Programajánló

FEBRUÁRI PROGRAMAJÁNLÓ

FEBRUÁRI PROGRAMAJÁNLÓ
ПРОГРАМСКА ПОНУДА ЗА ФЕБРУАР
2023

Február 2., csütörtök, 09.30 óra. Jézus Szentséges Szíve-templom
GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY ÜNNEPE
Ünnepi szentmise a Jézus Szentséges Szíve-templomban, amelyet ft. Bankó Nándor plébános celebrál, és kegyeletadó megemlékezés mindazokról a hősökről és mártírokról, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. A szentmise keretében Czegledi Rudolf polgármester mond megemlékező beszédet az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc során a Délvidéken legtöbb ártatlan áldozatot követelő tragikus zentai Véres Gyertyaszentelőről.

Február 2., csütörtök, 11.00 óra. Felsővárosi köztemető
Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén
KEGYELETES KOSZORÚZÁS
Megemlékezés az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozatairól az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél a Zentai Önkormányzat szervezésében. Alkalmi beszédet Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa mond.

Február 4., szombat, 10.00 óra. Tópart Helyi Közösség
ÚJRA FARSANG – JELMEZES FELVONULÁS
A Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében

Február 8., szerda, 16.50 óra. Népi Technika épülete (Fő utca 23.)
RINGATÓ

Február 10., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Világutazók 2023
ÜZBEGISZTÁN: BUHARA
Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

Buhara Üzbegisztán Buhara tartományának székhelye az ország déli részén. A selyemút egyik legfontosabb állomása volt. A mecsetekben és medreszékben bővelkedő várost, kulturális és kereskedelmi szerepéért méltán nevezik „Szent Városnak”, és 1993 óta az UNESCO világörökség része. Buharát a Bölcsnek is nevezik. Számtalan perzsa költő, tudós és herceg származik Buhara városának környékéről. A város kereskedelmi jelentősége mellett a korai iszlám tudomány fontos központja volt, s az európai szellemi életre is jelentős a hatása volt.

Hallják már a selyem suhogását a színes kaftános kereskedők visszafojtott alkudozásának zsongása közben? A selyemút legtipikusabb városában vagyunk. Valami különös atmoszféra lengi körül a helyet: tudósok, filozófusok, költők és vallásalapítók sorjáznak a történelmi időkből. A buharai utazás egy másik világba visz, egy keleti tündérvilágba, ahol a szem soha nem talál nyugalmat, minden olyan furcsa, újnak és szokatlannak tűnik. Egy város, amely nagyon érdekes képet nyújt a hamisítatlan Keletről. Szűk utcáin, valamint a kupolával borított bazárokon járva, mintha több száz évvel visszakerültünk volna a múlt misztikus világába. Illatos fűszereket, selymeket és szőnyegeket árusítanak az árkádok árnyékában, mintha még mindig haladnának a karavánok a selyemúton a sivatagon keresztül. Középkori hangulat uralkodik a város központjában, egymást váltják a mecsetek, minaretek, karavánszerájok, medreszék.

A Kínát és Indiát Európával összekötő útvonal mellett található település Buhara orientális óvárosa több mint 140 történelmi műemlékével, Közép-Ázsia legjobban megőrzött középkori építészeti együttesének tekinthető. Élvezzék velem ezt a csodálatos keleti atmoszférát! (Gere Lídia)

Február 14., kedd 10.00 óra. Művelődési Ház (Felsőhegy)
TÉLŰZÉS
A Petőfi Sándor Általános Iskola felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Kihelyezett Tagozata, farsangi felvonulást szervez óvodások és iskolások részére. A télűző mulatság legötletesebb maszk viselőjét a zsűri díjjal jutalmazza. A Könyvtár Kör szorgos kezű asszonyai farsangi fánkkal és teával vendégelik meg a résztvevőket.

Február 14., kedd, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
SZÉP AMÁLIÁK
Lovas Ildikó legújabb könyvének ünnepélyes bemutatója

A vajdasági magyar tényirodalom nagyregénye remek megvalósulását tarthatjuk most a kezünkben. Meglátásom szerint tehát újabb vajdasági magyar író tollából született meg egy nagyregény, talán éppen az ötödik. Az első Sinkó Erviné volt, majd következett Brasnyó Istváné, aztán idesorolhatnánk Gion Nándor trilógiáját, valamint Tolnai Ottónak az utóbbi néhány évben, eddig folytatásban megjelent három vaskos kötetét. (Bordás Győző)

A mű stílusa az az egyedi hangvételű, mással nem összetéveszthető írói stílus, mely leköti az olvasót, letehetetlenné teszi a művet. A regény alapvető célja a mélységes emberi humánum ábrázolása, mely korokon, történelmi traumákon átível. Mindemellett az emberi sors küzdelmes volta, a földi lét értelmének megtalálása – akár sejtetve és csavaros megoldásokkal is – bontakozik ki. Feldolgozhatóak-e huszadik századi történelmi traumáink? Megoldható-e, hogy őseink transzgenerációs traumáit – melyet a titoista évtizedek is meghatároztak – ne vigyük tovább? Ez a regény fogódzkodót nyújthat e folyamathoz is. Akár abból a szempontból, hogyan élhető meg a kisebbségi lét sikeresen. (Tóth Eszter Zsófia)

„A valóságnak nincs köze azokhoz a szavakhoz, amelyeket a leírására használnak.”

„A leírt szavak nem történetet írnak, hanem alakítják a történetet – ki gondolta volna, hogy a kettő között nemcsak éles, de átjárhatatlan a távolság?”

„A csönd árul el legtöbbet. Amikor a madarak elhallgatnak, vihar közeledik. Amikor a víz tükrét egyetlen hullám sem borzolja, a szél már a közeli fák ágai közt ugrásra készen lapít. A hajnali csöndben messze hangzó vonatfüttyben az utazások zajának emlékei tolulnak fel az álmatlanul forgolódóban. A csönd az élet legfőbb szövetségese. Bízhatni benne, akár a halálban. Megmutatja a zajokat, a fényeket, a remegéseket és az ösztönös mozgásokat. Megmutatja mindazt, amit a túlélés reményében tesznek a túlélni, megmaradni vágyók.” 

„Úgy fogunk elmúlni a világból, hogy háborúk és forradalmak közt akadtak békés perceink.” 

„Csak addig nem fontos, miből vagyunk, amíg nem tépnek ki belőlünk egy darabot, felmutatva a vértől csepegő belsőséget: na, milyen a zsigereid nélkül?!” 

„Az élet nem a halállal végződik, hanem a kifosztottsággal.” (Részletek a regényből)

Február 15., szerda, 16.50 óra. Népi Technika épülete (Fő utca 23.)
RINGATÓ

Február 17., péntek, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Bibliai előadás-sorozat
ILLÉS ÉS ELIZEUS PRÓFÉTA
Msgr. Nagy József esperes-plébános ismeretterjesztő előadása

Február 17., péntek, 20.00 óra. Kevi (Móra István Művelődési Egyesület)
FARSANGI MULATÓS BATYUBÁL
A jó hangulatról a Homokóra együttes tagjai, Gordos Miklós és Raffai Davor gondoskodnak

Február 18., szombat, 10.00 óra. Zentai Alkotóház
MESEDÉLELŐTT
A Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében

A rendezvény támogatója a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

18. фебруар, субота, 19.30 часова. Дом културе
Позориште „Поетски театар” Обреновац
Радоје Радосављевић: НА ТОЧКОВИМА
Режија: Александар Тадић

Február 21., kedd, 10.00 óra. Kevi (Móra István Művelődési Egyesület)
FARSANGI KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS

Február 22., szerda, 16.50 óra. Népi Technika épülete (Fő utca 23.)
RINGATÓ

Február 22., szerda 18.00 óra. Felsőhegyi Könyvtár
Világutazók 2023
KOLUMBIA, A REMÉNY ORSZÁGA
Szabó Tönki Károly képvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

Február 22., szerda, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Yasmina Reza: MŰVÉSZET
Szereposztás: Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron. Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas).
Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.
„A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A Művészet nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet”. (Mezei Kinga)
A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

Február 24., péntek, 19.00 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Matei Visniec: A PANDAMEDVÉK TÖRTÉNETE, AMIKÉNT AZ A SZAXOFONOS MESÉLI EL, AKINEK EGYIK BARÁTNŐJE FRANKFURTBAN LAKIK
(Fordította: Tömöry Péter)
Szereplők: Verebes Judit és Szilágyi Áron.
Jelmezterv: Janovics Erika. Rendező: Dévai Zoltán.
„Egy borgőzös ébredés, amikor az előző este ivott bor bukéja ott marad a szájban. Fejfájás. Egy reggel amikor képtelenek vagyunk eldönteni, hogy álmodunk-e, vagy ébren vagyunk, vagy valahol a két állapot között lebegünk, mert az álom valósága és a valóság illúziója folyton összekeveredik. Egy mellettünk ébredő személy. Egy elvesztett vekker. Baudelaire. Kilenc éjszaka. Idegesítő üres üvegek. Á. Egy ízletes tochinel recept. Egy madár. Egy rajzfilmes csatorna. Egy párnán maradt kesztyű. Egy Férfi és egy Nő. Egy történet, amit egy szaxofonos mesél el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik.” (Dévai Zoltán)

Február 27., hétfő, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
KORLÁTOK HOZADÉKA – INNEN ÉS TÚL
Dr. Sági Zoltán neuropszichiáter Korlátok hozadéka – A traumától az életértelemig és Pap Ágota pszichológus Innen és túl című könyvének bemutatója. Az alkotókkal Beke Ottó, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatója beszélget. Közreműködik Kerekes Sándor –KeS festőművész és Kovács Attila fotóművész. Bevezetőt mond Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó vezetője. 

A korlátok előhoznak belőlünk szunnyadó vagy éppen elfojtott érzéseket, késztetéseket, amilyeneket nem szeretünk magunkban, vagy másnak nyilvánítunk. Harag, irigység, befolyásolhatóság, megtévesztés, belátás, felelősségvállalás, hála…, néhány olyan érzelmi állapot, amelyekkel talán most – vagy mindig is – súlyozottabban kell szembenézni. Az újra felfedezett érzéseink olyan irányokat tudnak megmutatni, amelyeket eleddig nem láttunk – képesek megtanítani bennünket érezve gondolkodni, gondolkodva érezni. (Részlet a szerző előszavából)

Az Innen és túl rövid pszichológiai esszék gyűjteménye, melyek a Hét Nap hetilapban való megjelenés után egy kissé más köntösben látnak most napvilágot. Az írások valamilyen logikai vagy értelmezhető összekapcsolásának eredménye egy olyan hármas egység, amely a teljesség hiánya mellett részben leköveti az egyedfejlődést, de sokkal inkább célja az olyan furcsaságok és szösszenetek felismerése, amelyek gyakran csak felszínes figyelmet kapnak.

Az első részben, a Gyerekgyurmában, a gyermek meggyúrásának, alakulásának, érésének kérdéseivel foglalkozik a könyv.

Arról, hogy milyen buktatói, nehézségei vagy akár erőforrásai vannak ennek a felnőttségnek, a Felnőttkori libikókák című második tematikus részben olvashatnak. Témája a komfortzónákon belüli és kívüli területek, mint a boldogságkeresés, a folytonos elégedetlenkedés és önsajnálat, valamint azok a félelmek, amelyek megakadályoznak bennünket a kimozdulásban.

A harmadik, azaz a Legyünk TÚL rajta rész. Ebben a fejezetben azokra a kérdésekre keresheti olvasó és szerző közösen a választ, amelyek a kapcsolódásokat segítik, meghatározzák azok fejlődését, illetve akadályozzák annak beteljesülését. Az elválás nehézségétől a boldog házasságon át a szakítás és távkapcsolatok jelen kihívásáig. (A szerző összefoglalója)

Február 28., kedd, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
Környezetvédelem Egy Órában
KÖZEL NULLA SZEMÉT!
(kísérlet és gyakorlat)
Mucsi Gábor környezetetikai ismeretterjesztő előadása

Te is része lehetsz a sikertörténetnek!

A tömeg sodródik az árral, sokaknak sikerül felkapaszkodni egy-egy dombra, onnan van mit látnia. Ez Te is lehetsz. Sokan állunk saját dombjainkon – Rólad, de még egymásról – mit sem tudva.
Az ár pedig rohan: a szakadék felé!

A Hülyék paradicsoma és A hülyeség kora című filmek megtekintése után gyere el, és vágj bele ebbe a küzdelmes, gyönyörű életbe.

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
hétfő–szerda–péntek: 09.00 –12.00 és 17.00 –19.00
kedd–csütörtök: 09.00 –12.00
valamint minden előadás kezdete előtt egy órával
telefonszám: 024/812-603
e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com