Programajánló

PROGRAMAJÁNLÓ

decemberi programajánló

Програмска понуда за децембар

2021

 

November 28., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt az első gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa (művészeti vezető: Recskó Szabolcs). Az első gyertyát Czegledi Rudolf polgármester gyújtja meg.

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

  1. децембар, четвртак, 18.00 ч: Градска концертна дворана „Александар Ш. Вујић”

„С ЉУБАВЉУ, ПРОФЕСОРУ АЛЕКСАНДРУ Ш. ВУЈИЋУ”

Наступ сопранисткиње др ум. Памеле Киш Игњатов. Клавирска пратња: Мате Кристина

 

Дипломирала је соло певање на Академији уметности у Новом Саду код др Милице Стојадиновић. Током студија одржала је многе солистичке концерте у земљи и иностранству.

Добитница је дипломе њ.к.в. престолонаследника Карађорђевића за изванредне успехе током школовања и награде Извршног већа Војводине за најталентованију ученицу из области музике.

Улогом Ђилде из Вердијеве опере „Риголето” завршила је мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, са просечном оценом десет.

Током студија била је стипендиста фонда за унапређење вокалне уметности младих ,,Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић- Калин”. Главну женску улогу Лезбине у Хајдновој опери „Рибарице” тумачи у оквиру „Zempléni Fesztivál”-а 2009.године у Мађарској.

Aмбасадор je фондације „Лаза Костић”, при којој је снимила CD посвећен деци.

Од 2012. године је солиста Камерног музичког друштва у Новом Саду чији је оснивач Миодраг Милановић, у коме је остварила многобројне главне улоге.

На позив амбасаде Републике Србије у Лисабону, имала је запажени солистички концерт у престижној палати ,,Фож” у Португалу.

  1. године је докторирала на Академији уметности у Новом Саду и тиме стекла титулу доктора уметности. Од 2009. год. је запослена на Академији уметности у Новом Саду, на Катедри за Соло певање.

Током 2020. и 2021.год. освојила је три интернационалне награде, на међународним такмичењима у Русији, Италији и Румунији.

Током лета ове године, одржала је прву ,,Летњу школу соло певања” у Новом Кнежевцу, која је била конципирана у форми мајсторског курса са предавањима и завршним концертом полазника школе.

 

December 2., csütörtök, 18.00 óra. Aleksandar Š. Vujić Városi Hangversenyterem

„szeretettel, aleksandar Š. vujić professzor úrnak!”

Pamela Kiš Ignjatov szopránénekes fellépése. Zongorán kisér: Máté Krisztina

 

 

December 3., péntek, 13.00 óra. Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola (Felsőhegy)

MOSOLYFALVA MESÉI

Kovács Jolánka a zEtna kiadó gondozásában megjelent legújabb könyvének ünnepélyes bemutatója

 

December 3., péntek, 19.00 óra. Bácskossuthfalva

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: DE MI LETT A NŐVEL?

Férfimese

A darab Anton Pavlovics Csehov A fogadás, Ellenségek, Szerencse fia, Általános műveltség, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy és Regény nagybőgővel című novelláinak részleteire, illetve motívumaira épül.

Szereposztás: Gyabkin – Papp Arnold; Jura – Virág György; Aljosa – Szilágyi Áron. Korrepetítor: Koncz Éva. Rendező: Dévai Zoltán.

 

„Azt mondják, hogy a színház egyik fő feladata, hogy kérdéseket tegyen fel úgy, hogy ne adjon rá egyértelmű választ, de közben állandóan keresse azt. Igen, egy kicsit skizofrén állapot ez a színházcsinálás. Nem létező emberek problémájával foglalkozunk, azokat próbáljuk kivesézni, amilyen mélyen csak tudjuk, miközben megpróbálunk belebújni a bőrükbe, holott mindvégig a saját bőrünkben maradunk és a saját indulatainkkal, érzelmeinkkel dolgozunk. Igen, mint már mondtam, egy kicsit skizofrén. Előadásunkban is hasonló dolog történik; figuráink különböző alakokat megelevenítve próbálnak választ találni arra a kérdésre, hogy mi lett a nővel, úgy, hogy közben átesnek akasztáson és foghúzáson, megismerik a gazdagságot és a szegénységet, sírnak és nevetnek, utaznak de mégis egyhelyben maradnak.”

(Dévai Zoltán)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

3 и 17. децембар, петак, 19.30 часова. Дом културе

Представа Камерне Сцене „Мирослав Антић” Сента

Зoрaн Mиjaљeвић: СAРМE ЗA ПOНEТИ

Трaгикoмeдиja

Улоге: Душaн Блaжић, Гoрдaнa Никoлић, Брaнислaв Унгинoвић, Mирjaнa Сaвин и Љубишa Бoрђoшки.

Сценограф: Маја Радоњић. Костимограф: Гордана Николић. Шминка: Маја Радоњић. Мајстор светла: Бранко Вучетић. Тон мајстор: Свeтлaнa Пoпoвић. Мајстор сцене: Ђуро Бањац. Шaптaч: Taтјaнa Никoлић. Aсистeнт рeжиje: Taтjaнa Никoлић. Сарадници: Бoрис Maркoвљeв, Oливeрa Ћeткoвић. Режија: Бранко Вучетић.

 

December 4., szombat, 10.00 óra. Gyermekbarátok székháza (Fő utca 15.)

Mikulás-futás

A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében. Közreműködnek a Merkur-Midnight tánccsoport legkisebbjei, majd Betlehemes pásztorjátékot tekinthet meg a közönség, végül a Miki-futás után forró teával melegedhetnek fel a résztvevők. Fussunk együtt a Mikulással!

 

December 4., szombat, 18.00 óra. Szilágyi

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: DE MI LETT A NŐVEL?

Férfimese

A darab Anton Pavlovics Csehov A fogadás, Ellenségek, Szerencse fia, Általános műveltség, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy és Regény nagybőgővel című novelláinak részleteire, illetve motívumaira épül.

Szereposztás: Gyabkin – Papp Arnold; Jura – Virág György; Aljosa – Szilágyi Áron. Korrepetítor: Koncz Éva. Rendező: Dévai Zoltán.

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 5., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a második gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Pöndöly asszonykórus (művészeti vezető: Tóth Rozália), az Ispiláng népdalkórus (művészeti vezető: Tóth Rozália) és a Vadgesztenye citerazenekar (művészeti vezető: Mihók Attila).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 7., kedd, 11.00 óra. Csóka

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Szabó Magda – Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA

(gyerekelőadás)

Szereposztás:

Írisz – Székely Bea; Lala –Nikolić Dávid; Aterpater – Nesić Máté; Amalfi – Szilágyi Áron; Csill – Papp Arnold; Omikron – Dévai Zoltán; Jusztin – Verebes Judit. Kosztümterv: Janovics Erika. Díszletterv: Mess Attila. Technikai megoldások: Fürstner Bálint. Videó-projekció: Baráth Attila. Dramaturg: Oláh Tamás. Rendező: Mess Attila.

 

„ Tündérország és az emberek világa időtlen idők óta egymással határos. Békében élnek, de azért tisztes távolságra egymástól. A törvény egyértelmű: a tündérek nem keveredhetnek az emberekkel. Írisz királynő tízéves fia, Tündér Lala azonban fittyet hány a szabályokra. Az emberek szimpatikusak számára. Aterpater a birodalom varázslója kap az alkalmon; ha Tündér Lala vét a törvények ellen, akkor könnyedén megkaparinthatja magának Írisz hatalmát. Miközben ő a hatalom megszerzésén fáradozik, Lala fontos döntés előtt áll… Lehet, hogy az évszázados törvények már réges rég elavultak?… Lehet, hogy pont neki kell majd cselekednie?… Talán ő lesz az, aki megérteti a tündérekkel, hogy nem is annyira különböznek az emberektől?… Szabó Magda meséje egy fejlődéstörténet. Egy olyan világról szól, amelyben a jók nem tétlenkednek. Tündérország képzeletbeli országában nem csak az egyén, de a környezet evolúciója is lehetséges.” (Mess Attila)

 

11 и 12. децембар, субота–недеља, 08.00–18.00 часова: Спортска хала

V Сећански дани пољопривреде: XXI. Међународни фестивал ракије – IX. Војвођанска кулинарска и прехрамбена изложба

 

Осамнаеста традиционална изложба јела, производа и ручних радова у организацији сенћанског Удружења пољопривредника и Ред витезова „Свети Никола”

 

Циљ ове манифестације, да прикаже разноврсност и богатсво наших производа који су произведени у Војводидни, и да унапреди сарадњу пољопривредне произвођаче и приватнике. Надамо се да људи од великог броја производа добити храброст и самопоуздање да би и сами почели да производе за своју добробит. Позивамо све оне произвођаче који би хтели са својим производом да улепшају ову манифестацију.

 

 

December 11–12., szombat–vasárnap, 08.00–18.00 óra. Városi Sportcsarnok

  1. Zentai gazdanapok: XVIII. Hagyományos Karácsonyi kiállítás és helyi termékek bemutatója – XXI. Nemzetközi Pálinkafesztivál – IX. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítás

A Zentai Gazdakör, a Szent Miklós Pálinka Lovagrend és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal szervezi meg az ünnephez kapcsolódó hagyományos ételek, termékek, termények és kézimunkák kiállítását

 

A rendezvény célja a Vajdaságban előállított termékek változatosságának, gazdagságának bemutatása, népszerűsítése, a helyi termelők és a vállalkozók közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Bízunk benne, hogy a termékek sokaságának látványa erőt és önbizalmat ad az emberek számára, erősíti a hitet saját értékteremtő erejükben, az önellátó fenntartás és a helyi piacok lehetőségében. Szeretettel meghívunk minden olyan előállítót, aki úgy gondolja hogy termékeivel színesíteni tudná a rendezvényt!

 

December 11., szombat, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

XII. Nemzetközi Művészeti Műhely 2021

Lámpás 2021

Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetőjének ünnepélyes kiállításmegnyitója. A XII. Nemzetközi Művészeti Műhely Lámpás című tárlatán a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely művészeinek a 2021-es évben készült alkotásai kerülnek bemutatásra. A már hagyományos ünnepváró kiállítás a Zentai Alkotóház kiállítási termében nyílik meg. A kiállításmegnyitó ünnepi vendégfogadással folytatódik.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

December 11., szombat, 18.00 óra. Művelődési Ház

„A zentai zöld erdőbe…”

A Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ szakcsoportjainak félévzáró műsora

 

December 11., szombat, 19.00 óra. Szenttamás

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Carlo Goldoni: A FOGADÓSNŐ

Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Papp Arnold; Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Székely Bea; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit;

Ének-mentor: Koncz Éva; Jelmez: Janovics Erika; Díszlet: Mészáros Tibor; Rendező: Mészáros Tibor.

 

„ – Ki hordja otthon a nadrágot, Uram?

– Én… és én is mosom és vasalom.”

(Denis Thatcher)

 

„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb.

Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték. Goldoni módra. Hiszen egy szoknya meg egy nadrág az pont két dudás egy csárdában.

Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál.” (Mészáros Tibor)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 12., vasárnap, 17.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Ispiláng néptánccsoportja (művészeti vezetők: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó) és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ népzenei szakosztálya (művészeti vezető: Juhász Gyula).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 12., vasárnap, 18.00 óra. Jézus Szíve-templom

Adventi jótékonysági koncert

A műsorban fellépnek: az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar, Borbély Zoltán, Miklós Réka, Ivković Vivien, a Musica Sacra Énekkar, Gombos Lara, Galusz Áron, Ivković Noémi és a Retrosong énekegyüttes. A belépő önkéntes adomány.

 

A rendezvény bevételét a Regőczi István Alapítvány javára ajánljuk fel.

 

  1. децембар, недеља, 18.00 часова. Дом културе

КУД „ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАДЖИЋ” Бачка Топола

Концерт

 

December 15., szerda, 07.00–19.00 óra. Zentai Főposta (Posta utca 2.)

Emlékbélyegző

A főpostán emlékbélyegző lesz forgalomban az eszperantó Zöldnapi Baráti Találkozó tiszteletére

 

December 15., szerda, 18.00 óra. Városi Múzeum

Vajdasági vásárok és vásározók

A Forum Könyvkiadó Intézet legújabb néprajzi monográfiájának ünnepélyes bemutatója. Silling Léda néprajzkutatóval, a kötet szerzőjével Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és Pejin Attila történész, a városi múzeum vezetője beszélget

 

„A néprajz és az antropológia kelléktára a történeti források értelmezésétől a jelenkutatásig igényli a kutató tájékozottságát, ha ebben a témában elmerülni kíván. Silling Léda ebben a történeti folyamatban gondolkodik, s nem kétséges, hogy értekezése hiánypótló, új és önálló kutatás eredményeit összegzi. Érdeklődése a kupuszinaiak piacozása, valamint a mai vásározási alkalmak és formák felől bomlott ki a szervezett árucsere történetére, gazdasági, társadalmi és műveltséget formáló szerepére. Vizsgálatai elsősorban a mai szerbiai Vajdaság területére, hangsúlyosan három kora újkori szabad királyi város, Újvidék, Zombor és Szabadka vásártörténetére koncentrálnak, de kitekintéssel van Bánát és a Szerémség vásáros településeire is. A kötet a magyar és a szerb néprajz javak cseréjével kapcsolatos kutatási eredményeinek, valamint a Balkán korai kereskedelmének és vásárainak számbavétele után bemutatja a vajdasági vásárok históriáját.” (Viga Gyula)

 

December 16., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Kik és milyenek vagyunk? Soknemzetiségű Vajdaság

Identitásaink sokféle eleméről

Dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, muzeológus, kulturális antropológus ismeretterjesztő előadása

 

„Napjaimban az állandóságot a reggeli-délelőtti böngészés jelenti, amikor a számítógép képernyőjét bámulva, a világhálón a hazai újságokat, folyóiratokat olvasom! Az otthoni hírek, események a szellemi otthon építőkövei, melyek elsőbbséget élveznek, mert virtuálisan ugyan, de mégis visszatükrözik a Bácska, Bánság és Szerémség vagyis az otthon valóságát!

Otthont írok és gondolok, noha a szemlézést Kartalon követem el, hiszen lassan egy emberöltő óta vagyok anyaországi vendégmunkás, de az otthon valósága számomra most is a határon túli Vajdaság. Ha úgy tetszik, identitásom építőköveit rakom össze az olvasottakból, s teszem ezt nap-nap után.

Barátaim levelei is a fent jelzett folyamat részét képezik, mert a környezet és a napi gondok folyton kikezdik nagytáji önazonosságomat. Van tehát javítgatni valóm bőven…

Persze nem minden érhető el a világhálón, vagy az is lehet én vagyok ügyetlen, hiszen ennek a számítógépes csodának a használatát folyamatosan tanulom, de nem tudom sikerül-e megtanulnom mindazt, ami ahhoz kell, hogy magabiztosan kezeljem, kiigazodjak a net útvesztőiben.

Ha jól meggondolom, tétovaságom, ügyetlenségem sem mindig hátrány, legalábbis akkor nem az, ha van aki türelmesen összegyűjti a lapszámokat Magyarkanizsán, s a hazalátogatások egyik rituáléjaként megajándékoz néhány kupac sajtótermékkel.

Ily módon hozzájutva az írott forráshoz, no meg a sokéves terepmunka tapasztalataira alapozva raktam össze a pesti előadás anyagát.” (Klamár Zoltán)

 

December 18., szombat, 09.00–12.00 óra. Zentai Alkotóház

Karácsonyi kézműves foglalkozás

A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében

 

December 18., szombat, 10.00 óra. Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda

a 2021. évi pálinkafőzési idény értékelése

A Zentai Pálinkabírálók Társaságának rendezvénye. Előadók: dr. Rózsa Péter

 

December 18., szombat, 16.00 óra. Művelődési Ház

VELÜNK KEREK A VILÁG

A „Kéz a Kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete ünnepi műsort rendez a fogyatékosok világnapja és a szervezet 20 éves fennállása alkalmából. A rendezvényen védenceik szerepelnek a Ruha című mesejátékkal. Ennek keretében verset, éneket és táncot is hallhatnak, láthatnak. A műsorban vidéki (bácsfeketehegyi, kanizsai valamint óbecsei) fogyatékos fiatalok is fellépnek külön produkcióval. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

19–23. децембар, недеља–четвртак. Главни трг

Божићни вашар

У организацији Туристичке организације општине Сента: сусрет Витлејемских група, изложба рукотворина, кувано вино, божићне посластице

 

December 19–23., vasárnap–csütörtök. Fő tér

Karácsonyi Kavalkád

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete hagyományos karácsonyváró rendezvénysorozata: Betlehemes találkozó, kézműves kiállítás, forralt bor, ünnepi édességek, karácsonyi hangulat

 

December 19., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján! Gyermekműsor keretében az adventi várakozás során elkészült karácsonyfadíszekkel ékesítik fel Zenta karácsonyfáját. A műsorban fellép a Petőfi Sándor Általános Iskola szavalói (művészeti vezető: Kormányos Katona Gyöngyi).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 20., hétfő, 17.00 óra. Zombor

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

 

„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!

Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.

Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.

Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!

Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.

De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.

Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak… Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.

Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.”

(Hedry Mária)

 

„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.”

(Krizsán Szilvia)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 21., kedd, 07.00–19.00 óra. Zentai Főposta (Posta utca 2.)

Emlékbélyegző

A főpostán emlékbélyegző lesz forgalomban a 120 éves tornyosi Magyarok Nagyasszonya-templom (1901–2021) tiszteletére

 

December 21 és 23., kedd és csütörtök, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

William Shakespeare: SOK HŰHÓ SEMMIÉRT

(Fordította: Mészöly Dezső)

Szereposztás: Don Pedro, Aragónia hercege – Virág György; Don Juan, a herceg fattyú öccse – Nešić Máté; Claudio, ifjú firenzei gróf – Papp Arnold; Benedetto, padovai nemes ifjú – Dévai Zoltán; Leonato, Messina kormányzója – Ralbovszki Csaba m.v.; Baltazár, énekes; Boracchio, Don Juan embere; Ferenc, pap – Szilágyi Áron; Hero, Leonato lánya – Verebes Judit; Beatrice, Leonato unokahúga – Székely Bea.

Énekes-korrepetítor: Koncz Éva. Dramaturg: Oláh Tamás. Jelmeztervező: Janovics Erika. Díszlettervező: Ondraschek Péter. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).

 

„Vajon a színházlátogatók négyszáz évvel ezelőtt is ugyanazokon a poénokon kacagtak fel, mint mi manapság, s ugyanazoknál a fordulatoknál kaptak a homlokukhoz? Mit adhat nekünk ma egy négyszáz éves komédia? Mindenekelőtt nem árt, ha nevetünk rajta. Még szerencse, hogy a szerelem kifejezetten humoros dolgokra képes. A cselszövés pedig hallatlanul szórakoztató tud lenni. A pletyka legalább négyszáz éve töretlenül népszerű műfaj, s ha egyszer szárnyra kap, akkor semmi sem állíthatja meg.

Messinában pezseg az élet és mindig pompás az idő. Leonato kormányzó nem sajnálja a pazar lakomákra szánt pénzt, hiszen épp a spanyol herceget és kíséretét vendégeli, sőt úgy fest, még a lányát is férjhez adhatja egy oroszlánszívű katonához. A szószátyár Benedetto azonban viszolyog a házasság gondolatától. A makrancos Beatrice kuzin pedig ki nem állhatja, ha egy férfi udvarol neki. A történet elején még ők sem sejtik, hogy olykor a szóbeszéd a legsikeresebb kerítő.”

(Oláh Tamás)

 

December 22., szerda, 12.00 óra. Óbecse

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Szabó Magda – Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA

(gyerekelőadás)

Szereposztás:

Írisz – Székely Bea; Lala – Széles Gergő Mátyás; Aterpater – Nesić Máté; Amalfi – Szilágyi Áron; Csill – Papp Arnold; Omikron – Dévai Zoltán; Jusztin – Verebes Judit. Kosztümterv: Janovics Erika. Díszletterv: Mess Attila. Technikai megoldások: Fürstner Bálint. Videó-projekció: Baráth Attila. Dramaturg: Oláh Tamás. Rendező: Mess Attila.

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 22., szerda, 17.00 óra. Művelődési Ház

Ki mit tud?

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola vetélkedője

 

  1. децембар, среда, 17.00 часова. Дом културе

Покажи шта знаш!

Квиз Економско-трговинске школе из Сенте

 

December 22., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Poszt(h)umusz most (is)

A zEtna magazin XXI. évfolyamának záró estje

 

December 27., hétfő, 16.00 óra. Muzslya

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereplők: Bába Lujza, Dévai Zoltán, Krizsán Szilvia, Nešić Máté, Székely Bea, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György.

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia.

 

A vendégjáték a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

December 28., kedd, 16.00 óra. Bácsfeketehegy

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereplők: Bába Lujza, Dévai Zoltán, Krizsán Szilvia, Nešić Máté, Székely Bea, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György.

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia.

 

December 29., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Világutazók 2021

omán

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

 

Oman, a végtelenségbe nyuló sivatag, fekete-vörös hegyek, lefátyolozott szépségek, büszke férfiak országa.

Az 1001 éjszaka meséi élednek itt fel. Ügyes tengerészek navigálnak a csillagok szerint és a messzi Kínáig hajóznak kincseikkel. Az isteneknek, királyoknak kell a tömjén füstje, arannyal fizetnek a sivatagon átkelö tevekaravánoknak. A kalifák mesés gazdagságáról a koránban is írnak, országukat – Arabia Felix, Boldog Arábiának nevezik.

A tömjén országa, Szindbád hazája. Az 1001 éjszaka meséiből ismert törtenetek Ománból erednek. A világ legismertebb tengerésze innen indult utazásaira, és ide tért vissza. Omán, Arábia egy része mintha egy képeskönyvből lett volna kivágva.

Habár Szindbád történetei egy mesélő fantáziájának szülöttei, de a helyszín valóságos és ma is megtalálható Ománban. Omán az Arab-félszigeten legjobban őrzi az óarab atmoszférát.

A szomszédos Dubaj égbetörő épületeivel, izgalmas lóversenyeivel nem találkozunk Ománban.

Bécsből Törökországon, Jordanián, Szaud-Arábián keresztül az Arab-félsziget legdélibb csúcsáig, Ománig repültünk. Az út egy éjszakai 7 órás kényszerpihenővel Ammanban délután 2 órátol hajnali 7-ig a mi időnk szerint 4-óráig tartott. Ománban 13 napot töltöttünk.

Omán egyedülállo természeti szépségeivel, hosszú homokstrandjaival, kellemes benyomást keltő architektúrával, egyedüalló bazárokkal, barátságos lakóival egyike a legszebb uticéloknak. Az emberi alkotás csodája, az életet adó viznek köszönhetően az országot keresztülszelő vad, darabos hegyláncok között, csodás zöld oázisfoltok.

Főleg az ellentétek vonzanak – a parton a tengerészeti hagyományok nyugati hatásokkal keverve, a hegyekben úgy tünik megállt az idő. Itt is vannak autók, televíziók, de az egyszerű agyagtéglakészítés, a fémkovácsolás, a patakokban a szennyes mosása, a kenyérsütés továbbra is a mindennapokhoz tartozik. Ez nem a szegénység miatt van, az emberek egyszerűen ragaszkodnak a tradíciókhoz, de a fiatalok már jobban szeretnek modern lakásokban élni a városokban, így nem lesz, aki a tradíciókat tovább ápolja.

Vannak magasratörő tervek is, főleg a turizmussal kapcsolatban, amelyek meg fogják változtatni az ország jövőjét, jó hogy mi még időben voltunk itt.

Aki végignézi 5 részből álló utibeszámolomat, egészen biztosan kedvet kap meglátogatni ezt a sokoldalú országot, egy nyugodt pontját a forrongó Közel-Keletnek.

 

December 30., csütörtök, 18.00 óra. Művelődési Ház

A 2021-ES ÉV LEGJOBB SPORTOLÓI

Községi Sportszövetség Zenta és Zenta Község Önkormányzata szervezésében. Ez alkalommal is kihirdetésre kerülnek a legjobb egyének, csapatok és klubok, mint ahogy azok a sportmunkások, akik kivételes eredményeket értek el a sportban.

 

  1. децембар, четвртак, 18.00 часова. Дом културе

ПРОГЛАШЕЊЕ НАЈБОЉИХ СПОРТИСТА ОПШТИНЕ СЕНТА ЗА 2021.

У организацији Спортског савеза општине Сента и Локалне самоуправе Oпштине Сента. И овога пута биће прогалшени најбољи појединци, екипе и клубови као и спортски радници који су постигли изваредне резулате у спорту.

 

Програмска понуда

PROGRAMAJÁNLÓ

decemberi programajánló

Програмска понуда за децембар

2021

 

November 28., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt az első gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa (művészeti vezető: Recskó Szabolcs). Az első gyertyát Czegledi Rudolf polgármester gyújtja meg.

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

  1. децембар, четвртак, 18.00 ч: Градска концертна дворана „Александар Ш. Вујић”

„С ЉУБАВЉУ, ПРОФЕСОРУ АЛЕКСАНДРУ Ш. ВУЈИЋУ”

Наступ сопранисткиње др ум. Памеле Киш Игњатов. Клавирска пратња: Мате Кристина

 

Дипломирала је соло певање на Академији уметности у Новом Саду код др Милице Стојадиновић. Током студија одржала је многе солистичке концерте у земљи и иностранству.

Добитница је дипломе њ.к.в. престолонаследника Карађорђевића за изванредне успехе током школовања и награде Извршног већа Војводине за најталентованију ученицу из области музике.

Улогом Ђилде из Вердијеве опере „Риголето” завршила је мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, са просечном оценом десет.

Током студија била је стипендиста фонда за унапређење вокалне уметности младих ,,Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић- Калин”. Главну женску улогу Лезбине у Хајдновој опери „Рибарице” тумачи у оквиру „Zempléni Fesztivál”-а 2009.године у Мађарској.

Aмбасадор je фондације „Лаза Костић”, при којој је снимила CD посвећен деци.

Од 2012. године је солиста Камерног музичког друштва у Новом Саду чији је оснивач Миодраг Милановић, у коме је остварила многобројне главне улоге.

На позив амбасаде Републике Србије у Лисабону, имала је запажени солистички концерт у престижној палати ,,Фож” у Португалу.

  1. године је докторирала на Академији уметности у Новом Саду и тиме стекла титулу доктора уметности. Од 2009. год. је запослена на Академији уметности у Новом Саду, на Катедри за Соло певање.

Током 2020. и 2021.год. освојила је три интернационалне награде, на међународним такмичењима у Русији, Италији и Румунији.

Током лета ове године, одржала је прву ,,Летњу школу соло певања” у Новом Кнежевцу, која је била конципирана у форми мајсторског курса са предавањима и завршним концертом полазника школе.

 

December 2., csütörtök, 18.00 óra. Aleksandar Š. Vujić Városi Hangversenyterem

„szeretettel, aleksandar Š. vujić professzor úrnak!”

Pamela Kiš Ignjatov szopránénekes fellépése. Zongorán kisér: Máté Krisztina

 

 

December 3., péntek, 13.00 óra. Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola (Felsőhegy)

MOSOLYFALVA MESÉI

Kovács Jolánka a zEtna kiadó gondozásában megjelent legújabb könyvének ünnepélyes bemutatója

 

December 3., péntek, 19.00 óra. Bácskossuthfalva

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: DE MI LETT A NŐVEL?

Férfimese

A darab Anton Pavlovics Csehov A fogadás, Ellenségek, Szerencse fia, Általános műveltség, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy és Regény nagybőgővel című novelláinak részleteire, illetve motívumaira épül.

Szereposztás: Gyabkin – Papp Arnold; Jura – Virág György; Aljosa – Szilágyi Áron. Korrepetítor: Koncz Éva. Rendező: Dévai Zoltán.

 

„Azt mondják, hogy a színház egyik fő feladata, hogy kérdéseket tegyen fel úgy, hogy ne adjon rá egyértelmű választ, de közben állandóan keresse azt. Igen, egy kicsit skizofrén állapot ez a színházcsinálás. Nem létező emberek problémájával foglalkozunk, azokat próbáljuk kivesézni, amilyen mélyen csak tudjuk, miközben megpróbálunk belebújni a bőrükbe, holott mindvégig a saját bőrünkben maradunk és a saját indulatainkkal, érzelmeinkkel dolgozunk. Igen, mint már mondtam, egy kicsit skizofrén. Előadásunkban is hasonló dolog történik; figuráink különböző alakokat megelevenítve próbálnak választ találni arra a kérdésre, hogy mi lett a nővel, úgy, hogy közben átesnek akasztáson és foghúzáson, megismerik a gazdagságot és a szegénységet, sírnak és nevetnek, utaznak de mégis egyhelyben maradnak.”

(Dévai Zoltán)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

3 и 17. децембар, петак, 19.30 часова. Дом културе

Представа Камерне Сцене „Мирослав Антић” Сента

Зoрaн Mиjaљeвић: СAРМE ЗA ПOНEТИ

Трaгикoмeдиja

Улоге: Душaн Блaжић, Гoрдaнa Никoлић, Брaнислaв Унгинoвић, Mирjaнa Сaвин и Љубишa Бoрђoшки.

Сценограф: Маја Радоњић. Костимограф: Гордана Николић. Шминка: Маја Радоњић. Мајстор светла: Бранко Вучетић. Тон мајстор: Свeтлaнa Пoпoвић. Мајстор сцене: Ђуро Бањац. Шaптaч: Taтјaнa Никoлић. Aсистeнт рeжиje: Taтjaнa Никoлић. Сарадници: Бoрис Maркoвљeв, Oливeрa Ћeткoвић. Режија: Бранко Вучетић.

 

December 4., szombat, 10.00 óra. Gyermekbarátok székháza (Fő utca 15.)

Mikulás-futás

A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében. Közreműködnek a Merkur-Midnight tánccsoport legkisebbjei, majd Betlehemes pásztorjátékot tekinthet meg a közönség, végül a Miki-futás után forró teával melegedhetnek fel a résztvevők. Fussunk együtt a Mikulással!

 

December 4., szombat, 18.00 óra. Szilágyi

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: DE MI LETT A NŐVEL?

Férfimese

A darab Anton Pavlovics Csehov A fogadás, Ellenségek, Szerencse fia, Általános műveltség, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy és Regény nagybőgővel című novelláinak részleteire, illetve motívumaira épül.

Szereposztás: Gyabkin – Papp Arnold; Jura – Virág György; Aljosa – Szilágyi Áron. Korrepetítor: Koncz Éva. Rendező: Dévai Zoltán.

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 5., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a második gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Pöndöly asszonykórus (művészeti vezető: Tóth Rozália), az Ispiláng népdalkórus (művészeti vezető: Tóth Rozália) és a Vadgesztenye citerazenekar (művészeti vezető: Mihók Attila).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 7., kedd, 11.00 óra. Csóka

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Szabó Magda – Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA

(gyerekelőadás)

Szereposztás:

Írisz – Székely Bea; Lala –Nikolić Dávid; Aterpater – Nesić Máté; Amalfi – Szilágyi Áron; Csill – Papp Arnold; Omikron – Dévai Zoltán; Jusztin – Verebes Judit. Kosztümterv: Janovics Erika. Díszletterv: Mess Attila. Technikai megoldások: Fürstner Bálint. Videó-projekció: Baráth Attila. Dramaturg: Oláh Tamás. Rendező: Mess Attila.

 

„ Tündérország és az emberek világa időtlen idők óta egymással határos. Békében élnek, de azért tisztes távolságra egymástól. A törvény egyértelmű: a tündérek nem keveredhetnek az emberekkel. Írisz királynő tízéves fia, Tündér Lala azonban fittyet hány a szabályokra. Az emberek szimpatikusak számára. Aterpater a birodalom varázslója kap az alkalmon; ha Tündér Lala vét a törvények ellen, akkor könnyedén megkaparinthatja magának Írisz hatalmát. Miközben ő a hatalom megszerzésén fáradozik, Lala fontos döntés előtt áll… Lehet, hogy az évszázados törvények már réges rég elavultak?… Lehet, hogy pont neki kell majd cselekednie?… Talán ő lesz az, aki megérteti a tündérekkel, hogy nem is annyira különböznek az emberektől?… Szabó Magda meséje egy fejlődéstörténet. Egy olyan világról szól, amelyben a jók nem tétlenkednek. Tündérország képzeletbeli országában nem csak az egyén, de a környezet evolúciója is lehetséges.” (Mess Attila)

 

11 и 12. децембар, субота–недеља, 08.00–18.00 часова: Спортска хала

V Сећански дани пољопривреде: XXI. Међународни фестивал ракије – IX. Војвођанска кулинарска и прехрамбена изложба

 

Осамнаеста традиционална изложба јела, производа и ручних радова у организацији сенћанског Удружења пољопривредника и Ред витезова „Свети Никола”

 

Циљ ове манифестације, да прикаже разноврсност и богатсво наших производа који су произведени у Војводидни, и да унапреди сарадњу пољопривредне произвођаче и приватнике. Надамо се да људи од великог броја производа добити храброст и самопоуздање да би и сами почели да производе за своју добробит. Позивамо све оне произвођаче који би хтели са својим производом да улепшају ову манифестацију.

 

 

December 11–12., szombat–vasárnap, 08.00–18.00 óra. Városi Sportcsarnok

  1. Zentai gazdanapok: XVIII. Hagyományos Karácsonyi kiállítás és helyi termékek bemutatója – XXI. Nemzetközi Pálinkafesztivál – IX. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítás

A Zentai Gazdakör, a Szent Miklós Pálinka Lovagrend és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal szervezi meg az ünnephez kapcsolódó hagyományos ételek, termékek, termények és kézimunkák kiállítását

 

A rendezvény célja a Vajdaságban előállított termékek változatosságának, gazdagságának bemutatása, népszerűsítése, a helyi termelők és a vállalkozók közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Bízunk benne, hogy a termékek sokaságának látványa erőt és önbizalmat ad az emberek számára, erősíti a hitet saját értékteremtő erejükben, az önellátó fenntartás és a helyi piacok lehetőségében. Szeretettel meghívunk minden olyan előállítót, aki úgy gondolja hogy termékeivel színesíteni tudná a rendezvényt!

 

December 11., szombat, 17.00 óra. Zentai Alkotóház

XII. Nemzetközi Művészeti Műhely 2021

Lámpás 2021

Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetőjének ünnepélyes kiállításmegnyitója. A XII. Nemzetközi Művészeti Műhely Lámpás című tárlatán a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely művészeinek a 2021-es évben készült alkotásai kerülnek bemutatásra. A már hagyományos ünnepváró kiállítás a Zentai Alkotóház kiállítási termében nyílik meg. A kiállításmegnyitó ünnepi vendégfogadással folytatódik.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

December 11., szombat, 18.00 óra. Művelődési Ház

„A zentai zöld erdőbe…”

A Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ szakcsoportjainak félévzáró műsora

 

December 11., szombat, 19.00 óra. Szenttamás

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Carlo Goldoni: A FOGADÓSNŐ

Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Papp Arnold; Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Székely Bea; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit;

Ének-mentor: Koncz Éva; Jelmez: Janovics Erika; Díszlet: Mészáros Tibor; Rendező: Mészáros Tibor.

 

„ – Ki hordja otthon a nadrágot, Uram?

– Én… és én is mosom és vasalom.”

(Denis Thatcher)

 

„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb.

Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték. Goldoni módra. Hiszen egy szoknya meg egy nadrág az pont két dudás egy csárdában.

Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál.” (Mészáros Tibor)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 12., vasárnap, 17.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján! A műsorban fellép a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Ispiláng néptánccsoportja (művészeti vezetők: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó) és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ népzenei szakosztálya (művészeti vezető: Juhász Gyula).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 12., vasárnap, 18.00 óra. Jézus Szíve-templom

Adventi jótékonysági koncert

A műsorban fellépnek: az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar, Borbély Zoltán, Miklós Réka, Ivković Vivien, a Musica Sacra Énekkar, Gombos Lara, Galusz Áron, Ivković Noémi és a Retrosong énekegyüttes. A belépő önkéntes adomány.

 

A rendezvény bevételét a Regőczi István Alapítvány javára ajánljuk fel.

 

  1. децембар, недеља, 18.00 часова. Дом културе

КУД „ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАДЖИЋ” Бачка Топола

Концерт

 

December 15., szerda, 07.00–19.00 óra. Zentai Főposta (Posta utca 2.)

Emlékbélyegző

A főpostán emlékbélyegző lesz forgalomban az eszperantó Zöldnapi Baráti Találkozó tiszteletére

 

December 15., szerda, 18.00 óra. Városi Múzeum

Vajdasági vásárok és vásározók

A Forum Könyvkiadó Intézet legújabb néprajzi monográfiájának ünnepélyes bemutatója. Silling Léda néprajzkutatóval, a kötet szerzőjével Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és Pejin Attila történész, a városi múzeum vezetője beszélget

 

„A néprajz és az antropológia kelléktára a történeti források értelmezésétől a jelenkutatásig igényli a kutató tájékozottságát, ha ebben a témában elmerülni kíván. Silling Léda ebben a történeti folyamatban gondolkodik, s nem kétséges, hogy értekezése hiánypótló, új és önálló kutatás eredményeit összegzi. Érdeklődése a kupuszinaiak piacozása, valamint a mai vásározási alkalmak és formák felől bomlott ki a szervezett árucsere történetére, gazdasági, társadalmi és műveltséget formáló szerepére. Vizsgálatai elsősorban a mai szerbiai Vajdaság területére, hangsúlyosan három kora újkori szabad királyi város, Újvidék, Zombor és Szabadka vásártörténetére koncentrálnak, de kitekintéssel van Bánát és a Szerémség vásáros településeire is. A kötet a magyar és a szerb néprajz javak cseréjével kapcsolatos kutatási eredményeinek, valamint a Balkán korai kereskedelmének és vásárainak számbavétele után bemutatja a vajdasági vásárok históriáját.” (Viga Gyula)

 

December 16., csütörtök, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Kik és milyenek vagyunk? Soknemzetiségű Vajdaság

Identitásaink sokféle eleméről

Dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, muzeológus, kulturális antropológus ismeretterjesztő előadása

 

„Napjaimban az állandóságot a reggeli-délelőtti böngészés jelenti, amikor a számítógép képernyőjét bámulva, a világhálón a hazai újságokat, folyóiratokat olvasom! Az otthoni hírek, események a szellemi otthon építőkövei, melyek elsőbbséget élveznek, mert virtuálisan ugyan, de mégis visszatükrözik a Bácska, Bánság és Szerémség vagyis az otthon valóságát!

Otthont írok és gondolok, noha a szemlézést Kartalon követem el, hiszen lassan egy emberöltő óta vagyok anyaországi vendégmunkás, de az otthon valósága számomra most is a határon túli Vajdaság. Ha úgy tetszik, identitásom építőköveit rakom össze az olvasottakból, s teszem ezt nap-nap után.

Barátaim levelei is a fent jelzett folyamat részét képezik, mert a környezet és a napi gondok folyton kikezdik nagytáji önazonosságomat. Van tehát javítgatni valóm bőven…

Persze nem minden érhető el a világhálón, vagy az is lehet én vagyok ügyetlen, hiszen ennek a számítógépes csodának a használatát folyamatosan tanulom, de nem tudom sikerül-e megtanulnom mindazt, ami ahhoz kell, hogy magabiztosan kezeljem, kiigazodjak a net útvesztőiben.

Ha jól meggondolom, tétovaságom, ügyetlenségem sem mindig hátrány, legalábbis akkor nem az, ha van aki türelmesen összegyűjti a lapszámokat Magyarkanizsán, s a hazalátogatások egyik rituáléjaként megajándékoz néhány kupac sajtótermékkel.

Ily módon hozzájutva az írott forráshoz, no meg a sokéves terepmunka tapasztalataira alapozva raktam össze a pesti előadás anyagát.” (Klamár Zoltán)

 

December 18., szombat, 09.00–12.00 óra. Zentai Alkotóház

Karácsonyi kézműves foglalkozás

A Gyermekbarátok Egyesülete szervezésében

 

December 18., szombat, 10.00 óra. Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda

a 2021. évi pálinkafőzési idény értékelése

A Zentai Pálinkabírálók Társaságának rendezvénye. Előadók: dr. Rózsa Péter

 

December 18., szombat, 16.00 óra. Művelődési Ház

VELÜNK KEREK A VILÁG

A „Kéz a Kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete ünnepi műsort rendez a fogyatékosok világnapja és a szervezet 20 éves fennállása alkalmából. A rendezvényen védenceik szerepelnek a Ruha című mesejátékkal. Ennek keretében verset, éneket és táncot is hallhatnak, láthatnak. A műsorban vidéki (bácsfeketehegyi, kanizsai valamint óbecsei) fogyatékos fiatalok is fellépnek külön produkcióval. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

19–23. децембар, недеља–четвртак. Главни трг

Божићни вашар

У организацији Туристичке организације општине Сента: сусрет Витлејемских група, изложба рукотворина, кувано вино, божићне посластице

 

December 19–23., vasárnap–csütörtök. Fő tér

Karácsonyi Kavalkád

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete hagyományos karácsonyváró rendezvénysorozata: Betlehemes találkozó, kézműves kiállítás, forralt bor, ünnepi édességek, karácsonyi hangulat

 

December 19., vasárnap, 18.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)

Karácsonyváró-adventi programsorozat

Közös adventi gyertyagyújtás

Gyújtsuk meg együtt a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján! Gyermekműsor keretében az adventi várakozás során elkészült karácsonyfadíszekkel ékesítik fel Zenta karácsonyfáját. A műsorban fellép a Petőfi Sándor Általános Iskola szavalói (művészeti vezető: Kormányos Katona Gyöngyi).

 

A rendezvény szervezői: Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

 

December 20., hétfő, 17.00 óra. Zombor

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

 

„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!

Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.

Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.

Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!

Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.

De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.

Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak… Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.

Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.”

(Hedry Mária)

 

„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.”

(Krizsán Szilvia)

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 21., kedd, 07.00–19.00 óra. Zentai Főposta (Posta utca 2.)

Emlékbélyegző

A főpostán emlékbélyegző lesz forgalomban a 120 éves tornyosi Magyarok Nagyasszonya-templom (1901–2021) tiszteletére

 

December 21 és 23., kedd és csütörtök, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

William Shakespeare: SOK HŰHÓ SEMMIÉRT

(Fordította: Mészöly Dezső)

Szereposztás: Don Pedro, Aragónia hercege – Virág György; Don Juan, a herceg fattyú öccse – Nešić Máté; Claudio, ifjú firenzei gróf – Papp Arnold; Benedetto, padovai nemes ifjú – Dévai Zoltán; Leonato, Messina kormányzója – Ralbovszki Csaba m.v.; Baltazár, énekes; Boracchio, Don Juan embere; Ferenc, pap – Szilágyi Áron; Hero, Leonato lánya – Verebes Judit; Beatrice, Leonato unokahúga – Székely Bea.

Énekes-korrepetítor: Koncz Éva. Dramaturg: Oláh Tamás. Jelmeztervező: Janovics Erika. Díszlettervező: Ondraschek Péter. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).

 

„Vajon a színházlátogatók négyszáz évvel ezelőtt is ugyanazokon a poénokon kacagtak fel, mint mi manapság, s ugyanazoknál a fordulatoknál kaptak a homlokukhoz? Mit adhat nekünk ma egy négyszáz éves komédia? Mindenekelőtt nem árt, ha nevetünk rajta. Még szerencse, hogy a szerelem kifejezetten humoros dolgokra képes. A cselszövés pedig hallatlanul szórakoztató tud lenni. A pletyka legalább négyszáz éve töretlenül népszerű műfaj, s ha egyszer szárnyra kap, akkor semmi sem állíthatja meg.

Messinában pezseg az élet és mindig pompás az idő. Leonato kormányzó nem sajnálja a pazar lakomákra szánt pénzt, hiszen épp a spanyol herceget és kíséretét vendégeli, sőt úgy fest, még a lányát is férjhez adhatja egy oroszlánszívű katonához. A szószátyár Benedetto azonban viszolyog a házasság gondolatától. A makrancos Beatrice kuzin pedig ki nem állhatja, ha egy férfi udvarol neki. A történet elején még ők sem sejtik, hogy olykor a szóbeszéd a legsikeresebb kerítő.”

(Oláh Tamás)

 

December 22., szerda, 12.00 óra. Óbecse

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Szabó Magda – Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA

(gyerekelőadás)

Szereposztás:

Írisz – Székely Bea; Lala – Széles Gergő Mátyás; Aterpater – Nesić Máté; Amalfi – Szilágyi Áron; Csill – Papp Arnold; Omikron – Dévai Zoltán; Jusztin – Verebes Judit. Kosztümterv: Janovics Erika. Díszletterv: Mess Attila. Technikai megoldások: Fürstner Bálint. Videó-projekció: Baráth Attila. Dramaturg: Oláh Tamás. Rendező: Mess Attila.

 

A vendégjáték a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretében valósul meg.

 

December 22., szerda, 17.00 óra. Művelődési Ház

Ki mit tud?

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola vetélkedője

 

  1. децембар, среда, 17.00 часова. Дом културе

Покажи шта знаш!

Квиз Економско-трговинске школе из Сенте

 

December 22., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Poszt(h)umusz most (is)

A zEtna magazin XXI. évfolyamának záró estje

 

December 27., hétfő, 16.00 óra. Muzslya

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereplők: Bába Lujza, Dévai Zoltán, Krizsán Szilvia, Nešić Máté, Székely Bea, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György.

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia.

 

A vendégjáték a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

December 28., kedd, 16.00 óra. Bácsfeketehegy

A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Szereplők: Bába Lujza, Dévai Zoltán, Krizsán Szilvia, Nešić Máté, Székely Bea, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György.

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia.

 

December 29., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház

Világutazók 2021

omán

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

 

Oman, a végtelenségbe nyuló sivatag, fekete-vörös hegyek, lefátyolozott szépségek, büszke férfiak országa.

Az 1001 éjszaka meséi élednek itt fel. Ügyes tengerészek navigálnak a csillagok szerint és a messzi Kínáig hajóznak kincseikkel. Az isteneknek, királyoknak kell a tömjén füstje, arannyal fizetnek a sivatagon átkelö tevekaravánoknak. A kalifák mesés gazdagságáról a koránban is írnak, országukat – Arabia Felix, Boldog Arábiának nevezik.

A tömjén országa, Szindbád hazája. Az 1001 éjszaka meséiből ismert törtenetek Ománból erednek. A világ legismertebb tengerésze innen indult utazásaira, és ide tért vissza. Omán, Arábia egy része mintha egy képeskönyvből lett volna kivágva.

Habár Szindbád történetei egy mesélő fantáziájának szülöttei, de a helyszín valóságos és ma is megtalálható Ománban. Omán az Arab-félszigeten legjobban őrzi az óarab atmoszférát.

A szomszédos Dubaj égbetörő épületeivel, izgalmas lóversenyeivel nem találkozunk Ománban.

Bécsből Törökországon, Jordanián, Szaud-Arábián keresztül az Arab-félsziget legdélibb csúcsáig, Ománig repültünk. Az út egy éjszakai 7 órás kényszerpihenővel Ammanban délután 2 órátol hajnali 7-ig a mi időnk szerint 4-óráig tartott. Ománban 13 napot töltöttünk.

Omán egyedülállo természeti szépségeivel, hosszú homokstrandjaival, kellemes benyomást keltő architektúrával, egyedüalló bazárokkal, barátságos lakóival egyike a legszebb uticéloknak. Az emberi alkotás csodája, az életet adó viznek köszönhetően az országot keresztülszelő vad, darabos hegyláncok között, csodás zöld oázisfoltok.

Főleg az ellentétek vonzanak – a parton a tengerészeti hagyományok nyugati hatásokkal keverve, a hegyekben úgy tünik megállt az idő. Itt is vannak autók, televíziók, de az egyszerű agyagtéglakészítés, a fémkovácsolás, a patakokban a szennyes mosása, a kenyérsütés továbbra is a mindennapokhoz tartozik. Ez nem a szegénység miatt van, az emberek egyszerűen ragaszkodnak a tradíciókhoz, de a fiatalok már jobban szeretnek modern lakásokban élni a városokban, így nem lesz, aki a tradíciókat tovább ápolja.

Vannak magasratörő tervek is, főleg a turizmussal kapcsolatban, amelyek meg fogják változtatni az ország jövőjét, jó hogy mi még időben voltunk itt.

Aki végignézi 5 részből álló utibeszámolomat, egészen biztosan kedvet kap meglátogatni ezt a sokoldalú országot, egy nyugodt pontját a forrongó Közel-Keletnek.

 

December 30., csütörtök, 18.00 óra. Művelődési Ház

A 2021-ES ÉV LEGJOBB SPORTOLÓI

Községi Sportszövetség Zenta és Zenta Község Önkormányzata szervezésében. Ez alkalommal is kihirdetésre kerülnek a legjobb egyének, csapatok és klubok, mint ahogy azok a sportmunkások, akik kivételes eredményeket értek el a sportban.

 

  1. децембар, четвртак, 18.00 часова. Дом културе

ПРОГЛАШЕЊЕ НАЈБОЉИХ СПОРТИСТА ОПШТИНЕ СЕНТА ЗА 2021.

У организацији Спортског савеза општине Сента и Локалне самоуправе Oпштине Сента. И овога пута биће прогалшени најбољи појединци, екипе и клубови као и спортски радници који су постигли изваредне резулате у спорту.