar identitás megerősítésének ügyét is méltán szolgálja. II. Géza király például 1158-ban itt töltötte a húsvéti ünnepeket, Szent László király tette a kalocsai érsekség déli székhelyévé, utolsó birtokosa pedig Tomori Pál (1475 k.–1526) érsek volt.

5. ARACSI PUSZTATEMPLOM
Dokumentumfilm, 24 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: prof. dr. habil. Raffay Endre (művészettörténész), Valkay Zoltán (építészmérnök), Bicskei Zoltán (filmrendező), Micsik Béla (hitoktató), Fehér Viktor (a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke).

Rövid tartalom: A templom felkiáltójelként magasodik a bánsági rónaságban. E monumentális romtemplom az egyik legrégebbi magyar épített örökség Vajdaságban. A magyarság ezeréves délvidéki jelenlétét hirdeti. A háromhajós, romjaiban is csodálatos épület a délvidéki magyarságnak kapaszkodót jelent. Mondhatni elsőként került a Vajdasági Értéktárba – Külhoni Nemzetrész Értéktárba. 2020-ban pedig az Aracsi templomromot a Magyar Értéktárba emelték be.

13. октобар, четвртак, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: Градско позориште „Театар 91” – Алексинац
УХВАЋЕН У МРЕЖУ
Аутор: Реј Куни. Режија: Бранислав Недић.

Október 14., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2022
VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA 2022
A Cinema Filmműhely szervezésében 2021. október 13-án, 14-én és 15-én kerül megrendezésre a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. A 2 nap alatt, 6 vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azokat az új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2021-es évben.

1.SZALONSPICC
animációs film, 22 perc
Rendező: Miskolci Rolland. Narráció: Koltai Róbert, színművész. Illusztráció: Ruzicskay György, festőművész (1896–1993). Grafika és vágás: Miskolci Rolland, Varga Olga. Hangmérnök: Nagy Gergely. Hangfelvétel: Bodzsoni Péter, Vadlövő Gabriella. Szöveg: Agárdi Gábor.

Rövid tartalom: Aki megnézi a Szalonspiccet, maga is egy kicsit bódult hangulatba kerül. A filmetűd ugyanis gyorsan beszippantja az embert. Színek, hangok, képek erős világa jellemzi a Pannon RTV munkatársai által készített alkotást, amelyet a XVII. Göcsej Filmszemle szakmai zsűrije is elismert. Különlegessége, hogy a legendás magyar színművész, Koltai Róbert adta hozzá a hangját, ami önmagában is érték, megtisztelő gesztus.

2. MAGYAROK A MILJACKA PARTJÁN – IRMA ASSZONY TÖRTÉNETE
Dokumentumfilm, 52 perc
Forgatókönyv–rendező: S. Gordán Klára. Narrátor: Rabb Ferenc. Operatőr-vágó: Beklavac Dejan. (független produkció)

Rövid tartalom: Az egyik legkevésbé ismert magyar diaszpóra Boszniában él. Kialakulása, megpróbáltatásai, a kultúrák metszéspontján egyensúlyozó helyzete igazán különleges és megindító fejezete az összmagyarság történetének. A kicsiny közösség példaértékűen őrzi magyarságát, azonban a kemény munka mellett az anyaország támogatása is kellett ahhoz, hogy a következő generáció is megőrizhesse nyelvét és kultúráját.

3. HA JÖN A FA, AKKOR MENNI KÖLL
Dokumentumfilm, 11 perc
Rendező: Iván Attila. Segédoperatőr: Ilić Aleksandar. Zene: Lajkó Félix-A madárnak. Alkotók: Császár Viola, Makári Réka, Haraszti Olivér (a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium média tagozatos diákjai) valamint Bagi Eszter egyetemi hallgató és Erdélyi Eszter tanárnő. Szereplők: Muhi Lajos, Muhi Vilmos, Muhi László.

Rövid tartalom: A film egy kihalófélben lévő szakmáról szól, ami a Tisza folyó mellett élő talpraesett fiatalembereknek nyújt megélhetést. Martonos, Magyarkanizsa és továbbhaladva Adorján mellett is többen gyűjtik rendszeresen a Tiszából az uszadék fát. Ennek a tevékenységnek a nehézségeibe, vidám pillanataiba kapunk betekintést ebben a filmben.

4. NAGYON KÖLL MÁR AZ ESŐ
Dokumentumfilm, 25 perc.
Rendező–operatőr: Csubrilo Zoltán.

Rövid tartalom: Létezik Szerbiában, Bánátban, egy magyarlakta kis falu, Rábé melyről az 1200-as évekből származó írásos emlékek is említést tesznek. Csupán 135 lakosa van, de ez a létszám évről-évre csökken. Ez a kis zárt közösség magyarságunk kiemelkedően fontos értékeit-emlékeit őrzi. Ez a dokumentumfilm egy helyzetkép egy viszonylagos elszigeteltségben, ősi hagyományokat megőrző, tragikusan fogyatkozó szerbiai magyar faluról.

14. октобар, петак, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: „Раша Плаовић” Уб

БАЈКА О ПОЗОРИШТУ
Аутор: Владимир Ђурђевић. Режија: Душко Ашковић.

15. октобар, субота, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: СТУДИО ГЛУМЕ – ТЕАТАР 011 – Београд
ЈЕДНОСТАВНО ИДИОТИ
(по роману „Узнемирени људи”)
Аутор: Фредрик Бакман. Режија: Наташа Радоњић.

Október 17., hétfő, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté.
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. Megannyi kutatás és számos legenda öleli körbe emléküket, mégis arról, hogy milyenek lehettek ők a valóságban, vagy a magánéletben, csak találgatni lehet. Ezzel a kérdéskörrel játszadozik a Szerelmek szerelme című szöveg, amely e két művész kapcsolatát és nem mindennapi történetét mutatja be. Hogy ez az egész fikció vagy valóság, az mindenkinek a képzeletére van bízva. (Mészáros Anikó)

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mindenki ismeri, ki jobban, ki kevésbé, de tényszerűen mindenki. Versekben, levelezésekben, Szendrey naplójából igen pontos képet kapunk e két ember viszonyáról. Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé. Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is. (Virág György)

Október 18., kedd, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Irodalmi Találkozások
MEGBOCSÁTÁS
Pap Éva legújabb könyvének bemutatója. A szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője beszélget. Közreműködik: (hangfelvétel) Kalmár Zsuzsa – Szabadkai Népszínház és Kosztolányi József (Szeged).

„Nem az a kérdés, tudok-e, hanem hogy akarok-e, és kinek…”

Mekkora terhet bír el egy házasság?

Lizi és Tomo közös élete hosszú évek egzisztenciális megpróbáltatása után egyenesbe kerül. Végre élvezhetik az életet. Ám egy átlagos délelőttön Lizi férje bejelenti, hogy az életükből néhány hónapja eltűnt közös barátjuk, Klaudia születendő gyermekének lehet, hogy ő az apja – bár nem Tomo az egyetlen apajelölt.

Újvidék nyüzsgő városában Lizi eltökélten küzdeni kezd a házasságáért. Úgy érzi, a másik nő a gyereket eszközként használja arra, hogy elvegye tőle a férjét. Ám ahhoz, hogy eldöntse, merre lépjen tovább, minden részletet tudni akar. A mélybe zuhan, ahonnan nehéz felemelkedni, főleg úgy, hogy családjának tagjai, érthetetlen okból, a másik nő mellé állnak.

Egy nap végül arra ébred, elveszítette korábbi önmagát. Pokoljárását a múlt is kísérti. Rájön, hogy legfőbb ellenségei nem is az őt körülvevő emberek, hanem a másik nő a puszta létezésével.

Négy év küzdelem után még mindig nem biztos abban, hogy végre maga mögött tudja-e hagyni a múltat. És hogy éli meg mindezt a férfi, akit – meglehet – manipuláltak? Elég erős-e a házasság, hogy a megpróbáltatásokat kibírja? Mi lesz a megszületett gyerek sorsa? Vajon tényleg Tomo a gyerek apja? Nem az a kérdés, meg tud-e bocsátani, hanem hogy akar-e és kinek.

Pap Éva új regénye a nő és a férfi szemszögéből mutat be egy valós eseményeken alapuló drámát. Olyan drámát, amely velünk is megtörténhet. Vagy már meg is történt.

Október 19., szerda, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Petőfi Klub
A HÍDEMBER
12 éven aluliak számára nem ajánlott magyar történelmi film, 140 perc, 2002

„A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be, Széchenyi Istvánét, akit az utókor A LEGNAGYOBB MAGYAR címmel illet.
A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedő újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére – és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.” (port.hu)

Szereplők: Eperjes Károly – Széchenyi István gróf; Irina Latchina – Crescence; Darvas Iván – Metternich; Cserhalmi György – Wesselényi Miklós; Marius Bodochi – Karl Clam-Martinitz; Nagy Ervin – Kossuth Lajos; Kováts Adél – Caroline; Sinkó László – Zichy gróf; Can Togay – Batthyány Lajos; Derzsi János – William Tierny Clark; Blaskó Péter – Széchényi Ferenc; Básti Juli – Festetics Júlia. Rendező: Bereményi Géza. Forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Can Togay. Zeneszerző: Másik János. Operatőr: Kardos Sándor. Jelmeztervező: Szakács Györgyi. Producer: Hábermann Jenő. Vágó: Losonci Teri.

Október 20., csütörtök, 10.30 óra. Kevi (Móra István Művelődési Egyesület)
1956 emlékezete
„CSAK CSENDES HANG, LÉLEK ZÖRDÜLÉSE”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére. A műsorban fellépnek óvodások, iskolások, valamint a Móra István Művelődési Egyesület csoportjai

Október 20., csütörtök, 17.30 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
1956 emlékezete
IN MEMORIAM DR. RAJKI MÁRTON
Dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájának megkoszorúzása és alkalmi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából

Október 20., csütörtök, 18.00 óra. Művelődési Ház
1956 emlékezete
„A KERESZT LEGYŐZ MINDEN CSILLAGOT”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére. A műsorban közreműködik a Fokos zenekar, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Ispiláng néptánccsoportja (művészeti vezetők: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó). Ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mond. Az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője és támogatója Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ

Október 21., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Bibliai előadás-sorozat
A BŰN FOGALMÁNAK TELJES KIÜRESEDÉSE
Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

Október 21., péntek, 18.00 óra. Tornyosi Könyvtár
1956 emlékezete
„IFJÚSÁG, TE VAGY A CSILLAGUNK!”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére.

A rendezvény szervezője a Tornyosi Helyi Közösség és a Herőce Polgárok Egyesülete

Október 24., hétfő, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Környezetvédelem Egy Órában
MEGMENTHETŐ-E A FÖLD ÉS AZ EMBERISÉG?
Mucsi Gábor környezetetikai ismeretterjesztő előadása

Az est házigazdája és faggatója: Belec Anikó képzőművész, a Zöldülj, Zenta! egyesület alapító és lelkes tagja.

Vetítésre kerül a Majdnem tiszta ház – egy szemetet nem termelő háztartás ma című kisfilm. Szó lesz a Kegyedi-rendszerről, azaz A vízgazda elődjéről, dr. Országh József munkásságáról, az emberközeli és mai Brüsszelről, egy európai klímakatasztrófát okozó demokratikus csúsztatásról, a csővégi környezetvédelemről, a szennyező fizet elv lábbal tiprásáról és alkalmazásáról, az iskolakerülők felcseperedéséről és beépülésükről a mai gazdaságunkba, A hülyék paradicsoma című filmben bemutatott társadalom kialakulásának veszélyéről, és természetesen mindvégig szem elől nem tévesztve a kiutat.

Az előadás ingyenes, a tudás osztható, a kegyelem fentről kérhető, s alant fogadható, s ahogyan Viktor Hugo fogalmaz: „Szabadságotokban áll mindezt elpazarolni…”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Október 25 és 26., kedd és szerda, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

Október 26., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Világutazók 2022
NEPÁL: SWAYAMBHUNATH SZTUPA–BHAKTAPUR–PÁTAN
Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

Október 27., csütörtök, 19.30 óra. Szabadkai Népszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Yasmina Reza: MŰVÉSZET
Szereposztás: Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron. Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).

Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.
„A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet”. (Mezei Kinga)

A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

Október 28., péntek, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Matei Visniec: A PANDAMEDVÉK TÖRTÉNETE, AMIKÉNT AZ A SZAXOFONOS MESÉLI EL, AKINEK EGYIK BARÁTNŐJE FRANKFURTBAN LAKIK
(Fordította: Tömöry Péter)
Szereplők: Verebes Judit és Szilágyi Áron.
Jelmezterv: Janovics Erika. Rendező: Dévai Zoltán.
„Egy borgőzös ébredés, amikor az előző este ivott bor bukéja ott marad a szájban. Fejfájás. Egy reggel amikor képtelenek vagyunk eldönteni, hogy álmodunk-e, vagy ébren vagyunk, vagy valahol a két állapot között lebegünk, mert az álom valósága és a valóság illúziója folyton összekeveredik. Egy mellettünk ébredő személy. Egy elvesztett vekker. Baudelaire. Kilenc éjszaka. Idegesítő üres üvegek. Á. Egy ízletes tochinel recept. Egy madár. Egy rajzfilmes csatorna. Egy párnán maradt kesztyű. Egy Férfi és egy Nő. Egy történet, amit egy szaxofonos mesél el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik.” (Dévai Zoltán)

Október 29., szombat, 15.30 óra. Művelődési Ház
AZ ÉLET NAPSUGARAS ŐSZE
A Vöröskereszt időseket köszöntő ünnepi műsora

29. октобар, субота, 15.30 часова. Дом културе
СУНЧАНА ЈЕСЕН ЖИВОТА
Празнични програм Црвеног крста намењен најстаријим суграђанима

Október 31., hétfő, 12.00 óra. Csóka
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!
Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.
Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.
Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!
Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.
De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.
Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak…. Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.
Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.” (Hedry Mária)

„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.” (Krizsán Szilvia)

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
Hétfő–szerda–péntek: 09.00–12.00 és 16.00–19.00
Kedd–csütörtök: 09.00–12.00
valamint minden előadás kezdete előtt egy órával
telefonszám: 024/812-603
e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com

Програмска понуда

PROGRAMAJÁNLÓ

OKTÓBERI PROGRAMAJÁNLÓ
ПРОГРАМСКА ПОНУДА ЗА ОКТОБАР
2022

Október 1., szombat, 09.00 óra. Zentai Alkotóház
MESEDÉLELŐTT
A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében

Október 3., hétfő, 15.00 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

VARRÁS. A kézműves műhelymunka résztvevői a zentai Stevan Sremac Áltatános Iskola 1. osztályos tanulói. Foglalkozásvezető: Papp Katalin.

A Rozetta Kézműves Társaság programjait és működését a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, a Tartományi Oktatási Nemzeti Közösségi Nemzeti Kisebbségi Titkárság, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatja

Október 4–7., kedd–péntek, 10.30, 12.00 és 14.00 óra. Városi Múzeum (Fő tér 5.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Az állandó néprajzi kiállítás megtekintése. Tárlatvezető: Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus.

Október 6., csütörtök, 14.00 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

SZÖVÉS, BŐRÖZÉS. A kézműves műhelymunka résztvevői a zentai Stevan Sremac Áltatános Iskola 2. osztályos tanulói. Foglalkozásvezető: Pető Piroska és Csépe Mária.

Október 6., csütörtök, 15.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
Nemzeti gyásznap
IN MEMORIAM GRÓF BATTHYÁNY LAJOS
Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnöke emléktáblájának megkoszorúzása és alkalmi megemlékezés az aradi vértanúkról. Ünnepi köszöntőt mond Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa. Közreműködnek a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói. Felkészítő tanár: Pék Domonkos Ibolya.

Október 6., csütörtök, 16.30 óra. Rozetta Műhely (Népi technika udvara, Fő utca 23.)
Gyermekhét 2022
ZENTA RÉGI MESTEREI ÉS MESTERSÉGEI
Előadásokkal egybekötött kézműves foglalkozások a gyermekhéten a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében

GYERTYAÖNTÉS. A foglalkozást bemutatja Kobrehel Kornélia.

Október 7., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Tudomány Egy Órában
A TANULÓI LÉTSZÁMOK VÁLTOZÁSA A VAJDASÁGI MAGYAR KÖZOKTATÁSBAN A 2010-ES ÉVEKBEN
Tátrai Patrik könyvbemutató előadása a Közoktatási kör(tér)kép című kötetről

Az előadás a tanulói létszámok változásán keresztül a vajdasági magyarságra ható társadalmi folyamatokat mutatná be három szinten: óvodák, általános iskolák, középiskolák. Bemutatásra kerülnek a közvetlen demográfiai összefüggések, illetve a magyar tannyelvű oktatás olyan fontos indikátorai, mint a beóvodázási és beiskolázási arányok. Mindezt számos színes térkép segítségével illusztrálja az előadás.

Október 8., szombat, 17.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, előcsarnok
Könyvbemutató
Verebes István két könyvének bemutatója. A szerzővel dr. Káich Katalin nyugalmazott egyetemi tanár, művelődéstörténész beszélget.

VOLTAK
A kötetet megírni lelkiismeretem kötelessége. Segítette a régiekkel töltött idők jókedvének, a nélkülük töltött idők rosszkedvének emléke, és az utánuk bekövetkezett csend. Azokról írok, akikről írni akarok, mivel muszáj róluk írnom. Helyettük élvezve a létezést, emlékezem rájuk, akik már nem élvezhetik, de közöm mindannyiukhoz így is feloldhatatlan.

HÁTRAARC
Színházi állapotok múltja a jelenkori történések tükrében. Egykori színészekről a ma ifjú színészeinek esélyei ürügyén. Verebes István ötven évének sajátos tapasztalatai és emlékei. Mi és hogyan volt egykor, mi és hogyan van ma a színházi életben. Mit jelentett színésznek lenni egykor és ma. Szigorú és kedélyes írások igazgatókról, rendezőkről, színészekről és másokról, akik színháziak.

Verebes István játszott 25 szerepet: a 25. Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, az Operettszínházban, a Thália Színházban.
Rendezett 140 előadást Magyarország összes színházában, vidéken és Budapesten kivéve ötöt a kőszínházak közül.
Három színházat igazgatott: 1990-től 1993-ig a Komédium Színházat, 1993-tól 1999-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, 2010-től 2011-ig a Kabaré 24-et.
Dolgozott a Magyar Televízió szerkesztőjeként, a Lapkiadó, majd az Ádám újságírójaként, a Rádiókabaré szerzőjeként és konferansziéjaként, a Napkelte műsorvezetőjeként és a Heti Hetes egyik beszélgetőjeként. (verebesistvan.hu)

Október 9., vasárnap, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatója
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

Október 11., 12., 13., 14., 18., és 19-én. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
(diákok számára szervezett színházlátogatás)
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté.
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

11–15. октобар, уторак–субота, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”

11. октобар, уторак, 19.30 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Свечано отварање X јубиларног фестивала у Сенти, фестивал отвара Дејан Цицмиловић.

Позориште: „Драгољуб Милосављевић Гула” – Петровац на Млави
ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ
Аутор: Љубомир Симовић. Режија: Милош Јагодић.

12. октобар, среда, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: „Шмиранти” – Нови Сад
СВИ СМО МИ ОДНЕКУД ДОШЛИ, А НЕКО И МАЛО РАНИЈЕ

Аутор: Удружење Шмирант, текст: Александра Мрђен. Режија: Андреа Елодие Моретти.

Október 13., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2022
VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA 2022
A Cinema Filmműhely szervezésében 2021. október 13-án, 14-én és 15-én kerül megrendezésre a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. A 2 nap alatt, 6 vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azokat az új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2021-es évben.

1. ARCÉLEK – VAJDASÁGI TRIPTICHON
Dokumentumfilm, 18 perc
Rendező: Lavro Ferenc. Dramaturg: Lavro-Gazdag Olga. Operatőr: Szarapka Szabolcs. Gyártásvezető: Brasnyó Szilvia. Zene: Bakos Árpád, Lajkó Félix és Juhász Zenekar. Támogató: Magyar Nemzeti Tanács.

Rövid tartalom: Vajdaság megannyi csodát hordoz. A legnagyobb kincse mégis az itt élő, vajdasági magyar emberek. A Vajdasági Triptichon című dokumentumfilm-sorozatunk három részből áll. Mindegyik önálló mű, de együtt is nézhetők. A célunk a filmsorozat elkészítésével az volt, hogy megmutassuk a vajdasági magyar identitás különböző szintjeit. Egyszerű vajdasági magyarokkal találkozhatnak nézőink, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy magyarnak maradhassanak meg utódaik is. Földművesek, akadémikusok, lelki vezetők mesélnek arról, hogy kik a vajdasági magyarok és mit jelent a szülőföld megtartó ereje.

2. ANTIKA
Dokumentumfilm, 5 perc
Szerkesztő: Bartus Bella, Herczeg Zsolt. Operatőr: Szarapka Szabolcs. Vágó: Alen Igumanović.

Rövid tartalom: Egy nevelőszülőknél élő vajdasági fiatal életének mozzanataiba enged betekintést az Antika című kisfilm. Puhalák Antal kisgyermek éveit az utcán töltötte. Kéregetett, később pedig alkalmi munkákat vállalt. Halmozottan hátrányos helyzetű. Súlyosan diszlexiás és diszgráfiás, ezért soha nem tanult meg írni és olvasni. A számokat sem ismeri. Ennek ellenére szereti a verseket. Viszontagságos sorsa miatt egyedül a versekben lel nyugalmat. Hosszú évek óta a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület védence, ahol a nevelők szárnyaik alá vették és hallás után tanítják a fiút a szavalni. Múltját, régi családját próbálja elfeledni. Egy új család lehetőségében bízva látja jövőjét.

3. SZERÉMI BORVIDÉK
Dokumentumfilm, 25 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: Sagmeister Ernő (borász), Maurer Oszkár (borász).

Rövid tartalom: Ezzel a filmmel a szerémi borvidékre és annak magyar borászaira kívánjuk ráirányítani a vajdasági magyar közösség, illetve Magyarország figyelmét. A szerémi borvidéken évezredek óta folyik a bortermelés. A kedvező klimatikus viszonyok, valamint vulkáni és üledékes talajok, kőzetek keveréke, a megfelelő földrajzi fekvés, mind-mind a szőlőkultúrának kedveztek. Kelták, rómaiak, hunok, avarok, majd magyarok termelték a szőlőt és szűrték el a bort a Szerémi borvidéken, régi nevén a Tarcal-hegyen. Közismert, ugyanakkor mégis elhanyagolt tény, hogy Mátyás király visegrádi palotájának szökőkútjából szerémi bor folyt. A szerémi bor a középkorban világhírnek örvendett, s a török korig a magyar királyság legelső borának számított.

4. BÁCSI KIRÁLYI ÉS ÉRSEKI LOVAGVÁR
Dokumentumfilm, 25 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: Nagy Tibor (történész), dr. Pfeiffer Attila (történész), dr. Hovány Lajos (vízépítő mérnök), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (festő, restaurátor művész).

Rövid tartalom: A Bácson található királyi és érseki lovagvár szintén a Vajdasági Értéktár – Külhoni Nemzetrész Értéktár részét képezi, s az egyik legjelentősebb középkori várromnak számít a Délvidéken. 1990-ben kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánították. Középkori adataink róla, jóllehet, csupán elszórtan találhatók, mégis sok izgalmat rejt magában története, jól tanítható az minden korosztály körében, s a magyar identitás megerősítésének ügyét is méltán szolgálja. II. Géza király például 1158-ban itt töltötte a húsvéti ünnepeket, Szent László király tette a kalocsai érsekség déli székhelyévé, utolsó birtokosa pedig Tomori Pál (1475 k.–1526) érsek volt.

5. ARACSI PUSZTATEMPLOM
Dokumentumfilm, 24 perc
Rendező: Fejős Csilla. Producer: Iván Attila. Operatőr: Csubrilo Zoltán. Forgatókönyvíró: Fejős Csilla. Szereplők: prof. dr. habil. Raffay Endre (művészettörténész), Valkay Zoltán (építészmérnök), Bicskei Zoltán (filmrendező), Micsik Béla (hitoktató), Fehér Viktor (a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke).

Rövid tartalom: A templom felkiáltójelként magasodik a bánsági rónaságban. E monumentális romtemplom az egyik legrégebbi magyar épített örökség Vajdaságban. A magyarság ezeréves délvidéki jelenlétét hirdeti. A háromhajós, romjaiban is csodálatos épület a délvidéki magyarságnak kapaszkodót jelent. Mondhatni elsőként került a Vajdasági Értéktárba – Külhoni Nemzetrész Értéktárba. 2020-ban pedig az Aracsi templomromot a Magyar Értéktárba emelték be.

13. октобар, четвртак, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: Градско позориште „Театар 91” – Алексинац
УХВАЋЕН У МРЕЖУ
Аутор: Реј Куни. Режија: Бранислав Недић.

Október 14., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2022
VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA 2022
A Cinema Filmműhely szervezésében 2021. október 13-án, 14-én és 15-én kerül megrendezésre a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. A 2 nap alatt, 6 vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azokat az új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2021-es évben.

1.SZALONSPICC
animációs film, 22 perc
Rendező: Miskolci Rolland. Narráció: Koltai Róbert, színművész. Illusztráció: Ruzicskay György, festőművész (1896–1993). Grafika és vágás: Miskolci Rolland, Varga Olga. Hangmérnök: Nagy Gergely. Hangfelvétel: Bodzsoni Péter, Vadlövő Gabriella. Szöveg: Agárdi Gábor.

Rövid tartalom: Aki megnézi a Szalonspiccet, maga is egy kicsit bódult hangulatba kerül. A filmetűd ugyanis gyorsan beszippantja az embert. Színek, hangok, képek erős világa jellemzi a Pannon RTV munkatársai által készített alkotást, amelyet a XVII. Göcsej Filmszemle szakmai zsűrije is elismert. Különlegessége, hogy a legendás magyar színművész, Koltai Róbert adta hozzá a hangját, ami önmagában is érték, megtisztelő gesztus.

2. MAGYAROK A MILJACKA PARTJÁN – IRMA ASSZONY TÖRTÉNETE
Dokumentumfilm, 52 perc
Forgatókönyv–rendező: S. Gordán Klára. Narrátor: Rabb Ferenc. Operatőr-vágó: Beklavac Dejan. (független produkció)

Rövid tartalom: Az egyik legkevésbé ismert magyar diaszpóra Boszniában él. Kialakulása, megpróbáltatásai, a kultúrák metszéspontján egyensúlyozó helyzete igazán különleges és megindító fejezete az összmagyarság történetének. A kicsiny közösség példaértékűen őrzi magyarságát, azonban a kemény munka mellett az anyaország támogatása is kellett ahhoz, hogy a következő generáció is megőrizhesse nyelvét és kultúráját.

3. HA JÖN A FA, AKKOR MENNI KÖLL
Dokumentumfilm, 11 perc
Rendező: Iván Attila. Segédoperatőr: Ilić Aleksandar. Zene: Lajkó Félix-A madárnak. Alkotók: Császár Viola, Makári Réka, Haraszti Olivér (a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium média tagozatos diákjai) valamint Bagi Eszter egyetemi hallgató és Erdélyi Eszter tanárnő. Szereplők: Muhi Lajos, Muhi Vilmos, Muhi László.

Rövid tartalom: A film egy kihalófélben lévő szakmáról szól, ami a Tisza folyó mellett élő talpraesett fiatalembereknek nyújt megélhetést. Martonos, Magyarkanizsa és továbbhaladva Adorján mellett is többen gyűjtik rendszeresen a Tiszából az uszadék fát. Ennek a tevékenységnek a nehézségeibe, vidám pillanataiba kapunk betekintést ebben a filmben.

4. NAGYON KÖLL MÁR AZ ESŐ
Dokumentumfilm, 25 perc.
Rendező–operatőr: Csubrilo Zoltán.

Rövid tartalom: Létezik Szerbiában, Bánátban, egy magyarlakta kis falu, Rábé melyről az 1200-as évekből származó írásos emlékek is említést tesznek. Csupán 135 lakosa van, de ez a létszám évről-évre csökken. Ez a kis zárt közösség magyarságunk kiemelkedően fontos értékeit-emlékeit őrzi. Ez a dokumentumfilm egy helyzetkép egy viszonylagos elszigeteltségben, ősi hagyományokat megőrző, tragikusan fogyatkozó szerbiai magyar faluról.

14. октобар, петак, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: „Раша Плаовић” Уб

БАЈКА О ПОЗОРИШТУ
Аутор: Владимир Ђурђевић. Режија: Душко Ашковић.

15. октобар, субота, 20.00 часова. Дом културе
ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНИ ДАНИ ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА”
Позориште: СТУДИО ГЛУМЕ – ТЕАТАР 011 – Београд
ЈЕДНОСТАВНО ИДИОТИ
(по роману „Узнемирени људи”)
Аутор: Фредрик Бакман. Режија: Наташа Радоњић.

Október 17., hétfő, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté.
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. Megannyi kutatás és számos legenda öleli körbe emléküket, mégis arról, hogy milyenek lehettek ők a valóságban, vagy a magánéletben, csak találgatni lehet. Ezzel a kérdéskörrel játszadozik a Szerelmek szerelme című szöveg, amely e két művész kapcsolatát és nem mindennapi történetét mutatja be. Hogy ez az egész fikció vagy valóság, az mindenkinek a képzeletére van bízva. (Mészáros Anikó)

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mindenki ismeri, ki jobban, ki kevésbé, de tényszerűen mindenki. Versekben, levelezésekben, Szendrey naplójából igen pontos képet kapunk e két ember viszonyáról. Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé. Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is. (Virág György)

Október 18., kedd, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Irodalmi Találkozások
MEGBOCSÁTÁS
Pap Éva legújabb könyvének bemutatója. A szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője beszélget. Közreműködik: (hangfelvétel) Kalmár Zsuzsa – Szabadkai Népszínház és Kosztolányi József (Szeged).

„Nem az a kérdés, tudok-e, hanem hogy akarok-e, és kinek…”

Mekkora terhet bír el egy házasság?

Lizi és Tomo közös élete hosszú évek egzisztenciális megpróbáltatása után egyenesbe kerül. Végre élvezhetik az életet. Ám egy átlagos délelőttön Lizi férje bejelenti, hogy az életükből néhány hónapja eltűnt közös barátjuk, Klaudia születendő gyermekének lehet, hogy ő az apja – bár nem Tomo az egyetlen apajelölt.

Újvidék nyüzsgő városában Lizi eltökélten küzdeni kezd a házasságáért. Úgy érzi, a másik nő a gyereket eszközként használja arra, hogy elvegye tőle a férjét. Ám ahhoz, hogy eldöntse, merre lépjen tovább, minden részletet tudni akar. A mélybe zuhan, ahonnan nehéz felemelkedni, főleg úgy, hogy családjának tagjai, érthetetlen okból, a másik nő mellé állnak.

Egy nap végül arra ébred, elveszítette korábbi önmagát. Pokoljárását a múlt is kísérti. Rájön, hogy legfőbb ellenségei nem is az őt körülvevő emberek, hanem a másik nő a puszta létezésével.

Négy év küzdelem után még mindig nem biztos abban, hogy végre maga mögött tudja-e hagyni a múltat. És hogy éli meg mindezt a férfi, akit – meglehet – manipuláltak? Elég erős-e a házasság, hogy a megpróbáltatásokat kibírja? Mi lesz a megszületett gyerek sorsa? Vajon tényleg Tomo a gyerek apja? Nem az a kérdés, meg tud-e bocsátani, hanem hogy akar-e és kinek.

Pap Éva új regénye a nő és a férfi szemszögéből mutat be egy valós eseményeken alapuló drámát. Olyan drámát, amely velünk is megtörténhet. Vagy már meg is történt.

Október 19., szerda, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Petőfi Klub
A HÍDEMBER
12 éven aluliak számára nem ajánlott magyar történelmi film, 140 perc, 2002

„A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be, Széchenyi Istvánét, akit az utókor A LEGNAGYOBB MAGYAR címmel illet.
A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedő újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére – és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.” (port.hu)

Szereplők: Eperjes Károly – Széchenyi István gróf; Irina Latchina – Crescence; Darvas Iván – Metternich; Cserhalmi György – Wesselényi Miklós; Marius Bodochi – Karl Clam-Martinitz; Nagy Ervin – Kossuth Lajos; Kováts Adél – Caroline; Sinkó László – Zichy gróf; Can Togay – Batthyány Lajos; Derzsi János – William Tierny Clark; Blaskó Péter – Széchényi Ferenc; Básti Juli – Festetics Júlia. Rendező: Bereményi Géza. Forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Can Togay. Zeneszerző: Másik János. Operatőr: Kardos Sándor. Jelmeztervező: Szakács Györgyi. Producer: Hábermann Jenő. Vágó: Losonci Teri.

Október 20., csütörtök, 10.30 óra. Kevi (Móra István Művelődési Egyesület)
1956 emlékezete
„CSAK CSENDES HANG, LÉLEK ZÖRDÜLÉSE”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére. A műsorban fellépnek óvodások, iskolások, valamint a Móra István Művelődési Egyesület csoportjai

Október 20., csütörtök, 17.30 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
1956 emlékezete
IN MEMORIAM DR. RAJKI MÁRTON
Dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájának megkoszorúzása és alkalmi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából

Október 20., csütörtök, 18.00 óra. Művelődési Ház
1956 emlékezete
„A KERESZT LEGYŐZ MINDEN CSILLAGOT”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére. A műsorban közreműködik a Fokos zenekar, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Ispiláng néptánccsoportja (művészeti vezetők: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó). Ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mond. Az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője és támogatója Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ

Október 21., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Bibliai előadás-sorozat
A BŰN FOGALMÁNAK TELJES KIÜRESEDÉSE
Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

Október 21., péntek, 18.00 óra. Tornyosi Könyvtár
1956 emlékezete
„IFJÚSÁG, TE VAGY A CSILLAGUNK!”
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére.

A rendezvény szervezője a Tornyosi Helyi Közösség és a Herőce Polgárok Egyesülete

Október 24., hétfő, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Környezetvédelem Egy Órában
MEGMENTHETŐ-E A FÖLD ÉS AZ EMBERISÉG?
Mucsi Gábor környezetetikai ismeretterjesztő előadása

Az est házigazdája és faggatója: Belec Anikó képzőművész, a Zöldülj, Zenta! egyesület alapító és lelkes tagja.

Vetítésre kerül a Majdnem tiszta ház – egy szemetet nem termelő háztartás ma című kisfilm. Szó lesz a Kegyedi-rendszerről, azaz A vízgazda elődjéről, dr. Országh József munkásságáról, az emberközeli és mai Brüsszelről, egy európai klímakatasztrófát okozó demokratikus csúsztatásról, a csővégi környezetvédelemről, a szennyező fizet elv lábbal tiprásáról és alkalmazásáról, az iskolakerülők felcseperedéséről és beépülésükről a mai gazdaságunkba, A hülyék paradicsoma című filmben bemutatott társadalom kialakulásának veszélyéről, és természetesen mindvégig szem elől nem tévesztve a kiutat.

Az előadás ingyenes, a tudás osztható, a kegyelem fentről kérhető, s alant fogadható, s ahogyan Viktor Hugo fogalmaz: „Szabadságotokban áll mindezt elpazarolni…”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Október 25 és 26., kedd és szerda, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

Október 26., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Világutazók 2022
NEPÁL: SWAYAMBHUNATH SZTUPA–BHAKTAPUR–PÁTAN
Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

Október 27., csütörtök, 19.30 óra. Szabadkai Népszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Yasmina Reza: MŰVÉSZET
Szereposztás: Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron. Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).

Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.
„A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet”. (Mezei Kinga)

A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

Október 28., péntek, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház, kamaraterem
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Matei Visniec: A PANDAMEDVÉK TÖRTÉNETE, AMIKÉNT AZ A SZAXOFONOS MESÉLI EL, AKINEK EGYIK BARÁTNŐJE FRANKFURTBAN LAKIK
(Fordította: Tömöry Péter)
Szereplők: Verebes Judit és Szilágyi Áron.
Jelmezterv: Janovics Erika. Rendező: Dévai Zoltán.
„Egy borgőzös ébredés, amikor az előző este ivott bor bukéja ott marad a szájban. Fejfájás. Egy reggel amikor képtelenek vagyunk eldönteni, hogy álmodunk-e, vagy ébren vagyunk, vagy valahol a két állapot között lebegünk, mert az álom valósága és a valóság illúziója folyton összekeveredik. Egy mellettünk ébredő személy. Egy elvesztett vekker. Baudelaire. Kilenc éjszaka. Idegesítő üres üvegek. Á. Egy ízletes tochinel recept. Egy madár. Egy rajzfilmes csatorna. Egy párnán maradt kesztyű. Egy Férfi és egy Nő. Egy történet, amit egy szaxofonos mesél el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik.” (Dévai Zoltán)

Október 29., szombat, 15.30 óra. Művelődési Ház
AZ ÉLET NAPSUGARAS ŐSZE
A Vöröskereszt időseket köszöntő ünnepi műsora

29. октобар, субота, 15.30 часова. Дом културе
СУНЧАНА ЈЕСЕН ЖИВОТА
Празнични програм Црвеног крста намењен најстаријим суграђанима

Október 31., hétfő, 12.00 óra. Csóka
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!
Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.
Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.
Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!
Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.
De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.
Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak…. Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.
Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.” (Hedry Mária)

„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.” (Krizsán Szilvia)

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
Hétfő–szerda–péntek: 09.00–12.00 és 16.00–19.00
Kedd–csütörtök: 09.00–12.00
valamint minden előadás kezdete előtt egy órával
telefonszám: 024/812-603
e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com