Programajánló

PROGRAMAJÁNLÓ

NOVEMBERI PROGRAMAJÁNLÓ
ПРОГРАМСКА ПОНУДА ЗА НОВЕМБАР
2022

November 1., kedd, 15.00 óra. Felsővárosi köztemető
Mindenszentek ünnepe és halottak napja
HOLTAK EMLÉKEZETE
Ünnepi szentmise a kálváriadombon, amelyet ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrál, és kegyeletadó megemlékezés mindazokról a hősökről és mártírokról, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. A megemlékezés szónoka Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere.

A szentmise után, 16 órakor sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél lesz. Történelmi bevezetőt Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója mond. A műsorban közreműködik Verebes Judit színművész

November 4., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
A ZETNA XIX. (HIATIKUS) IRODALMI FESZTIVÁLJA

[18.00] A tér hiánya – a fesztivál képzőművészvendégével, GUBIK KORINÁval SZARKA MÁNDITY KRISZTINA beszélget, közreműködik MIROSLAV JOVANČIĆ;

[19.00] Még utoljára – BOGDÁN JÓZSEFfel SINKOVITS PÉTER beszélget;

[20.00] Itt jártam. Semmit meg nem tudtam – VASAGYI MÁRIÁval JÓDAL RÓZSA beszélget.

November 5., szombat, 17.00 óra. Művelődési Ház (Tornyos)
XIV. NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület rendezvénye. Felépnek: Zsombó, Nagymágocs, Deszk és Derekegyháza művelődési egyesületei, valamint a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület csoportjai, a Csalogány és a II. Rákóczi Ferenc kórus, Zentáról a Pöndöly asszonykórus, Csantavérről pedig a Mendicus tamburazenekar, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a Csoóri Sándor népzenei oktatás programjának köszönve egyesületünk ifjúsági tamburazenekara

November 5., szombat, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
A ZETNA XIX. (HIATIKUS) IRODALMI FESZTIVÁLJA

[18.00] Városhiányok – PÉNTEK ORSOLYA és BOZSIK PÉTER beszélgetése;

[19.00] Török Zoli hiánya – AARON BLUMMal BICSKEI GABRIELLA beszélget;

[20.00] Szelíd tájban két korsó hiány – PARTI NAGY LAJOSsal JÓZSA MÁRTA beszélget.

[21.00] És te hallod-e az ócska dallamot? – BAKOS ÁRPÁD és MIROSLAV JOVANČIĆ koncertje.

A zEtna Irodalmi Fesztiválját a Magyar Nemzeti Tanács és Szerbia Kulturális és Tájékoztatásügyi Minisztériuma támogatja.

A Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű sorozat támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Nemzeti Kulturális Alap.

A fesztivál együttműködő partnerei: Forum Könyvkiadó Intézet, Szépírók Társasága, Életjel, Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Csóka Művelődési és Oktatási Központ Városi Könyvtára.

5. новембар, субота, 19.00 ч: Свечана сала Градске куће
ВЕЧЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ У ОКВИРУ КОНЦЕРТНОГ СЕРИЈАЛА „РАСПЕВАНА ВОЈВОДИНА”

Наступају: Вокални ансамбл „Musica Tisiana” (Сента); Женски хор „Лира” (Нови Кнежевац); Камерни хор „Musica Viva” (Бачки Петровац); Камерни хор „Cor Jesu” (Сента); Хор „Бачки певачи” (Врбас).

November 5., szombat, 19.00 óra. Városháza (díszterem)
KÓRUSZENEI EST A ZENGŐ VAJDASÁG NEVŰ KONCERTSOROZAT KERETEIN BELÜL

Fellépők: Musica Tisiana vokális összeállítás (Zenta); Líra női kar (Törökkanizsa); Musica Viva Kamarakórus (Bácspetrőc); Cor Jesu Kamarakórus (Zenta); „Bački pevači” énekkar (Verbász).

November 8., 9., 15., 17., 18., 28., 29., és 30-án. Zentai Magyar Kamaraszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház folytatva a múlt hónapban elindított programsorozatát, novemberben is szervezett színházlátogatást biztosít óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak. A következő előadásokat tekintheti meg gyermek- és diákközönségünk:

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Carlo Goldoni: A FOGADÓSNŐ
Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Tóth Dániel m. v.; Forlipopoli, őrgróf –Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Székely Bea; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit. Ének-mentor: Koncz Éva. Jelmez: Janovics Erika. Díszlet: Mészáros Tibor. Rendező: Mészáros Tibor.

NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

November 9–16., szerda–szerda. Zentai Alkotóház (kisterem, műhely)
XIII. NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI MŰHELY
Művészgenerációk találkozása, alkotása, tanácskozása Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője szervezésében

November 9., szerda, 17.00–19.00 óra
MEMENTÓ 2022
Megemlékezés az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól

17.00 óra Gyászmise a Szent István-templomban
18.00 óra A szentmise után az emlékező gyülekezet a Szent István-templomtól a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához vonul. Az ártatlan áldozatok nevének felolvasását követően – alkalmi műsor keretében – kegyeletadó koszorúzás kezdődik. Történelmi bevezetőt mond Molnár Tibor főlevéltáros. Közreműködik a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara

November 10., csütörtök, 18.00 óra. Magyarkanizsa
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. Megannyi kutatás és számos legenda öleli körbe emléküket, mégis arról, hogy milyenek lehettek ők a valóságban, vagy a magánéletben, csak találgatni lehet. Ezzel a kérdéskörrel játszadozik a Szerelmek szerelme című szöveg, amely e két művész kapcsolatát és nem mindennapi történetét mutatja be. Hogy ez az egész fikció vagy valóság, az mindenkinek a képzeletére van bízva. (Mészáros Anikó)

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mindenki ismeri, ki jobban, ki kevésbé, de tényszerűen mindenki. Versekben, levelezésekben, Szendrey naplójából igen pontos képet kapunk e két ember viszonyáról. Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé. Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is. (Virág György)

November 10., csütörtök, 19.00 óra. Művelődési Ház
DÉRYNÉ IFJASSZONY
A színházi előadás filmváltozata
Rendező: Vidnyánszky Attila (Kossuth- és Jászai Mari-díjas).

Az előadást közönségtalálkozó követi

11. новембар, петак, 17.00 ч: Зграда СКЦ „Стеван Сремац”
Сремчеви Дани
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЛЕПО ЖИВИ МИШ У БИОСКОПУ”
Књижевно вече за децу. Аутор: Горан Новаков

11. новембар, петак, 19.00 ч: Зграда СКЦ „Стеван Сремац”
Сремчеви Дани
ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ
Историјска трибина у сарадњи са општинском организацијом Савеза потомака ратника Србије 1912–1920 године Сента
Предавач: професор др. Слободан Бјелица. Домаћин вечери: професор историје Ненад Шкрбић.

November 12., szombat, 15.00 óra. Tópart Helyi Közösség
MÁRTON-NAPI FELVONULÁS ÉS KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS
A Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében

12. новембар, субота, 20.00 часова. Дом културе
Сремчеви Дани
САН О МИЛЕНИ

November 13., vasárnap, 17.00 óra. Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom
DR. FODOR RÉKA MISSZIÓS ORVOS ÉS FÉRJE, GREGUSS SÁNDOR ÍRÓ TANÚSÁGTÉTELE

A rendezvény támogatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága és a Szabadkai Egyházmegye Ifjúsága

November 14., hétfő, 17.00 óra. Városi Múzeum
A Vajdasági Magyar Képzőművészet napja
TÓTH ISTVÁN 110.
A zentai származású szobrászművész életének nagy részét Venezuelában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban élte le, alkotómunkája is elsősorban ezekhez az országokhoz köthető. Születésének 110. évfordulója alkalmából a múzeum előcsarnokában kerülnek most bemutatásra azon művei, amelyeket annak idején a Városi Múzeumnak adományozott.

A megnyitó előtt 16.30 órakor koszorúzás TÓTH ISTVÁN szobránál.

November 16., szerda, 15.00 óra. Bácskertes
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!
Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.
Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.
Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!
Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.
De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.
Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak…. Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.
Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.” (Hedry Mária)
„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.” (Krizsán Szilvia)

November 18., péntek, 17.00 óra. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (oszlopcsarnok)
Bibliai előadás-sorozat
MIT JELENT AZ, HOGY A HÁZASSÁG SZENTSÉG?
Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

November 18., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
VII. KIÁLLNI SOSEM ART
A Vajdasági Ifjúsági Fórum idén 7-ik alkalommal rendezi meg a Kiállni Sosem ART nevű rendezvényét. Az ART keretein belül vajdasági fiatalok lehetőséget kapnak, hogy bemutassák tehetségüket, a rendezvényen pedig teret, lehetőséget a további fejlődésre, a kapcsolat- és közönségépítésre.

A Kiállni Sosem ART 2018 óta kerül megrendezésre, s a megnyitó az idén új helyszínre, Zentára kerül.

November 19., szombat, 10.00 óra. Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda
A 2022. ÉVI PÁLINKAFŐZÉSI IDÉNY ÉRTÉKELÉSE
A Zentai Pálinkabírálók Társaságának rendezvénye. Előadó: dr. Rózsa Péter

November 19., szombat, 17.00 óra. Városi Múzeum
„ZENTA VÁROS MONOGRÁFIÁJA FESTÉSZETEN ÉS GRAFIKÁN KERESZTÜL” – A 70 ÉVES ZENTAI MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA
Ács Józsefnek a Zentai Művésztelep hosszútávú céljai kapcsán megfogalmazott gondolatai megvalósulni látszanak, hiszen a művésztelep hetvenéves működése során létrejött egy gazdag képzőművészeti gyűjtemény, amely a város képzőművészeti életének részletgazdag és pontos lenyomatát adja. A vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából nyíló tárlat ebből a gyűjteményből válogatva mutatja be a Zentai Művésztelep történetét.

A kiállítás kurátora: SZARKA MÁNDITY KRISZTINA, művészettörténész, muzeológus
A kiállítást megnyitja: NINKOV KOVACSEV OLGA, művészettörténész, múzeumi tanácsos

November 21., hétfő, 18.00 óra. Művelődési Ház
SZABADSÁG, SZERELEM
Gálakoncert Huszka Jenő műveiből
Szereplők: Teremi Trixi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Kiss Zoltán.
Közreműködik a Rátonyi Róbert Színház tánckara és zenekara Neumark Zoltán vezetésével
Az est házigazdája: Straub Dezső

November 23., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
ERDÉLY ÚJRANEMESÍTŐI–ARISZTOKRATÁK HONFOGLALÁSA
Csinta Samu Feleki László- és báró Eötvös József-díjas újságíró, közíró könyveinek ünnepélyes bemutatója. A szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője beszélget

Tizenkét erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozó, Erdély újranemesítői, Arisztokraták honfoglalása, illetve Bál a romkastélyban című három kötet kínálja magát. A Heti Válasz Kiadó és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, az uzoni Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy, a Barcsay, a zabolai Mikes és a Barcsay család 20–21. századi története, e formálódó folyamat csupán néhány rövid pillanatát merevíthettem ki, ám a történetek önmagukért beszélnek.
A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán egyre több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg Erdélyben, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot. Ezzel párhuzamosan az erdélyi magyar társadalom szerves részévé válik, akárcsak elődeik, akiknek nagy része a magyar világ többi részénél mindig is jóval közelebb állt, és viszonyult felelősen a közösség iránt, amelynek élére született. Ki több, ki kevesebb sikerrel, elszántsággal megy előre, büszkén viselve, ritkább esetben titkolva származását – hiszen végső soron ők is jövőt félő emberek… –, kit mennyire hurcoltak meg az elmúlt száz esztendő viszontagságai. Építenek, restaurálnak, bennünk is építve ezáltal a korábban talán nem is létező, vagy egészen romossá pusztított önazonosság-tudatot.
Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. Rájuk irányuló figyelmünk révén akár fennmaradásuk „haszonélvezői” is lehetünk, ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben.

Csinta Samu

Feleki László- és báró Eötvös József-díjas újságíró, közíró. Sepsiszentgyörgyön született 1960-ban, 1992-ben diplomázott Budapesten a Bálint György Újságíró Iskolában, 1999 szeptemberéig különböző magyarországi napi- és hetilapoknál dolgozott sportújságíróként. Azt követően 2008 tavaszáig a Krónika című erdélyi napilap főszerkesztője, a 2012–2015-ös időszakban az Erdélyi Napló című hetilap szakmai irányítója volt. Két publicisztikai gyűjteményben való felbukkanását követően 2014-ben, illetve 2016-ban két nagy sikerű, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről szóló könyvet – Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása – jegyzett. 2015 tavaszán jelent meg a Plakátballada című dokumentumregénye, valamint A lélekmentő című, a híres erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán első kilencven évéről szóló életregénye. A válaszúti alapítvány fennállásának huszonöt éves évfordulójára született könyve – Úton az Ararát felé – 2017 júniusában jelent meg. Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról írt, Az ötödik szer – Szabó Kati életei című életregényét 2018 januárjában mutatták be. 2020 decemberében látott napvilágot a Por alatt parázs című interjúkötete, 2021 augusztusában pedig a Bál a romkastélyban című, az arisztokraták erdélyi visszatérésének témáját tovább vivő dokumentumregénye került az olvasóközönség elé. 2021 októberében Álmok álmodói címen publikálta a Sepsi OSK tízéves fennállása, a sepsiszentgyörgyi labdarúgás száz éve alkalmával megjelent kötetet.

November 23., és 24., szerda és csütörtök, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.
„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

24. новембар, четвртак, 18.00 часова. Градски музеј
ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

ПРОФ. ЗОРИЦА ГАШОВИЋ: Лета Господња српских оптаната из Мађарске од „мртве страже српства“ до сеоба у матицу и даље. Породична историја. Стогодишњица оптације (1922–2022). Сента, 2022.

24. новембар, четвртак, 19.00 часова. Стара српска школа (код православне цркве)
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ АКАДЕМИКА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА
Домаћин вечери: Петар Терзић

November 25., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
FEHÉR ILLÉS: MOSZTÁRI ESŐK
Válogatás a jelenkori délszláv költők szerelmes verseiből – 77 költő 88 verse
A fordítóval beszélget Kókai Péter, a kötetet kiadó Sajtószabadság Alapítvány képviselője.
A kötet és a fordító más műfordításai a helyszínen megvásárolhatóak

25. новембар, петак, 19.00 часова. Дом културе
Српско позориште у Мађарској, Културни и медијски центар „Српски венац”
Мирко Митар Кркељић по идеји Душана Которчевића: БУЦУРА
Сеоска комедија у два чина

November 26., szombat, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Yasmina Reza: MŰVÉSZET
Szereposztás: Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron. Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).
Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.
„A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet”. (Mezei Kinga)
A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

November 28., hétfő, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Világutazók 2022
ÜZBEGISZTÁN: SZAMARKAND
Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

„Üzbegisztán Közép-Ázsia legnépesebb és legnagyobb országa, fővárosa, Taskent a térség legnagyobb városa, infrastrukturális központja.
A közép-ázsiai ország az Aral-tó medencéjétől a Tien-sanig húzódik. Északi szomszédja Kazahsztán, délnyugati Türkmenisztán, déli Afganisztán, délkeleti Tádzsikisztán, keleti pedig Kirgizisztán.
Üzbegisztán rendelkezik Közép-Ázsia legtöbb történelmi örökségével, területén található Szamarkand és Bukhara, a régi Turkesztán legjelentősebb kultúrközpontjai és ezen a területen haladt végig a selyemút is.” (Gere Lídia)

November 29., kedd, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
MTA Magyar Tudomány Ünnepe 2022
NÉPSZÁMLÁLÁS 2022 – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
Badis Róbert szociológus képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadása

2022 októberében tartották Szerbiában a népszámlálást. A tíz évente megszervezendő adatfelvétel fontos információkkal szolgál a társadalmunk állapotáról. Előadásunkban a népszámlálás módszertanáról, jelentőségéről és az eredményeinek felhasználásáról, illetve a polgárokban felmerülő aggályokról, bizalmatlanságról lesz szó.
A vajdasági magyarság szempontjából döntő kérdés, hogy hányan vagyunk még? Politikusok és közéleti személyek is felszólaltak, amellett, hogy mindenki bátran vállalja fel nemzetiségi hovatartozását, mivel a népességszám fontos egy kisebbségi társadalmi helyzetben lévő közösség szempontjából. Szó lesz arról, hogy milyen kisebbségi jogok kötődnek a népszámlálás nemzetiségi adataihoz.

A rendezvény szervezője az Identitás Kisebbségkutató Műhely

November 30., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Környezetvédelem Egy Órában
MEGMENTHETŐ-E AZ EMBERISÉG ÉS A FÖLDÜNKÖN AZ ÉLET? 2. RÉSZ
Mucsi Gábor környezetetikai ismeretterjesztő előadása

1. rész: Erdeinket, vizeinket paradicsomi állapotban kaptuk. Hol és mi célból tértünk le az igaz útról?
2. rész: A hazatalálás esélyei: gyakorlati tanácsok, tippek a túléléshez

Az est házigazdája: Belec Anikó képzőművész. Fellépnek Zöldülj Zenta! környezetvédelmi-képzőművészeti csoport diákjai a Thurzó Lajos és a Petőfi Sándor Általános Iskolából

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
Hétfő–szerda–péntek: 09.00–12.00 és 16.00–19.00
Kedd–csütörtök: 09.00–12.00
valamint minden előadás kezdete előtt egy órával
telefonszám: 024/812-603
e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com

Програмска понуда

PROGRAMAJÁNLÓ

NOVEMBERI PROGRAMAJÁNLÓ
ПРОГРАМСКА ПОНУДА ЗА НОВЕМБАР
2022

November 1., kedd, 15.00 óra. Felsővárosi köztemető
Mindenszentek ünnepe és halottak napja
HOLTAK EMLÉKEZETE
Ünnepi szentmise a kálváriadombon, amelyet ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrál, és kegyeletadó megemlékezés mindazokról a hősökről és mártírokról, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. A megemlékezés szónoka Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere.

A szentmise után, 16 órakor sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél lesz. Történelmi bevezetőt Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója mond. A műsorban közreműködik Verebes Judit színművész

November 4., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
A ZETNA XIX. (HIATIKUS) IRODALMI FESZTIVÁLJA

[18.00] A tér hiánya – a fesztivál képzőművészvendégével, GUBIK KORINÁval SZARKA MÁNDITY KRISZTINA beszélget, közreműködik MIROSLAV JOVANČIĆ;

[19.00] Még utoljára – BOGDÁN JÓZSEFfel SINKOVITS PÉTER beszélget;

[20.00] Itt jártam. Semmit meg nem tudtam – VASAGYI MÁRIÁval JÓDAL RÓZSA beszélget.

November 5., szombat, 17.00 óra. Művelődési Ház (Tornyos)
XIV. NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület rendezvénye. Felépnek: Zsombó, Nagymágocs, Deszk és Derekegyháza művelődési egyesületei, valamint a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület csoportjai, a Csalogány és a II. Rákóczi Ferenc kórus, Zentáról a Pöndöly asszonykórus, Csantavérről pedig a Mendicus tamburazenekar, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a Csoóri Sándor népzenei oktatás programjának köszönve egyesületünk ifjúsági tamburazenekara

November 5., szombat, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
A ZETNA XIX. (HIATIKUS) IRODALMI FESZTIVÁLJA

[18.00] Városhiányok – PÉNTEK ORSOLYA és BOZSIK PÉTER beszélgetése;

[19.00] Török Zoli hiánya – AARON BLUMMal BICSKEI GABRIELLA beszélget;

[20.00] Szelíd tájban két korsó hiány – PARTI NAGY LAJOSsal JÓZSA MÁRTA beszélget.

[21.00] És te hallod-e az ócska dallamot? – BAKOS ÁRPÁD és MIROSLAV JOVANČIĆ koncertje.

A zEtna Irodalmi Fesztiválját a Magyar Nemzeti Tanács és Szerbia Kulturális és Tájékoztatásügyi Minisztériuma támogatja.

A Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű sorozat támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Nemzeti Kulturális Alap.

A fesztivál együttműködő partnerei: Forum Könyvkiadó Intézet, Szépírók Társasága, Életjel, Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Csóka Művelődési és Oktatási Központ Városi Könyvtára.

5. новембар, субота, 19.00 ч: Свечана сала Градске куће
ВЕЧЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ У ОКВИРУ КОНЦЕРТНОГ СЕРИЈАЛА „РАСПЕВАНА ВОЈВОДИНА”

Наступају: Вокални ансамбл „Musica Tisiana” (Сента); Женски хор „Лира” (Нови Кнежевац); Камерни хор „Musica Viva” (Бачки Петровац); Камерни хор „Cor Jesu” (Сента); Хор „Бачки певачи” (Врбас).

November 5., szombat, 19.00 óra. Városháza (díszterem)
KÓRUSZENEI EST A ZENGŐ VAJDASÁG NEVŰ KONCERTSOROZAT KERETEIN BELÜL

Fellépők: Musica Tisiana vokális összeállítás (Zenta); Líra női kar (Törökkanizsa); Musica Viva Kamarakórus (Bácspetrőc); Cor Jesu Kamarakórus (Zenta); „Bački pevači” énekkar (Verbász).

November 8., 9., 15., 17., 18., 28., 29., és 30-án. Zentai Magyar Kamaraszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház folytatva a múlt hónapban elindított programsorozatát, novemberben is szervezett színházlátogatást biztosít óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak. A következő előadásokat tekintheti meg gyermek- és diákközönségünk:

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).

Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Carlo Goldoni: A FOGADÓSNŐ
Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Tóth Dániel m. v.; Forlipopoli, őrgróf –Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Székely Bea; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit. Ének-mentor: Koncz Éva. Jelmez: Janovics Erika. Díszlet: Mészáros Tibor. Rendező: Mészáros Tibor.

NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.

November 9–16., szerda–szerda. Zentai Alkotóház (kisterem, műhely)
XIII. NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI MŰHELY
Művészgenerációk találkozása, alkotása, tanácskozása Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője szervezésében

November 9., szerda, 17.00–19.00 óra
MEMENTÓ 2022
Megemlékezés az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól

17.00 óra Gyászmise a Szent István-templomban
18.00 óra A szentmise után az emlékező gyülekezet a Szent István-templomtól a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához vonul. Az ártatlan áldozatok nevének felolvasását követően – alkalmi műsor keretében – kegyeletadó koszorúzás kezdődik. Történelmi bevezetőt mond Molnár Tibor főlevéltáros. Közreműködik a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara

November 10., csütörtök, 18.00 óra. Magyarkanizsa
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Mészáros Anikó: SZERELMEK SZERELME
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor
Szereplők: Székely Bea és Nešić Máté
Jelmezterv: Janovics Erika. Zenei munkatársak: Keszég Ákos és Juhász Gyula. Rendező: Virág György.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. Megannyi kutatás és számos legenda öleli körbe emléküket, mégis arról, hogy milyenek lehettek ők a valóságban, vagy a magánéletben, csak találgatni lehet. Ezzel a kérdéskörrel játszadozik a Szerelmek szerelme című szöveg, amely e két művész kapcsolatát és nem mindennapi történetét mutatja be. Hogy ez az egész fikció vagy valóság, az mindenkinek a képzeletére van bízva. (Mészáros Anikó)

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mindenki ismeri, ki jobban, ki kevésbé, de tényszerűen mindenki. Versekben, levelezésekben, Szendrey naplójából igen pontos képet kapunk e két ember viszonyáról. Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé. Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is. (Virág György)

November 10., csütörtök, 19.00 óra. Művelődési Ház
DÉRYNÉ IFJASSZONY
A színházi előadás filmváltozata
Rendező: Vidnyánszky Attila (Kossuth- és Jászai Mari-díjas).

Az előadást közönségtalálkozó követi

11. новембар, петак, 17.00 ч: Зграда СКЦ „Стеван Сремац”
Сремчеви Дани
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЛЕПО ЖИВИ МИШ У БИОСКОПУ”
Књижевно вече за децу. Аутор: Горан Новаков

11. новембар, петак, 19.00 ч: Зграда СКЦ „Стеван Сремац”
Сремчеви Дани
ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ
Историјска трибина у сарадњи са општинском организацијом Савеза потомака ратника Србије 1912–1920 године Сента
Предавач: професор др. Слободан Бјелица. Домаћин вечери: професор историје Ненад Шкрбић.

November 12., szombat, 15.00 óra. Tópart Helyi Közösség
MÁRTON-NAPI FELVONULÁS ÉS KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS
A Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében

12. новембар, субота, 20.00 часова. Дом културе
Сремчеви Дани
САН О МИЛЕНИ

November 13., vasárnap, 17.00 óra. Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom
DR. FODOR RÉKA MISSZIÓS ORVOS ÉS FÉRJE, GREGUSS SÁNDOR ÍRÓ TANÚSÁGTÉTELE

A rendezvény támogatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága és a Szabadkai Egyházmegye Ifjúsága

November 14., hétfő, 17.00 óra. Városi Múzeum
A Vajdasági Magyar Képzőművészet napja
TÓTH ISTVÁN 110.
A zentai származású szobrászművész életének nagy részét Venezuelában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban élte le, alkotómunkája is elsősorban ezekhez az országokhoz köthető. Születésének 110. évfordulója alkalmából a múzeum előcsarnokában kerülnek most bemutatásra azon művei, amelyeket annak idején a Városi Múzeumnak adományozott.

A megnyitó előtt 16.30 órakor koszorúzás TÓTH ISTVÁN szobránál.

November 16., szerda, 15.00 óra. Bácskertes
A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA
Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas).
„Kedves fiatal közönségünk, kedves gyerekek! Szülők, nagyszülők, pedagógusok!
Nagy boldogság számomra, hogy Zentán bemutatkozhat tündérlányom, Míra.
Igaz szóval megírt szép mesét láttok most.
Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Hoppá!
Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges.
De ne féljetek, Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója.
Figyeljetek csak, mi fog történni? Sok bonyodalom, árulás, önzés, kapzsiság után a vizek fellázadnak…. Azonban végül Mírának sikerül megfékezni a gonoszt és a világban helyreáll a rend.
Legyen így a valóságban is! Segítsetek Ti is, figyeljetek a fákra, virágokra, a folyókra, a patakokra, a tavakra, a gyönyörű természet kincseire. Vigyázzatok rájuk odakünn! És most jól szórakozzatok idebenn, a színház varázslatos világában.” (Hedry Mária)
„Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Ez egy ökomese. Sok humorral, tánccal, zenével. De azért fontos üzenettel is: nem csak Tündér Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.” (Krizsán Szilvia)

November 18., péntek, 17.00 óra. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (oszlopcsarnok)
Bibliai előadás-sorozat
MIT JELENT AZ, HOGY A HÁZASSÁG SZENTSÉG?
Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

November 18., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
VII. KIÁLLNI SOSEM ART
A Vajdasági Ifjúsági Fórum idén 7-ik alkalommal rendezi meg a Kiállni Sosem ART nevű rendezvényét. Az ART keretein belül vajdasági fiatalok lehetőséget kapnak, hogy bemutassák tehetségüket, a rendezvényen pedig teret, lehetőséget a további fejlődésre, a kapcsolat- és közönségépítésre.

A Kiállni Sosem ART 2018 óta kerül megrendezésre, s a megnyitó az idén új helyszínre, Zentára kerül.

November 19., szombat, 10.00 óra. Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda
A 2022. ÉVI PÁLINKAFŐZÉSI IDÉNY ÉRTÉKELÉSE
A Zentai Pálinkabírálók Társaságának rendezvénye. Előadó: dr. Rózsa Péter

November 19., szombat, 17.00 óra. Városi Múzeum
„ZENTA VÁROS MONOGRÁFIÁJA FESTÉSZETEN ÉS GRAFIKÁN KERESZTÜL” – A 70 ÉVES ZENTAI MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA
Ács Józsefnek a Zentai Művésztelep hosszútávú céljai kapcsán megfogalmazott gondolatai megvalósulni látszanak, hiszen a művésztelep hetvenéves működése során létrejött egy gazdag képzőművészeti gyűjtemény, amely a város képzőművészeti életének részletgazdag és pontos lenyomatát adja. A vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából nyíló tárlat ebből a gyűjteményből válogatva mutatja be a Zentai Művésztelep történetét.

A kiállítás kurátora: SZARKA MÁNDITY KRISZTINA, művészettörténész, muzeológus
A kiállítást megnyitja: NINKOV KOVACSEV OLGA, művészettörténész, múzeumi tanácsos

November 21., hétfő, 18.00 óra. Művelődési Ház
SZABADSÁG, SZERELEM
Gálakoncert Huszka Jenő műveiből
Szereplők: Teremi Trixi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Kiss Zoltán.
Közreműködik a Rátonyi Róbert Színház tánckara és zenekara Neumark Zoltán vezetésével
Az est házigazdája: Straub Dezső

November 23., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
ERDÉLY ÚJRANEMESÍTŐI–ARISZTOKRATÁK HONFOGLALÁSA
Csinta Samu Feleki László- és báró Eötvös József-díjas újságíró, közíró könyveinek ünnepélyes bemutatója. A szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője beszélget

Tizenkét erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozó, Erdély újranemesítői, Arisztokraták honfoglalása, illetve Bál a romkastélyban című három kötet kínálja magát. A Heti Válasz Kiadó és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, az uzoni Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy, a Barcsay, a zabolai Mikes és a Barcsay család 20–21. századi története, e formálódó folyamat csupán néhány rövid pillanatát merevíthettem ki, ám a történetek önmagukért beszélnek.
A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán egyre több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg Erdélyben, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot. Ezzel párhuzamosan az erdélyi magyar társadalom szerves részévé válik, akárcsak elődeik, akiknek nagy része a magyar világ többi részénél mindig is jóval közelebb állt, és viszonyult felelősen a közösség iránt, amelynek élére született. Ki több, ki kevesebb sikerrel, elszántsággal megy előre, büszkén viselve, ritkább esetben titkolva származását – hiszen végső soron ők is jövőt félő emberek… –, kit mennyire hurcoltak meg az elmúlt száz esztendő viszontagságai. Építenek, restaurálnak, bennünk is építve ezáltal a korábban talán nem is létező, vagy egészen romossá pusztított önazonosság-tudatot.
Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. Rájuk irányuló figyelmünk révén akár fennmaradásuk „haszonélvezői” is lehetünk, ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben.

Csinta Samu

Feleki László- és báró Eötvös József-díjas újságíró, közíró. Sepsiszentgyörgyön született 1960-ban, 1992-ben diplomázott Budapesten a Bálint György Újságíró Iskolában, 1999 szeptemberéig különböző magyarországi napi- és hetilapoknál dolgozott sportújságíróként. Azt követően 2008 tavaszáig a Krónika című erdélyi napilap főszerkesztője, a 2012–2015-ös időszakban az Erdélyi Napló című hetilap szakmai irányítója volt. Két publicisztikai gyűjteményben való felbukkanását követően 2014-ben, illetve 2016-ban két nagy sikerű, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről szóló könyvet – Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása – jegyzett. 2015 tavaszán jelent meg a Plakátballada című dokumentumregénye, valamint A lélekmentő című, a híres erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán első kilencven évéről szóló életregénye. A válaszúti alapítvány fennállásának huszonöt éves évfordulójára született könyve – Úton az Ararát felé – 2017 júniusában jelent meg. Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról írt, Az ötödik szer – Szabó Kati életei című életregényét 2018 januárjában mutatták be. 2020 decemberében látott napvilágot a Por alatt parázs című interjúkötete, 2021 augusztusában pedig a Bál a romkastélyban című, az arisztokraták erdélyi visszatérésének témáját tovább vivő dokumentumregénye került az olvasóközönség elé. 2021 októberében Álmok álmodói címen publikálta a Sepsi OSK tízéves fennállása, a sepsiszentgyörgyi labdarúgás száz éve alkalmával megjelent kötetet.

November 23., és 24., szerda és csütörtök, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
NÓRA ÉS TORVALD
Henrik Ibsen Nóra című drámáját Kúnos László fordítása alapján átdolgozta Verebes István
Szereposztás:
Helmer – Nešić Máté; Nóra – Verebes Judit; Rank – Szilágyi Áron; Lindéné – Székely Bea; Krogstad – Virág György. Jelmez: Cselényi Nóra (Jászai Mari-díjas). Díszlet: Míra János (Jászai Mari-díjas). Rendező: Verebes István.
„Ibsen drámája a kapcsolatainkban megfészkelt és terjengő, kisebb-nagyobb, kíméletes és önző hazugságok romboló természetrajzát tárja elénk, legalábbis a történetben engem ez érdekel leginkább. Az általam elképzelt Nóra nem egy emancipálódásra ítéltetett, gyámoltalan nő, hanem olyan szerető feleség, aki egy határozottan meghozott, de titkolt döntését mindenképp meg akarja fosztani egy kényszerű hazugságtól. Hogy harcolja ki, milyen áldozatok árán igazát, ennek akarunk majd az előadással a végére járni.” (Verebes István)

24. новембар, четвртак, 18.00 часова. Градски музеј
ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

ПРОФ. ЗОРИЦА ГАШОВИЋ: Лета Господња српских оптаната из Мађарске од „мртве страже српства“ до сеоба у матицу и даље. Породична историја. Стогодишњица оптације (1922–2022). Сента, 2022.

24. новембар, четвртак, 19.00 часова. Стара српска школа (код православне цркве)
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ АКАДЕМИКА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА
Домаћин вечери: Петар Терзић

November 25., péntek, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
FEHÉR ILLÉS: MOSZTÁRI ESŐK
Válogatás a jelenkori délszláv költők szerelmes verseiből – 77 költő 88 verse
A fordítóval beszélget Kókai Péter, a kötetet kiadó Sajtószabadság Alapítvány képviselője.
A kötet és a fordító más műfordításai a helyszínen megvásárolhatóak

25. новембар, петак, 19.00 часова. Дом културе
Српско позориште у Мађарској, Културни и медијски центар „Српски венац”
Мирко Митар Кркељић по идеји Душана Которчевића: БУЦУРА
Сеоска комедија у два чина

November 26., szombat, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Yasmina Reza: MŰVÉSZET
Szereposztás: Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron. Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).
Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.
„A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet”. (Mezei Kinga)
A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

November 28., hétfő, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Világutazók 2022
ÜZBEGISZTÁN: SZAMARKAND
Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

„Üzbegisztán Közép-Ázsia legnépesebb és legnagyobb országa, fővárosa, Taskent a térség legnagyobb városa, infrastrukturális központja.
A közép-ázsiai ország az Aral-tó medencéjétől a Tien-sanig húzódik. Északi szomszédja Kazahsztán, délnyugati Türkmenisztán, déli Afganisztán, délkeleti Tádzsikisztán, keleti pedig Kirgizisztán.
Üzbegisztán rendelkezik Közép-Ázsia legtöbb történelmi örökségével, területén található Szamarkand és Bukhara, a régi Turkesztán legjelentősebb kultúrközpontjai és ezen a területen haladt végig a selyemút is.” (Gere Lídia)

November 29., kedd, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
MTA Magyar Tudomány Ünnepe 2022
NÉPSZÁMLÁLÁS 2022 – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
Badis Róbert szociológus képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadása

2022 októberében tartották Szerbiában a népszámlálást. A tíz évente megszervezendő adatfelvétel fontos információkkal szolgál a társadalmunk állapotáról. Előadásunkban a népszámlálás módszertanáról, jelentőségéről és az eredményeinek felhasználásáról, illetve a polgárokban felmerülő aggályokról, bizalmatlanságról lesz szó.
A vajdasági magyarság szempontjából döntő kérdés, hogy hányan vagyunk még? Politikusok és közéleti személyek is felszólaltak, amellett, hogy mindenki bátran vállalja fel nemzetiségi hovatartozását, mivel a népességszám fontos egy kisebbségi társadalmi helyzetben lévő közösség szempontjából. Szó lesz arról, hogy milyen kisebbségi jogok kötődnek a népszámlálás nemzetiségi adataihoz.

A rendezvény szervezője az Identitás Kisebbségkutató Műhely

November 30., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Környezetvédelem Egy Órában
MEGMENTHETŐ-E AZ EMBERISÉG ÉS A FÖLDÜNKÖN AZ ÉLET? 2. RÉSZ
Mucsi Gábor környezetetikai ismeretterjesztő előadása

1. rész: Erdeinket, vizeinket paradicsomi állapotban kaptuk. Hol és mi célból tértünk le az igaz útról?
2. rész: A hazatalálás esélyei: gyakorlati tanácsok, tippek a túléléshez

Az est házigazdája: Belec Anikó képzőművész. Fellépnek Zöldülj Zenta! környezetvédelmi-képzőművészeti csoport diákjai a Thurzó Lajos és a Petőfi Sándor Általános Iskolából

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
Hétfő–szerda–péntek: 09.00–12.00 és 16.00–19.00
Kedd–csütörtök: 09.00–12.00
valamint minden előadás kezdete előtt egy órával
telefonszám: 024/812-603
e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com